Passat czy Almera

26 Sie 2008, 15:06

Witam.

Mam Renault Scenic z 2001 DCI 1.9 i chcę zmienić samochód. Mam dwie oferty na zamianę i nie wiem jeszcze na którą się zdecydowac.

1. Passat B5 TDI 1998 za 21 800

2. Almera diesel 2.2 2000r za 18 900

Może poradzicie coś na temat tych samochodów, na co uwagę zwrucić? Może jakieś małe porównanie?

Z góry dzięki.
tomek_900
Nowicjusz

26 Sie 2008, 15:20

pierwsza rada jak zmieniasz auto to nie zmieniaj na starszy rocznik chyba że jest jakaś trudna sytuacja moim zdaniem passat to dobre auto jego wyposażenie oraz osiągi są bardzo dobre jak na tą klasę ma dobre zabezpieczenie przed korozją trwały silnik mimo że almera jest tańsza to i tak nie opłaca się jej kupować ma ona wiele standardowych problemów min. korozja klapy bagażnika spalanie oleju silnikowego wypalanie luster reflektorów problemy z czujnikiem położenia wału korbowego
Krupnik41
Nowicjusz

26 Sie 2008, 16:48

kupowanie nissana wiąże się z wejściem ponownie w renault... z tych dwóch zdecydowanie passat.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Sie 2008, 17:11

Ekspertem od samochodów nie jestem. Na temat Passata nie będę się wypowiadał. Natomiast o Almerze mogę kilka słów napisać.

Krupnik41 napisał(a): mimo że almera jest tańsza to i tak nie opłaca się jej kupować ma ona wiele standardowych problemów min. korozja klapy bagażnika spalanie oleju silnikowego wypalanie luster reflektorów problemy z czujnikiem położenia wału korbowego

Nie do końca jest to prawda :wink: Spalanie oleju dotyczy głównie benzynowych silników 1.8. Wypalanie luster reflektorów to problem autek po liftingu(2002)Problemy z wałem korbowym były,to fakt. Jak dobrze pamiętam właściciele almer byli powiadamiani listownie o tym problemie. Nissan bezpłatnie usuwał tę usterkę. Prawdą jest że pojawia się problem z korozją (klapa bagażnika,dolne części drzwi,okolice spryskiwacza)Nie jest to jednak problem który dotyczy każdego samochodu tej marki. U mnie pojawiło się małe ognisko korozji na tylniej klapie. Nie robię z tego wielkiego problemu. W moim autku(1.8 benzyna) silnik nie bierze oleju,nie mam żadnych problemów z reflektorami czy też czujnikiem wału.
Nie będę oceniał który samochód jest lepszy. Nigdy nie jechałem Passatem jako kierowca. Jako pasażer nie miałem żadnych uwag :)
Mogę napisać że z mojego autka jestem zadowolony.
stary zgred
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sie 2008, 17:24

Zdecydowanie VW Passat. Jak kolega wyżej pisał Nissan ma silnik Renault więc znowu pakujesz się w to samo. A silnik Passata jest dużo lepszy i wytrzymalszy. Passat jest też dużo bardziej przestronny i mniej awaryjny. Przy zakupie Passata zwracaj uwagę na książkę serwisową. Zwykle te samochody były dużo eksploatowane (zwlaszcza kombi) i miały przebiegi rzęd 200000-300000 km. Dla największej pewności udaj się do autoryzowanego serwisu VW i sprawdź po numerach nadwozia całą historię samochodu, tzn. przebieg, naprawy, ewentualnie wypadki.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

27 Sie 2008, 17:28

raczej pasata , dla mnie pasat to samochód o klasę wyżej niż almera , miałem almerę w silniku 1.8 i za cholerę nie moglem tego sprzedać ... 1,5 roku się z tym męczyłem
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...

28 Sie 2008, 12:07

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Kupiłem Passata. Jestem oczywiście zadowolony ( jak to zaraz po kupnie) ale czy będę nadal to się jeszcze okaże.

Szerokiej drogi ;)
tomek_900
Nowicjusz