Dzień dobry,
obecnie od ponad roku jeżdżę bmw e46 318i 99' pb + lpg . Z samochodu jestem bardzo zadowolony, ale nic dziwnego zważywszy na to, że wyremontowałem go dość mocno technicznie jak i wizualnie (cały remont silnika, zawieszenie itp). Natomiast jako, że chciałbym go zostawić narzeczonej potrzebuje czegoś nowego.
Z wymagań koniecznych:
rok produkcji: 2014 to absolutne maksimum. Ewentualnie końcówka 2013 - z racji na to, że będzie brany w leasing.
Tylko i wyłącznie diesel, ewentualnie pb + lpg
byłoby miło gdyby udało się dorwać coś w automacie.
Najlepiej jakiś sedan lub suv (wiem, że to tylko napuchnięty i droższy w utrzymaniu sedan, ale podobają mi się
![Śmiech :lol:]()
) natomiast ładnym kombi nie pogardzę i mogę rozważyć. Coupe oczywiście jak najbardziej wchodzi w grę. Samochodem jeżdżą maksymalnie 2 osoby tzn ja i narzeczona + ewentualne bagaże. E46 w sedanie było w 100% wystarczające, ale z drugiej strony nie chcę też mniejszego auta.
Na ten moment rocznie robiłem ok 16.000 natomiast obecnie znalazłem się w takiej sytuacji, że liczba tych kilometrów się najprawdopodobniej podwoi, więc pewnie teraz rocznie będzie to ok. 32000km
Szukam samochodu, który będzie się dobrze prezentował. Czegoś, co mnie nie zrujnuje finansowo - paliwo, części, ubezpieczenie - oczywiście bez popadania w skrajności, że musi być najtaniej jak się tylko da. Dobrze, żeby miał trochę więcej mocy niż moja obecna bmw. Ma to być dla mnie samochód na co dzień - dojazdy na treningi, wakacje, do rodziny, zakupy - tego typu podstawowe rzeczy + praca.
Mam bardzo dobrego, zaufanego mechanika więc każdy samochód będę starał się bardzo dokładnie sprawdzić po nauczce z zakupem mojej e46 więc nie boje się modeli potencjalnie narażonych na jakieś problemy.
Bardzo podoba mi się bmw x1 z 2011r, niestety jest to model zbyt stary. Czy jakaś alternatywa by się znalazła? Myślałem również o fordzie mondeo ST z lat 2016-2018 lub o skodzie octavia RS.
Nie ukrywam, że najchętniej skusiłbym się na jakieś bmw natomiast obawiam się, że przy takich pieniądzach może być ciężko znaleźć coś sensownego z przynajmniej 2014 roku.
Zależy mi na tym, żeby samochód dobrze się prezentował. Po pierwsze lubię sam nacieszyć oko, a po drugie klienci często na to zwracają uwagę.
Z góry bardzo dziękuje wszystkim mądrym głowom za pomoc w tym temacie
![Uśmiechnięty :)]()