19 Sie 2014, 21:49
WItam. Mam 18 lat i niedługo odbiorę prawo jazdy, jest mi potrzebne auto do jazdy. Nie szukam samochodu takiego którym będę jeździć w długie trasy tylko bardziej w krótkie (chociaż czasem można się gdzieś i dalej wybrać). Kwota jaką mam do przeznaczenia na samochód to 10-12tysięcy. Szukam samochodu od miesiąca i znaleźć nie mogę. Gdzie nie pojadę obejrzeć to złom, na zdjęciu wygląda super, a w rzeczywistości się sypie. Tak więc w ostatnim czasie znalazłem dwa auta które są w bardzo dobrym stanie technicznym jak i wizualnym mimo swojego wieku. Pierwszy z nich to BMW E46 (136KM) z 1999 roku o pojemność 2.0 w dieslu. Posiada on nowe opony letnie na których teraz stoi i nowe opony zimowe, wyposażenie jest bardzo bogate jak na 15 letni samochód i nie ma żadnych wad. Spalanie jest w granicach 5.5 - 7 litrów na setkę. Drugi zaś samochód to Renault Thalia (75KM) z 2002 roku o pojemności 1.4 w benzynie, spala około 6 litrów (tak twierdzi właściciel). Silnik, wyposażenie, wszystko ok. Również do tego samochodu są opony letnie i zimowe. BMW kosztuje 11000 do negocjacji, natomiast Renault około 6500-7000 (trzeba by było się dogadać z właścicielem). Moje pytanie brzmi co mam robić? Jakie auto wybrać? BMW ma dużo bajerów, jednak ma też już swoje lata, a Renault jest młodsze, jednak Renault nie posiada klimatyzacji, a wiem, że samochód bez klimatyzacji to jest później problem go sprzedać bo nikt bez klimatyzacji to nawet nie chce słuchać o samochodzie. Strasznie wpadła mi w oko BMW, ale nie wiem czy jest sens wydawać tyle pieniędzy. Proszę o poradę najlepiej osoby które posiadają takie samochody, niech napiszą jaki samochód będzie lepszy. Pozdrawiam.