Auto w przedziale 7-10k, małoawaryjne, bez dwumasy, sedan/hatch

13 Gru 2016, 00:21

Hej,
potrzebuję porady w sprawie zakupu auta. Na wstępie zaznaczam, że nie znam się, i wiem tyle co przeczytałem i usłyszałem od znajomych.

Jako że jest to mój pierwszy samochód nie chciałbym przeznaczać większej kwoty, niż w temacie. Nie chcę dwumasy/pompowtrysków, preferuję 4/5 drzwiowe sedan/hatchback. Modele typu yaris czy punto jakos mi nie podchodzą. Doradzano mi cos z grupy VAG-a i rozglądałem się już za modelami typu leon 1.9tdi 90km, audi a3 8L 1.9tdi 90km, ew. jakies starsze a4 b5. W golfy nawet nie celuje, bo podobno jest na nie parcie i częsciej są robione. Samochód ma służyć głównie na dojazd do pracy (kilka km dziennie) + raz w miesiacu jakies 400km w trasie. Szukam czegoś małoawaryjnego (fordy odpadają? MK II/III są awaryjne?) oraz taniego w eksploatacji.

Czy mam szansę znaleźć cos takiego wyprodukowanego dla PL? I jeszcze jedno: czy po numerze VIN mogę telefonicznie dowiedzieć się czegoś więcej niż ze stron internetowych?

Mieszkam w Warszawie, aczkolwiek ofert poszukuję też w okolicach Białęgostoku.

Pozdrawiam serdecznie
Ziemniaczany
Obserwowany

Auto: Nie mam

13 Gru 2016, 01:21

Generalnie trudno będzie Ci kupić VAG w normalnym stanie, nie wspominając już o TDI, które nie będzie dobrym wyborem przy Twoich przebiegach (diesel)
Ziemniaczany napisał(a):fordy odpadają? MK II/III są awaryjne?)
jakie Fordy?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Gru 2016, 09:38

Parcie na Leona i A3 jest równie mocne jak na Golfy. Na Leona największe, bo pomimo, że to najmniej praktyczny model z gorszym wykończeniem to kosztuje najwięcej przez popularność wśród młodych. Tak jakby chcieli mieć ładne auto ale boją się czegoś innego co nie ma znaczka VAG.
Ogólnie auta są ok dużo złomu i trzeba uważać.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Gru 2016, 11:14

co byscie w takim razie mogli polecic? widzialem.oferte astry g z 2002 157k e benzynie za 7500 z bodajze 1.6, pierwszy wlasciciel produkcja pl, ale wydaje mi sie, ze to troche drogo
Ziemniaczany
Obserwowany

Auto: Nie mam

15 Gru 2016, 12:35

TDi najlepiej byłoby szukać w wersji 90km plus ewentualnie dodać mu odrobinę mocy- na plus brak dwumasy i prostota konstrukcji, jednak znaleźć coś ciekawego bezie bardzo ciężko. Może francuz typu Pug 406 czy Vectra B?
Dabtuner
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Silnik 3UR-FE
    Pozostajemy w rodzinie silników UR. Największym przedstawicielem tej linii jest motor 3UR-FE. Wolnossąca jednostka ma aż 5,7 l pojemności, dysponuje mocą 386 KM i wytwarza 543 Nm. Tak duży silnik musi trafiać pod maskę ...