Auto uzywane / miasto / diesel ?? - 25 tys.

13 Lut 2011, 13:05

Witam wszystkich .
Przymierzam sie do kupna nowego auta , ktore bedzie glownie uzytkowane w trybie miejskim, dziennie okolo 30 - 40 km . Powstaje pytanie czy diesel jest tutaj wlasciwym wyborem ? , chcialbym zaznaczyc , ze auto ma byc przede wszystkim ekonomiczne i oczywiscie solidne .
Obecnie jezdze fiatem punto 1.2 / 55km , ktore nie daje powodow do satysfakcji podczas jazdy lecz sprawuje sie dobrze jesli spojrzec pod wzgledem awaryjnosci .
czego szukam ??
Po glowie chodza :
- golf 5 1.9 tdi - obecnie moj faworyt - sentyment go golfa ;) pierwsze auto golf 2 1.6 td
- foucs tez w dieslu - nie mam pojecia jaki silnik
- opel astra 1.9 cdti

Oczywiscie nie wykluczam powyzszych modeli w benzynie lecz obawiam sie spalania . Nature mam raczej spokojnej ekonomicznej jazdy , lecz czasami sa momenty gdy kierowca potrzebuje troszke wiekszej mocy i nie wiem czy silnik 1.4 to dobre rozwiazanie , tym bardziej ze wymienione auta sa dosyc ciezkie .
ZA wszelka pomoc w podjeciu decyzji z gory wszystkim dziekuje .

p.s. jesli bedzie warto cena moze wzrosnac do 30 tys. - lecz wole jej uniknac .
- a moze jakies inne autko ?? :)
czyzy
Nowicjusz

Miejscowość: pl

13 Lut 2011, 13:43

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Osobiscie polecm corolle jako że ja ją mam i wiem że jest bezawaryjna... O corollach krążą legendy i wieksząśc z nich jest jak najbardziej pozytywna.. coś w tym musi byc;) ... osobiscie polecam samochod po pierwsze jak wiadomo marka toyota to dobra sprawa... po drugie ten model jest naprawde dobry;)
tylko zastanów sie czy aby na pewno chcesz diesel skoro robisz 30-40km... oblicz sobie mniejwiecej ile bedzie cie kosztować rocznie benzyniak a ile diesel weź przy tym pod uwage ze diesel droższy przy zakupie o jakieś 3 tys i jest wieksza szansa na kosztowną naprawe :P

[link do autocentrum.pl wygasł]
max spalanie silnika bez. 1.6 to 9,7l/100
diesela 2.0 to 7,4/100
robisz rocznie 14600km
WIec na diesel bedziesz wydawać 4970zł przy cenie paliwa 4,60
Benzyny 7tys przy cenie 5zł
Diesel przy zakypie jest droższy pewnie mniejwiecej o 3tys plus droższe naprawy jakby coś padło.... wiec wychodzi na to ze benzyna sie troche bardziej jednak oplaca;) wiec przemysl to :P decyzja nalezy do ciebie
To wszystko tak na szybko liczone żeby tylko ogolnie pokazać jak to wyglada;P
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad

13 Lut 2011, 14:34

@pop1 : dziekuje za odpowiedz i male rozjasnienie w glowie ;)
Chcialbym zwrocic uwage ze samochod bede uzytkowal przez okolo 4-5 lat , wiec oszczednosci beda wieksze . Jednak zdaje sobie sprawe ze odcinki z punktu A do B najczesciej sa 15-20 km , rozumiem to tak, ze silnik ledwo sie nagrzeje a juz trzeba go wylaczac .
Twoja propozycja wydaje sie byc bardzo interesujaca .
A jak wyglada toyota carolla na tle z wymienionymi przeze mnie modelami ale w silnikach benzynowych .
p.s czy carolla 1.6 16v jest dobrym wyborem ??
czyzy
Nowicjusz

13 Lut 2011, 17:30

Focus (jeśli chodzi o tego nowego) to z tego co wiem też dobry... zarówno silnik 1.6 jaki i 1.8 są dobrze oceniane (przynajmneij z tego co ja wiem...) 1.6 podobno troszke mniej awaryjny za to 1.8 troche mocniejszy.ale generalnie to dobry samochod... Za oplami nie przedama... jakoś nie darzę ich zaufaniem.. aczkolwiek nie doszukałem sie zbyt duzo złych opini na ich temat... W wakacje kupowałem samochod wiec jako takei rozeznanie jeszcze mam;) O golfie nie wypowiem sie gdyż nie mam o nim zielonego pojecia :grin: Jednak mimo wszystko pozostaje przy znadiu ze co toyota to toyota nie bez powodu ta makra jest w czołówce najmniej zawodnych aut... Tak w ogole to polecam poszukać sedana corolii moim zdaniem ladnieszy aczkolwiek zadko spotykany :P
Ja mam d-4d 2.0 ale wiem że z benzyniakow to 1.6 jest najlepszy...
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad

13 Lut 2011, 18:11

tylko nie ten brzydal corolla sedan jak już to hatchback 3d ;)
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

13 Lut 2011, 20:11

Slyszalem , ze astry to udane modele ;p ale rowniez nie jestem przekonany do tej marki .
Wybor padnie w kolejnosci miedzy ( wyglad jednak ma znaczenie ;p ) :
golfem 5 / focusem / carolla .
Zrezygnuje jednak z ropy i pojde w silnik 1.6 lub mocne 1.4
Dziekuje wszystkim za pomoc :)
Pozdrawiam
czyzy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Santa Fe Nowej Generacji
    "Nowy Santa Fe kontynuuje globalny sukces modelu. Zaprezentowany w 2001 roku, model Santa Fe pierwszej generacji jest podstawą wiarygodności i doświadczenia marki w segmencie SUV" powiedział Thomas A. Schmid, Dyrektor Operacyjny ...
    Ford Focus - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego modelu najniższym spalaniem charakteryzuje się silnik Diesla 1.5 TDCi ECOnetic o mocy 105 KM. Producent deklaruje, że średnie zapotrzebowanie na olej napędowy jednostki to 3,4 l/100 km (w mieście: 3,8 l/100, ...

13 Lut 2011, 21:37

Użytkowałem Toyote Corolle w silniku benzynowym 1.6 i byłem bardzo zadowolony. Samochód naprawdę porządnie wykonany, materiały przyjemne w dotyku, do tego pozycja za kierownicą jest bardzo wygodna. Spalanie w lato w mieście to jakieś 8l/100km a w zime 9l/100km :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

14 Lut 2011, 17:51

Toyota corolla nie przemawia do mnie kompletnie ;p i to spalanie ,, grrr
Po dluzszym szperaniu na forum i czytaniu roznych opini o samochodach zdecyduje sie jednak na mazde 3 1.6 . mysle , ze bedzie to dobry wybor .Pozostanie tylko znalesc dobra sztuke :)
czyzy
Nowicjusz