Auto w Anglii do 10000-12000 funtów

23 Kwi 2015, 22:48

Witam wszystkich serdecznie.

Od paru miesięcy mieszkam w Anglii i postanowiłem w końcu kupić jakiś samochód. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na ewentualny zakup to najlepiej 10000 funtów. Jestem w stanie trochę dopłacić, ale wolałbym zmieścić się w powyższym budżecie.

Auto będzie mi głównie służyło do robienia zakupów w tygodniu (parę kilometrów w jedną i drugą stronę) oraz do różnorakich wypadów w weekendy - ok. 100-200km w jedną stronę. Dodatkowo raz w roku chciałbym przyjechać do kraju (cholerne ceny biletów na święta...).

Dodam od razu, że jeśli chodzi o samochody to jestem niemalże całkowicie zielony. Prawko mam parę ładnych lat, jednak przez większość czasu nie posiadałem żadnego auta. Najdłużej jeździłem Astrą z 2002 roku, ale nie były to jazdy regularne.

Od auta oczekuje przede wszystkim komfortu, względnej ekonomii, przestrzeni oraz solidności, natomiast nie zależy mi za bardzo na osiągach. Auto użytkować będę ja wraz z osobą mi towarzyszącą (tylko ja mam prawko).

Z początku napaliłem się na roczne VW Polo, jednak doszedłem do wniosku, że jest to auto zdecydowanie dla mnie za małe (jestem dość wysoki). Po przeglądaniu paru artykułów nastawiłem się na Golfa VI (rocznik 2012 lub nieco tańszy 2011). Aktualnie jednak w oko najbardziej wpadła mi Insignia. Widzę, że w moim budżecie mogę kupić model z 2012, lub nawet 2013 roku. Samochód bardzo podoba mi się wizualnie, jak i również odpowiadają mi jego wymiary. Z tego co się orientuje, to auto to nie pożera dużo benzyny i posiada podobne progi ubezpieczenia w UK co Golf. Patrzyłem również na Mondeo, jednak jest on odrobine droższy od Opla, jak również nie podoba mi się wizualnie w tym samym stopniu.

Jak wspomniałem, na samochodach znam się słabo, dlatego bardzo cenna byłaby dla mnie Wasza opinia. Dobrze byłoby, jeśli rekomendowany przez Was samochód był wymiarowo podobny do Insignii czy Mondeo. Rocznik nie jest najważniejszy, byleby auto z tego rocznika było w miarę solidne.

Nie proszę o wskazanie konkretnych ofert, tylko bardziej jaki model samochodu kupić. Na kupno będę wybierał się z mechanikiem, aby dokładnie zbadał ewentualny zakup.

Jeśli potrzebnych jest więcej szczegółów, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.

Pozdrawiam!
cypekhi
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 04 2007
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam
0

28 Gru 2015, 19:36

Jeśli już, to ja bym się zdecydował na Mondeo ale z silnikiem 2.0 gdyż taki miałem okazję "objeżdżać".

Insignia ma dla mnie za mały bagażnik, oraz ogólnie nie najlepszą opinię ze względu na jakość wykonania i prowadzenia. Potwierdza to cena auta.

Ogólnie BMW serii 3 lub 5 jest również OK. aczkolwiek rocznik będzie znacznie starszy.

Słyszałem też że warto spojrzeć na nowe Mazdy 6, gdyż są one nie najgorsze i nieco tańsze niż BMW, ale oczywiście zależy czy ktoś woli japońca, czy niemca.
anglik2000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault
Silnik: 2000
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
0

28 Gru 2015, 20:03

Nie rozumiem, po co podbijasz stare wątki?
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007
0

28 Gru 2015, 20:08

Natrafiłem na te forum kilka dni temu. A w związku, że siedzę w Anglii i znam mniej więcej tutejszy rynek staram się pomóc, bez względu na datę postów.

Tak jak na trafiłem na ciekawe tematy, tak może ktoś jeszcze. Gdybym ja np. teraz szukał czegoś podobnego byłbym wdzięczny za każdą pomoc, szczególnie naświeższą. Może autorowi tego postu nie pomogę, ale komuś kto na niego trafi tak.
anglik2000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault
Silnik: 2000
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2008
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Najdziwniejsze pomysły motoryzacyjne ostatnich lat
    Tegoroczne edycje targów motoryzacyjnych pokazały, że producenci samochodów podczas prac koncepcyjnych wciąż poszukują niestandardowych rozwiązań. Które z nich okażą się trafne, zweryfikuje czas. Eksperci ...