Auto w leasing (nowe lub używane) do 50 tys

23 Sty 2017, 13:57

Cześć.

Zostawiając dziś 800 zł u mechanika przy odbiorze mojej wysłużonej Toyoty zdecydowałem, że czas na zmianę.

W skrócie: szukam auta raczej kompaktowego (zastanawiałem się tutaj nad głównie Astrą J), ostatecznie może być sedan.
Moje wymagania:
Auto nie powinno być starsze niż 2013, najlepiej 2014 (wymóg nie tyle mój co banków/firm leasingowych)
Z racji, że moje przebiegi raczej nie będą duże, najwięcej sensu ma tu chyba benzyna.

Zależy mi na aucie przede wszystkim dynamicznym, którym da się trochę przycisnąć za miastem czy bezproblemowo wyprzedzić w trasie. Z racji roczników już raczej po okresie gwarancyjnym, bezawaryjność również jest ważna.
Oprócz tego mile widziana klimatyzacja automatyczna, radio z mp3 i bluetooth, kamera cofania lub chociaż czujniki z tyłu, tempomat, ale nie są to czynniki decydujące.
Fajnie byłoby dostać auto z automatyczną skrzynią biegów, ale podejrzewam, że w tym zakresie cenowo-rocznikowym może być ciężko.

Budżet to około 50 tys. Ogólnie miesięcznie mogę sobie pozwolić na wydatek ok. 700 zł netto, ale im niżej zejdziemy, tym lepiej.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
newwwt
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Corolla E12
Silnik: 2.0 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

23 Sty 2017, 20:38

W pierwszej kolejności popatrzyłbym na focusa mk3/mondeo mk4, mazdę 3 i mooooże megane.
Nowy? IMO nie warto, kupisz dacię, tipo albo jakieś malutkie gówienko, które ledwo jedzie a na pewno nie wyprzedza poza miastem :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sty 2017, 00:11

Za 50k spokojnie w wyprzedaży rocznika z dodatkowymi rabatami na firmę kupi się np. SEAT-a Ibizę lub Skodę Fabię z silnikami 1.2 TSI 110 KM, które przy tej masie aut spokojnie będą dawać sobie radę w trasie. No i do tego dochodzi gwarancja. Jeśli nie jeździsz często w trasy z kompletem pasażerów to właśnie nowe auto segmentu B bym polecał. Ewentualnie jeszcze Skodę Rapid.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2015

26 Sty 2017, 09:07

maniek1986 napisał(a):Ewentualnie jeszcze Skodę Rapid.

trzeba być zaślepionym znaczkiem aby to coś kupić...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

26 Sty 2017, 10:24

Invi napisał(a):Budżet to około 50 tys. Ogólnie miesięcznie mogę sobie pozwolić na wydatek ok. 700 zł netto, ale im niżej zejdziemy, tym lepiej.

Wysokość raty zależy też od wpłaty własnej. Przy aucie używanym wymagana wpłata będzie wyższa niż przy nowym(możliwy leasing bez wpłaty własnej). Przy założeniu wpłaty własnej na poziomie 15tys możesz sobie pozwolić na auto warte ok 55tys. wtedy rata(z GAP) wyniesie ok 700pln netto. Powinieneś też mieć ok 2tys na ubezpieczenie. Jeżeli chodzi o auta nowe to z w miarę mocnym silnikiem i niezłym wyposażeniem Twoje kryteria spełniają francuskie budżetowe bliźniaki -pug 301 i cytryna celysee.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Albo podstawowa astra.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...