Auto wizualnie sportowe z niesportowym silnikiem do 10k

19 Sie 2014, 00:11

Jak w temacie. Jestem 22-letnią studentką (ale zgarniam granty, więc straszniej biedy nie ma :) ) i obecnie jeżdżę twingo (1999 r).
Autko jest wiekowe i przymierzam się do wymiany na nowsze. Poza tym, jeżdżę co drugi tydzień w trasę i nie jest to zbyt bezpieczny samochód w trasie, zwłaszcza przy wyprzedzaniu.

A więc to moje warunki:

-Totalny max cenowy to 10 tys. zł
-Auto o lepszym silniku niż w twingo, ale bez przesady, żebym nie zbankrutowała, na co dzień jeżdżąc po Wawie (max. średnie spalanie to 8,5l/100km)
-Wyposażenie konieczne to tylko to, co związane z bezpieczeństwem, bez bajerów przeżyję
-Auto musi być młodsze niż moje (chociaż trochę)
-I najważniejsze: wygląd auta. Bardzo podobają mi się sportowe sylwetki, ale sportowy silnik to coś, na co mnie nie będzie stać.

Wizualnie moim ideałem jest Mazda RX-8, która oczywiście jest totalnie poza moimi możliwościami finansowymi i w kupnie i w eksploatacji.

Ale bardzo bym chciała coś podobnego z wyglądu.

Nie znam się na żadnym innym aucie, poza swoim.

Podoba mi się Hyundai Coupe III (spalanie wersji z najmniejszym silnikiem jestem w stanie znieść) i widziałam kilka takich do 10 tys., ale są to najniższe ceny tego modelu i obawiam się, że to jakieś wybrakowane egzemplarze.
przykładowe linki tych tanich:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Co doradzicie? Co z nimi nie tak, że są tańsze?

Z góry odpadają alfy romeo, golfy, polo, lupo, civic (alfy z rodzinnego doświadczenia są marne, a pozostałe mi się nie podobają)
Mery
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 05 2010
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Renault Twingo I
Silnik: 1.1 58 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Sie 2014, 09:51

Hej, jeśli moje życzenie jest bezsensowne i nie warto mi odpowiadać, bo samochód nie będzie dobry, to taka odpowiedź też byłaby cenną informacją. Może lepiej dla mnie byłoby kupić coś "przejściowego"?
Mery
Nowicjusz

19 Sie 2014, 10:05

Wiesz, jeśli zależy ci na ładnej sportowej sylwetce może idź w jakiegoś Seata w wersji GTI lub Opla Vectrę B/C :)
p0ldekrakieta
Początkujący

Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Audi A4/Mazda RX8
Silnik: 1.6/1.3
Typ: Sedan/Limuzyna

19 Sie 2014, 10:07

Coupe bardzo fajne :) To już modele uwolnione od wszechobecnej koreańskiej tandety :ok:
Często polecam markę MG, bo mało znana ale warta zakupu i tania w utrzymaniu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nie bój się dużego silnika, ma LPG więc spali w przeliczeniu na benzyne 7-8 litrów

[link do oferty na Allegro wygasł] tu możesz spodziewać się spalania w granicach 5-6l

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] najmniejszy benzyniak w gamie MG

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Spalanie 5-6 litrów :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

19 Sie 2014, 10:14

Mery napisał(a):Z góry odpadają alfy romeo, golfy, polo, lupo, civic (alfy z rodzinnego doświadczenia są marne, a pozostałe mi się nie podobają)
:mrgreen: :ok: :mrgreen: :ok:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2014, 10:19

A to coupe z tego rocznika w tak niskiej cenie nie jest przypadkiem jakieś felerne? Ten samochód wyjątkowo mi się podoba.

MG - właśnie dowiedziałam się o istnieniu tej marki ;) Czerwony bardzo ładny, ale nie ma informacji o przebiegu (napisali, że oryginalny i udokumentowany, ale nie napisali, jaki :P ). I jeśli ja nawet nie wiedziałam, że takie auto istnieje, to przypadkiem nie będzie problemu z dostępnością i ceną części? I dlaczego to auto jest takie niedrogie, chociaż rocznik dużo młodszy niż myślałam, że mogę sobie pozwolić?
Mery
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2017
    Już po raz VI w Warszawie odbył się OffRoad Show Poland. Zwiedzający mogli oglądać najnowsze modele aut z segmentu 4x4, samochody przygotowane do turystyki oraz do sportu, quady, motocykle, kampery oraz zapoznać się z bogatą ...

19 Sie 2014, 10:28

Mery napisał(a):A to coupe z tego rocznika w tak niskiej cenie nie jest przypadkiem jakieś felerne? Ten samochód wyjątkowo mi się podoba.

Moje doświadczenie z coupe to jedynie dwie przejażdżki takim samochodem + to co wyczytałem w internecie a teoryzować nie lubię więc zbyt wiele nie napiszę. Są w niskiej cenie bo trzeba doliczyć oplaty no i mały silnik może zniechęcać.

Mery napisał(a):Czerwony bardzo ładny, ale nie ma informacji o przebiegu (napisali, że oryginalny i udokumentowany, ale nie napisali, jaki :P )

Kupując stary samochód nie patrz na przebieg... w 90% przypadków i tak nie jest prawdziwy a i tak nie zweryfikujesz jego prawdziwości nawet gdybyś chciała :ok:

Mery napisał(a):eśli ja nawet nie wiedziałam, że takie auto istnieje, to przypadkiem nie będzie problemu z dostępnością i ceną części? I dlaczego to auto jest takie niedrogie, chociaż rocznik dużo młodszy niż myślałam, że mogę sobie pozwolić?

Nie ma najmniejszego problemu z dostępnością części, części są tanie, wiele pasuje od hondy civic. MG to nic innego jak usportowione samochody marki rover. MG ZS to usportowiony rover 45 a MG ZR to usportowiony roverek 25

Samochody nie drogie bo w PL istnieje nadal kult VW i audi choć logiki w tym nie ma:D

Rovery i MG są proste, tanie w naprawach i niezawodne o czym dowiesz się wertując internet :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2014, 10:36

Ok, to pomyślę nad tym MG, wygląda porządnie i rocznik jest kuszący (dość duże znaczenie ma dla mnie stan blach, ponieważ dysponuję tylko piaskowym dziedzińcem kamienicy, jeśli chodzi o trzymanie auta).

A ktoś wie coś może o Hyundaiu Coupe? Albo zna się w ogóle na kupowaniu aut i jak zerknie na ogłoszenia, które wkleiłam, to od razu powie, co z nimi nie tak? (coś krzywe, przesunięta rama, czy coś innego, czego ja w życiu nie zauważę na zdjęciu)
Mery
Nowicjusz

19 Sie 2014, 10:40

Może zainteresuj się toyota celica 6 później dozbierasz sobie kaski i kupisz 7kę która uważam swoim wyglądem jest 15lat młodsza niż rocznik w dowdzie.

6ka ta słabsza ma silnik 1,8 który przy spokojnej jeździe spali tyle co twingo, totalnie bezawaryjny, silniczek to prawdziwe 16V a nie imitacja z Europy, przyjmuje lpg, łatwo się serwisuje.
Ważną sprawą jest też to że już nie traci na wartości, cena zależy od stanu.

Przykładowy link

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Sie 2014, 10:56

szybki napisał(a):Może zainteresuj się toyota celica 6 później dozbierasz sobie kaski i kupisz 7kę która uważam swoim wyglądem jest 15lat młodsza niż rocznik w dowdzie.

Toyota bardzo ładna, ale nie kupię starszego (choć lepszego) auta niż mam. Wiem, co się dzieje już w moim z zawieszeniem. Nie stać mnie na to.

Prędzej poczekam trochę i kupię tą nowszą, jak więcej kasy uzbieram.
Twingo, póki co jeździ :P
Chociaż chciałabym je wymienić, dopóki jeździ :D
Mery
Nowicjusz

19 Sie 2014, 11:08

p0ldekrakieta napisał(a): Opla Vectrę B/C

Bo kupi Vectre c do 10k.... :angry:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Sie 2014, 11:40

Mery napisał(a):Toyota bardzo ładna, ale nie kupię starszego (choć lepszego) auta niż mam. Wiem, co się dzieje już w moim z zawieszeniem. Nie stać mnie na to

I to jest chyba największa szkoda którą czynią auta pokroju reno ponieważ zakładasz sobie że skoro twingo się sypie i jest np: 2000r. to tym bardziej będzie się sypać stara tojota nie wspominając już o pojemności silnika vs spalanie.

Pisząc że nie stać Cię na to gwarantuje Ci że właśnie dlatego powinnaś kupić starą tojkę gdzie Twoim jedynym problemem będzie rodzaj zastosowanego oleju do silnika albo ilość oktanów w paliwie :D
Używam starych tojek do robienia baaardzo dużych przebiegów ze względu na zawieszenie które jest nie zniszczalne i ekonomię. Jestem pewny że jeżeli kupisz taką celinę 6 w idealnym stanie co możesz potwierdzić u mechanika to nie będziesz nic do niej dokładać. W moim uznaniu nic oznacza nic.

P.S
Dla porównania miałem kilka innych marek to wykonałem przy nich tyle czynności naprawczo serwisowych że obecną tojką za 5k musiałbym jeździć 100lat i podróżować na księżyc :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Sie 2014, 12:01

szybki napisał(a):Jestem pewny że jeżeli kupisz taką celinę 6 w idealnym stanie co możesz potwierdzić u mechanika

No właśnie tu pojawia się moje zmartwienie. Ja totalnie nie znam się na samochodach i nie wybiorę sama dobrego egzemplarza. Nie mam też żadnego znajomego mechanika, ani nawet kogoś, kto ma pojęcie o autach, kto pojechałby ze mną poszukać fury. A niestety prawdopodobnie będę musiała przejechać pół Polski za takim samochodem, bo mieszkam w regionie z dala od granic z zachodem. Na co zwrócić uwagę, kupując taką toyotę? Co powinno mnie zaniepokoić? Po czym poznać, że katował ją jakiś młodziak żądny wrażeń?
Mery
Nowicjusz

19 Sie 2014, 12:19

Znalazłam taką celicę z rocznika mojego twingo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bardzo mi się podoba, ale obawiam się, że jest trochę zbyt tania, jak na ten rocznik. Co powiecie o tej konkretnej?
Mery
Nowicjusz

19 Sie 2014, 15:07

Znalazłam jeszcze taką, którą byłabym skłonna kupić:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy wszystko z nią ok (poza przekręconym przebiegiem i tapicerką brzydką, jak noc listopadowa :P) ???
Mery
Nowicjusz