Auto w koleinach

24 Lis 2011, 21:00

Witam.
Jestem posiadaczem LandRovera Disco II auto strasznie nosi w koleinach i stąd mam pytanie czy to jest naturalne przy innych landkach? Opony przód Michelin "szosowy" tył BF Goodrich AT w standardowych rozmiarach. Żadnych luzów w zawieszeniu amortyzatory też są ok.

Przy patrolu na 33"x12,5 jazda w koleinach jest o wiele lepsza.
Da się coś z tym zrobić?

Z góry dzięki Pozdrawiam.
Jurek_1966
Nowicjusz

Miejscowość: Pleszew

25 Lis 2011, 13:53

patrol ma inną rozstawa kół jest o wiele szerszy
sprawdź geometrię czy poprawna, bo tragedi nie powinno być ale ogólnie parchatym po koleinach w ogóle nie wozi :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Lis 2011, 14:31

zal mi twojego centralnego dyfra w tej dyskotece jak Ty masz inne opony z przodu i z tyłu.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

25 Lis 2011, 17:38

zal mi twojego centralnego dyfra w tej dyskotece jak Ty masz inne opony z przodu i z tyłu
-
jak rozmiar i promień dynamiczny identyczny to nie jest żle,
a zdarza się, że ludzie mają identyczne opony, rozmiar a ciśnienia różne o 1 bar lub obciążony tył na maxa i mkną przez kraj po czarnym :evil:

kolein na drogach szybko nie ubędzie :( - w disco jest krótki rozstaw osi
można eksperymentując założyć troche węższe opony lub zwolnić :)
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2011, 19:01

można jeszcze sprawdzić amortyzatory i stabilizatory ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Lis 2011, 20:53

Żadnych luzów w zawieszeniu amortyzatory też są ok.

rozumiem że auto już nie nowe więc ;
czy w układzie kierowniczym też żadnych luzików :?: amorek nie umarł ?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexusy podatne na tuning
    Coupé LC i RC, limuzyny IS i LS, crossovery UX i NX czy nawet hatchback CT – samochody Lexusa wyróżniają się na ulicy. Ale dla tych, którzy chcą dodać im jeszcze więcej pikanterii, tunerzy mają ...

25 Lis 2011, 22:38

Luzów brak muszę tylko sprawdzić amortyzator skrętu inne amorki są ok
Jurek_1966
Nowicjusz

29 Lis 2011, 10:11

W takim razie sprawdź to wszystko i daj znać czy jest w porządku lub też co wymieniłeś. Będziemy czekać na Twoją odpowiedź.
Oponybiz
Nowicjusz

Auto: VW GOLF V

06 Sty 2012, 21:17

Sprawdziłem wszystko okazało się, że jest lekki luz na końcówce drążka kierowniczego, gałkę wymieniłem i jest poprawa ale do cudu stabilności to auto nie należy. Powyżej 90Km/h przy wyprzedzaniu nadal jest mało stabilny. Może to urok naszych polskich dróg.
Dzięki za odpowiedzi pozdrawiam.
Jurek_1966
Nowicjusz

11 Sty 2012, 12:32

Jurek_1966 napisał(a):Opony przód Michelin "szosowy" tył BF Goodrich AT w standardowych rozmiarach.

Czyli już tego zapisu wynika, że obwód koła nie jest jednakowy (AT w tym samym rozmiarze co szosowa ma wyższy bieżnik więc obwody koła są inne).
Pan chyba nie zdaje sobie sprawy, jak bardzo istotne są w aucie ze stałym napędem 4x4 jednakowe opony. Raz, że centralny dostaje po pysku, dwa, dlatego, że dostaje, całe auto nie prowadzi się jak powinno.
Jak dla mnie dyskusyjna oszczędność z tymi oponami.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia