18 Cze 2020, 14:25
Witam i z góry przepraszam że będzie długo, ale ta rozkmina toczy mi się w czaszce od kilku miesięcy. Od dłuższego czasu planuję zmianę aktualnego samochodu na coś nowszego. Jako że nie potrzebuję dużo miejsca (wręcz nie przepadam za dużymi samochodami bo do niczego nie są mi potrzebne), a chciałbym pojeździć czymś gwarantującym większą dynamikę i fun z prowadzenia - padło na hot (a właściwie "warm") hatcha. Samochód planowałbym zostawić na dłużej, i.e. na pewno coś pomiędzy 5 a 10 lat, więc wartość odsprzedaży nie jest dla mnie wysoko cenionym argumentem.
Nie chciałbym pakować się w pełne HH w stylu Megane RS, bo po pierwsze – nie interesuje mnie jazda torowa, po drugie – prawie 300 KM i koszty utrzymania z niego wynikające są mi kompletnie niepotrzebne, po trzecie – szukam czegoś co nie będzie betonową taczką i nie będzie powodować rozpadu kręgosłupa na pierwszej lepszej dziurze. Nie interesują mnie również marki "premium" oraz okupowanie ich milionem monet, więc dziękuję z góry za wszelakie sugestie w stylu "kup starszom beeme jedynke, zrup program i masz czysta koni i eRWuDe".
Na ten moment jeżdżę starym Peugeotem 206, z silnikiem 1.6. W nowym było 110KM, nie ile mogło uciec bo kompletnie nie opłaca mi się tego strupa hamować. Rozpatruję tylko i wyłącznie benzynę (rozumie się samo oczywiście) i nie interesuje mnie LPG. Jeżdżę głównie po mieście, niemniej głównie dlatego że komfort wybierania się w trasy aktualnym złomem jest porównywalny do spadania ze schodów z wściekłym psem przyczepionym do genitaliów. Do tej pory średnia roczna to około 15.000 km.Po zakupie innego auta, chciałbym żeby ogarniało trasy spokojnie, względnie komfortowo i bez dramatu przy prędkości 140km/h. Oczywiście nie szukam krążownika pokroju Mondeo czy generalnie sedanów klasy D/E, chodzi tylko o akceptowalne poziomy głośności i stabilności przy legalnej prędkości autostradowej (nie jestem fanem latania 180 po lewym pasie, więc te zakresy prędkościomierza kompletnie mnie nie interesują)
Biorąc pod uwagę wszystko powyżej, 2 rzeczy które najbardziej mnie w tym zapyziałym struclu irytują to a które NIE MOGĄ występować w jego zamienniku to:
-okropne wręcz spasowanie wnętrza i materiały. Takiej ilości trzeszczenia, grzechotania i skrzypienia ze świecą szukać w połączonych fabrykach styropianu i grzechotek dla dzieci
-nieakceptowalny poziom wyciszenia i mówię tutaj zarówno o hałasie dochodzącym z opon, zawieszania na nierównościach, opływach powietrza jak i samym silniku. Wyciszenie w tym aucie nie istnieje a jazda powyżej prędkości 110 km/h to katorga i krwawienie z uszu.
Podsumowując to czego szukam:
- między 170 a ~210 KM
- 6 biegowa skrzynia
- dobre spasowanie wnętrza
- segment B/C
- rocznik 2013 + (tak, wiem, znam zdanie całego forum w tej kwestii, jednak jest to warunek niepodważalny)
Rozważając wszystko co napisałem, mój budżet (50-60k + pakiet startowy) i „research” który robiłem do tej pory, to potencjalny wybór ograniczył się do:
- Fiesta ST Mk7 – teoretycznie może cierpieć na wszystkie bolączki, których chciałbym uniknąć (sztywność, wnętrze, głośność), niemniej ciężko jest znaleźć złą opinię o tym samochodzie na gruncie usportowionych hatchy.
- Peugeot 208 GTI – słaba podaż, ceny w PL sugerują że większość porozbitkowa, znów segment B
- Kia Pro’Ceed GT Mk2 – chyba aktualnie mój faworyt, chociaż podaż też niska. Poza tym wszystko mi tam leży. Wygląd, wnętrze, moc, cena zakupu względem rocznika, the lot.
- ewentualnie Alfa Romeo Giulietta w wersji 1.7 170KM, chociaż cięzko to nazwać hot hatchem.
Przez ostatnie wybryki wirusowe i generalne zawirowania personalne, nie miałem możliwości sprawdzenia organoleptycznie powyższych modeli, więc jak każdy klawiaturowy wojownik – opieram się na internetach, stąd też pomysł zebrania kolejnej sondy internetowej, tyle że tym razem interaktywnej, w postaci postu na forum. Dlatego chętnie usłyszałbym sugestie związane z powyższym (tak, wiem że „rocznik nie jeździ”), i ew. inne rekomendacje o których nie pomyślałem (chociaż nie wiem czy takowe się znajdą, przetrzepałem ten segment dosyć mocno jeśli o możliwości chodzi).
Dzięki z góry i pozdrawiam!