Auto w granicach 10 tys, ale lepsze od poprzedniego.

27 Sie 2008, 11:41

Witam.
Jakiś czas temu (nie cały rok temu) zakupiłem Matiza 99 JOY za przeszło 7500 zł. Auto było nawet bezawaryjne, miało elektryczne szyby i nie było najgorsze, jednak okazało się, że było lekko puknięte i zatuszowane. Teraz po zrobieniu nadkól i konserwacji wygląda całkiem nieźle i planuje je sprzedać za ok. 6500 zł. Dlaczego? Mechanik powiedział, że ma ono tak beznadziejne blachy, że niebawem całkiem zgnije i mam do wyboru albo je eksploatować i nic za nie nie wziąśc za jakiś czas, albo sprzedać teraz i kupić coś innego. Mniejsza o to. Planuje kupić auto z przedziału cenowego 9000-11000 jednak z naciskiem do 10 tys. I co byście mi polecali? Chciałbym tak: By było 4 drzwiowe (to jednak wygoda), miało elektrykę, wspomaganie, mile widziana klima, dalej - nie było starsze od matiza no i było trochę mocniejsze i EKONOMICZNE. Na oku mam Punto II, ale czy warto? Mechanik wspominał, że Punto ma blachy o wiele lepsze od deawoo. Naprawdę nie wiem na co się zdecydować, Punto wydaje się być ładne, zapewne troche pocniejsze od matiza 1200dm^3/60KM przeciwko 800dm^3/53KM na korzyś Punta, tylko pewnie punto jest cięższe i wyjdzie że jest nie wielka różnica. Czy warto kupować Punto zmieniając matiza? Dodam, że bardzo podoba mi się Focus i Fabia, ale niestety to już trochę wyższe kwoty. Może lepiej Polo, fieste, Golfa, tylko, że tu trzeba by brać starsze, ople podobno też mają kiepskie blachy. Proszę o pomoc by tym razem był zadowolony z zakupy, bo daewoo to kiepska marka.
Dadex
Nowicjusz

27 Sie 2008, 12:36

za 11 tyś da się kupić focusa albo fabie ale nie będą młodsze/dużo młodsze od twojego matiza. punto 2 kupisz gdzieś z 2002 roku za 11 tys w silniku 1.2 albo wyższym , to też całkiem dobry wybór , polecał bym ci też seata Ibize/cordobę , astrę 2 albo octavie z 98 roku :) jeśli przesiądziesz się z matiza do któregoś z tych aut to poczujesz różnice :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Sie 2008, 16:41

Fiat ma dobre blachy. Marka, jak marka, chciałeś mieć nowsze auto za małą kasę to nie będzie to BMW. A każde auto bite ze szpachlem może gnić tu i uwdzie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Sie 2008, 06:25

szukaj Ibize z 2000roku po liftingu w jakiejsc benzynce ;]

albo jesli moze byc wieksze autko to Astra II w benzynie z rocznika 98-99

albo moze Octavia Combi 1999r :D
wdz_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ciechanów

28 Sie 2008, 09:32

Ciężko jest wyrwać nie zajechaną ibize po 2000 roku.
kociub
Początkujący

28 Sie 2008, 11:05

Potrzebuję w miarę małe auto, a nie kombi ;p
Po drugie słyszałem, że ople mają kiepskie blachy więc mógłby być problem znowu. Ibiza fajne auto, ale jakoś ciężko będzie zaleść FL chyba... w tej cenie. Czyli punto to nie jest za dobry pomysł?
Dadex
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...

28 Sie 2008, 11:34

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

z takiego punta powinieneś być zadowolony
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Sie 2008, 11:37

No rzeczywiście ciekawa ciekawa oferta, ale czy rzeczywiście Ibiza dajmy na to po liftnigu z 99/00 roku bedzie lepszym wyborem w podobnej cenie? Fordy mają podobno kiepskie blachy, więc też Focus odpada, zresztą za niego trzeba dać więcej.
Dadex
Nowicjusz

28 Sie 2008, 11:44

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] <--- może wielki silnik ale to tylko przykład

pieprzenie o tych blachach w focusie :) każde auto przecież może zgnić :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Sie 2008, 11:47

No właśnie do tego dochodzi jeszcze Clio, które też nieźle się prezentuje i mam mentlik we łbie. Sprzedam matiza i bedzie problem co kupić i gdzie kupić.
Dadex
Nowicjusz

28 Sie 2008, 11:55

clio tez jest ok , złego słowa nie powiem , wiele ich miałem , każde się szybko sprzedawało i wogole nie psuło :)

podobne ostatnio sprzedałem za 8,5 k wiec da się taniej kupic
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika