Auto w granicach 10 tys, ale lepsze od poprzedniego.

27 Sie 2008, 12:41

Witam.
Jakiś czas temu (nie cały rok temu) zakupiłem Matiza 99 JOY za przeszło 7500 zł. Auto było nawet bezawaryjne, miało elektryczne szyby i nie było najgorsze, jednak okazało się, że było lekko puknięte i zatuszowane. Teraz po zrobieniu nadkól i konserwacji wygląda całkiem nieźle i planuje je sprzedać za ok. 6500 zł. Dlaczego? Mechanik powiedział, że ma ono tak beznadziejne blachy, że niebawem całkiem zgnije i mam do wyboru albo je eksploatować i nic za nie nie wziąśc za jakiś czas, albo sprzedać teraz i kupić coś innego. Mniejsza o to. Planuje kupić auto z przedziału cenowego 9000-11000 jednak z naciskiem do 10 tys. I co byście mi polecali? Chciałbym tak: By było 4 drzwiowe (to jednak wygoda), miało elektrykę, wspomaganie, mile widziana klima, dalej - nie było starsze od matiza no i było trochę mocniejsze i EKONOMICZNE. Na oku mam Punto II, ale czy warto? Mechanik wspominał, że Punto ma blachy o wiele lepsze od deawoo. Naprawdę nie wiem na co się zdecydować, Punto wydaje się być ładne, zapewne troche pocniejsze od matiza 1200dm^3/60KM przeciwko 800dm^3/53KM na korzyś Punta, tylko pewnie punto jest cięższe i wyjdzie że jest nie wielka różnica. Czy warto kupować Punto zmieniając matiza? Dodam, że bardzo podoba mi się Focus i Fabia, ale niestety to już trochę wyższe kwoty. Może lepiej Polo, fieste, Golfa, tylko, że tu trzeba by brać starsze, ople podobno też mają kiepskie blachy. Proszę o pomoc by tym razem był zadowolony z zakupy, bo daewoo to kiepska marka.
Dadex
Nowicjusz

27 Sie 2008, 13:36

za 11 tyś da się kupić focusa albo fabie ale nie będą młodsze/dużo młodsze od twojego matiza. punto 2 kupisz gdzieś z 2002 roku za 11 tys w silniku 1.2 albo wyższym , to też całkiem dobry wybór , polecał bym ci też seata Ibize/cordobę , astrę 2 albo octavie z 98 roku :) jeśli przesiądziesz się z matiza do któregoś z tych aut to poczujesz różnice :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Sie 2008, 17:41

Fiat ma dobre blachy. Marka, jak marka, chciałeś mieć nowsze auto za małą kasę to nie będzie to BMW. A każde auto bite ze szpachlem może gnić tu i uwdzie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Sie 2008, 07:25

szukaj Ibize z 2000roku po liftingu w jakiejsc benzynce ;]

albo jesli moze byc wieksze autko to Astra II w benzynie z rocznika 98-99

albo moze Octavia Combi 1999r :D
wdz_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ciechanów

28 Sie 2008, 10:32

Ciężko jest wyrwać nie zajechaną ibize po 2000 roku.
kociub
Początkujący

28 Sie 2008, 12:05

Potrzebuję w miarę małe auto, a nie kombi ;p
Po drugie słyszałem, że ople mają kiepskie blachy więc mógłby być problem znowu. Ibiza fajne auto, ale jakoś ciężko będzie zaleść FL chyba... w tej cenie. Czyli punto to nie jest za dobry pomysł?
Dadex
Nowicjusz

28 Sie 2008, 12:34

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

z takiego punta powinieneś być zadowolony
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Sie 2008, 12:37

No rzeczywiście ciekawa ciekawa oferta, ale czy rzeczywiście Ibiza dajmy na to po liftnigu z 99/00 roku bedzie lepszym wyborem w podobnej cenie? Fordy mają podobno kiepskie blachy, więc też Focus odpada, zresztą za niego trzeba dać więcej.
Dadex
Nowicjusz

28 Sie 2008, 12:44

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] <--- może wielki silnik ale to tylko przykład

pieprzenie o tych blachach w focusie :) każde auto przecież może zgnić :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Sie 2008, 12:47

No właśnie do tego dochodzi jeszcze Clio, które też nieźle się prezentuje i mam mentlik we łbie. Sprzedam matiza i bedzie problem co kupić i gdzie kupić.
Dadex
Nowicjusz

28 Sie 2008, 12:55

clio tez jest ok , złego słowa nie powiem , wiele ich miałem , każde się szybko sprzedawało i wogole nie psuło :)

podobne ostatnio sprzedałem za 8,5 k wiec da się taniej kupic
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika