Ekspertem od samochodów nie jestem. Na temat Passata nie będę się wypowiadał. Natomiast o Almerze mogę kilka słów napisać.
Krupnik41 napisał(a): mimo że almera jest tańsza to i tak nie opłaca się jej kupować ma ona wiele standardowych problemów min. korozja klapy bagażnika spalanie oleju silnikowego wypalanie luster reflektorów problemy z czujnikiem położenia wału korbowego
Nie do końca jest to prawda
Spalanie oleju dotyczy głównie benzynowych silników 1.8. Wypalanie luster reflektorów to problem autek po liftingu(2002)Problemy z wałem korbowym były,to fakt. Jak dobrze pamiętam właściciele almer byli powiadamiani listownie o tym problemie. Nissan bezpłatnie usuwał tę usterkę. Prawdą jest że pojawia się problem z korozją (klapa bagażnika,dolne części drzwi,okolice spryskiwacza)Nie jest to jednak problem który dotyczy każdego samochodu tej marki. U mnie pojawiło się małe ognisko korozji na tylniej klapie. Nie robię z tego wielkiego problemu. W moim autku(1.8 benzyna) silnik nie bierze oleju,nie mam żadnych problemów z reflektorami czy też czujnikiem wału.
Nie będę oceniał który samochód jest lepszy. Nigdy nie jechałem Passatem jako kierowca. Jako pasażer nie miałem żadnych uwag
Mogę napisać że z mojego autka jestem zadowolony.