Auto w leasing z późniejszym odkupem - Audi Q3 Sportback

15 Lis 2020, 03:50

Witam serdecznie, zastanawiam się nad zakupem auta. W leasing z późniejszym wykupem. Nie jestem ekspertem motoryzacyjnym, dlatego tutaj jestem i proszę WAS o poradę.
Budżet: 150 000 - 200 000 zł.

Bardzo ciekawi mnie Audi Q3 Sportback, z rabatami dobrze wyposażony ładnie wyglądający (moim zdaniem wygląda MEGA) można już mieć za 150 -160 tys zł z silnikiem.... No właśnie! Myślałęm o tym podstawowym i zarazem najtańszym 1.5 35 TFSI z 6 stopniową skrzynią manualną.

Zastanawiałem się też nad np. VW Tiguan albo VW Arteon Shooting brake...

Interesuje mnie szczególnie kwestia silnika. Weźmy np 1.5 35 TFSI... czy ktoś coś o nim wie? To jest silnik typu downsizingowego... Słyszałem, że takie silniki są "wyżyłowane", "napięte" i nie są zbyt żywotne a mi zależy przede wszystkim na w miarę żywotnym aucie.

Jeśli miałbym kupić Q3 Sportback (leasing z wykupem) to chciałbym nim ładnych parę lat pojeździc (min. 6-8 lat). A może lepiej dołożyć aż 30 tys zł i wziąć model z 35 TDI S tronic? Dodam, że raczej dużo nie jeżdzę, częściej po mieście aczkolwiek czasami dłuższe trasy się trafią (rocznie ok 10 - 15 tys km).

Czy ten 35 TFSI jest wg Was ok czy unikać jak ognia? Zależy mi na aucie, które musi wyglądać... Kupienie VW Passata, których na drogach jest mnóstwo, może byłoby podyktowane rozumem, ale nie sercem:)

Z góry wielkie dzięki za sugestie
mateusz86
Nowicjusz

15 Lis 2020, 16:35

OK widzę, że albo nitk nie wie nic o 1.5 35 TFSI albo to jest dobry silnik i nie trzeba się go bać:)
mateusz86
Nowicjusz

15 Lis 2020, 16:47

Po kolei.
1. Kupujesz nowe auto, więc nikt nie powie Ci, czy w tej czy innej cenie jest ok;
2. Samo auto jak i silnik to dość świeże konstrukcje, nikt nie jest w stanie powiedzieć Ci, czy wytrzyma 8 lat, czy silnik będzie trzeba wymienić jeszcze na gwarancji;
3. Nie ma większej różnicy jaki kupisz silnik, bo obecnie są one często projektowane "do końca gwarancji", potem często zaczynają się dziać cyrki;
4. Jak będziesz zmieniać olej co 10k, to powinien jeździć w miarę ok;
5. Przestudiuj dokładnie listę wyposażenia, bo można trafić na niezłe kwiatki, typu brak automatycznej klimy w standardzie w 2x droższym RS3 :mrgreen:
6. Jak Ci się podoba, to kupuj, ale jak dla mnie to jest po prostu droga abominacja
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2020, 19:05

Dzięki Mike za odpowiedz... Zgadza się, Audi w podstawowej wersji - o dziwo - ma kierownicę! Przykre, że wszystko zmierza do tandetności, większej awaryjności itp. Nawet Audi... Przestudiowałem temat Q3 sportback i po maxymalnych rabatach, z podsatawowym silnikiem, dobrym wyposażeniem, z felgami max. wielkości musiałbym dać ok 155 tys zł... Pewnie, za ciut mniejszą kasęmógłbym wziąć Passata w Dieslu... Pewnie trwalszy silnik... Tyle że chciałbym coś odrobinę bardziej cieszącego oko
mateusz86
Nowicjusz

15 Lis 2020, 20:22

mateusz86 napisał(a):OK widzę, że albo nitk nie wie nic o 1.5 35 TFSI albo to jest dobry silnik i nie trzeba się go bać:)

a co tu wiedzieć o nowym silniku? za 10 lat ci powiem. chcesz to kupuj , nie to nie. Może jeździć bezproblemowo ,a może się sypać i to na gwarancji.

Ale jak ktoś mi rzuca hasło typu 1.5 TFSI to jak myślisz czy to może być dobre ? :mrgreen:
Stare toyoty robią po 600-700 tys a te 1.5 tfsi 200 tys to raczej jego kres
:mrgreen:
Ja wiem jedno dzisiejsze auta to jednorazówki.
To co warto zrobić po zakupie to PARADOKSALNIE zakonserwować podwozie + wymienić olej po 1000km
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

15 Lis 2020, 21:07

A ja zaproponuje Ci XC40, w budżecie do 200k da się zrobić bardzo ładnie wyposażone auto z dobrą 2 litrowa mild hybryda w automacie. XC60 również w tym budżecie dostaniesz ale bez kilku dodatków z wyposażenia.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LX - potężny, luksusowy samochód terenowy
    To największy i najbardziej luksusowy model w gamie SUV-ów Lexusa, którego długość to 5065 mm, a szerokości wynosi 1980 mm. Wielki jest również bagażnik auta, który pomieści 701/1276 l. Pod maską ...
    Crossover Yaris Cross – hybryda 4x4
    O tym, że cały świat pokochał SUV-y, wiemy od dawna. Wypierają one różne inne rodzaje samochodów z ich tradycyjnych funkcji i segmentów rynkowych. Na przykład managerowie chętnie zamieniają prestiżowe ...