Auto w kiepskim stanie, czyli zakupy w komisie.

22 Wrz 2022, 08:00

Witam. jakieś rok temu kupiłem astre J 1.4t
nie był to najlepszy zakup bo w krótkim czasie zaczęło się wszystko sypać. najpierw dwumasa dała sie we znaki, niedawno zauważyłem ubytek płynu chłodniczego a teraz oleju w okolicy głowicy. nie wiem co robić bo auto nie jest jakieś mocno stare ale jego stan na to nie wskazuje. pomijając fakt że nie mam w tym momencie odpowiednich pieniędzy na naprawe wszystkich bolączek - to czy to się w ogóle opłaca inwestowac? zakładając że wymiana dwumasy i sprzęgła a do tego uszczelka pod głowicą to koszt pewnie dobijajacy do 8-10 tysiecy jest to prawie połowa wartości auta a Bóg jeden wie co jeszcze tam jest do naprawy. z drugiej strony czy ktokolwiek poza szrotem kupuje takie zajechane auta?
potrzebuję jakiejś dobrej rady/wskazówki bo jestem laikiem w temacie aut.
izkr
Nowicjusz

22 Wrz 2022, 08:29

izkr napisał(a):niedawno zauważyłem ubytek płynu chłodniczego
To nie musi odrazu wskazywać na uszczelkę pod głowicą.

izkr napisał(a):wymiana dwumasy i sprzęgła
To są normalne elementy eksploatacyjne i z ich wymianą kupując używany samochód trzeba się liczyć.

Skąd wiesz, że to uszczelka pod głowicą? Może problem jest w innym miejscu i olej spływa i tam go po prostu widać dokładnie przy uszczelce.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Wrz 2022, 10:40

Dokładnie jak napisał kolega wyżej - wszystko to, co wymieniłeś, to normalne zużycie części eksploatacyjnych. Kupując dane auto, trzeba brać pod uwagę koszt części eksploatacyjnych.
No i pytanie z ciekawości - dlaczego kupiłeś Diesla, a nie benzynę?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Wrz 2022, 11:57

To jest używany samochód, a to co opisujesz to jest jego zużycie. Samochody trafiają na sprzedaż zazwyczaj z powodu zużycia i szykujących się wydatków. Sprzęgło i koło dwumasowe to nie jest awaria. Wycieki z silnika tak samo. Jeśli koszt wymiany tych podstawowych elementów Cię przerasta, to po prostu kupiłeś za drogi samochód jak na swoje możliwości.

izkr napisał(a):pomijając fakt że nie mam w tym momencie odpowiednich pieniędzy na naprawe wszystkich bolączek

Dlatego wszędzie powtarzają, żeby nie kupować używki za całość budżetu, którym dysponujesz.

izkr napisał(a):to czy to się w ogóle opłaca inwestowac?

Pewnie te same rozterki miał poprzedni właściciel. :roll:

izkr napisał(a):z drugiej strony czy ktokolwiek poza szrotem kupuje takie zajechane auta?

Dziwne pytanie, skoro sam kupiłeś.

Teraz zauważyłem, że to rok od zakupu. To rok jeździłeś, samochód się wyeksploatował i wina komisu, który rok temu Ci go sprzedał? :lol:
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna

23 Wrz 2022, 12:57

izkr napisał(a):potrzebuję jakiejś dobrej rady/wskazówki bo jestem laikiem w temacie aut.

To co wymieniasz jest zwykłą eksploatacją, jeżeli nie masz na nią kasy to znaczy że Cię nie stać na takie auto. Reszta czyli wycieki oleju, UPG itp to jest oplowe ABCadło tu też nie ma nic specjalnego.
Teraz czekaj na resztę czyli elektromechanikę.

Ogólnie albo się zbierzesz i wsjo zrobisz albo auto sprzedaj i kup coś na miarę swojej kieszeni i bez zbędnych bajerów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Wrz 2022, 08:03

izkr napisał(a):uszczelka pod głowicą

Możesz to szybko zweryfikować kupując test uszczelki pod głowicą kosztuje max 20 zł a dowiesz się sam czy to faktycznie uszczelka
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...
    Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...