REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
gigit napisał(a):polowa polski lata na xenonie z alegro wiec naprawde nie wiem o co chodzi ..... w zwykle lampy jak wlozysz to efekt nie bedzie za ciekawy ...... najlepiej wyglada to w soczewce i musisz pozniej dobrze to ustawic zeby nie oslepiac jadacych z przeciwka
ksenon to gaz szlachetnypawelMX6 napisał(a):Istnieje żarówka oraz ksenon
TypeRa napisał(a):ksenon to gaz szlachetny...chyba chodziło Ci o żarnik xsenonowy
TypeRa napisał(a):Wg,. przepisów ruchu drogowego samochód wyposażony w oświetlenie przednie o barwie światła 4300k> musi posiadać spryskiwacze reflektorów przednich oraz system samo poziomowania lampy.
TypeRa napisał(a):i wcale soczewka nie jest wymagana, np. Renault Laguna 03> wychodziła na xenonie bez soczewek
TypeRa napisał(a):Jak chcesz założyć dobre xenony to zapłać 600zł za kpl. bo te padła z allegro to trzecia kategoria którą producent wycofał ze sprzedaży.
pawelMX6 napisał(a):Nie do końca, ponieważ jeśli założysz oświetlenie ksenonowe, założysz do tego samopoziomowanie i spryskiwacze, to i tak zestaw będzie nielegalny. Czemu? Ponieważ cała lampa jest homologowana do odpowiedniego typu oświetlenia i tylko w takim stanie jest legalne.
pawelMX6 napisał(a):Nie zgodzę się, ponieważ wszystkie zestawy są i tak robione w ChinachCzy kupi się zestaw za 199zł, czy za 799zł - bez różnicy
Dodam, że ja jeździłem rok czasu na zestawie 6000 za chyba 170zł i bardzo, ale to bardzo sobie chwaliłem. Oczywiście na lampie z soczewką.
TypeRa napisał(a):pawelMX6 napisał(a):Nie do końca, ponieważ jeśli założysz oświetlenie ksenonowe, założysz do tego samopoziomowanie i spryskiwacze, to i tak zestaw będzie nielegalny. Czemu? Ponieważ cała lampa jest homologowana do odpowiedniego typu oświetlenia i tylko w takim stanie jest legalne.
To co piszesz to prawda ale jest to trochę naciągane... Przypuśćmy że samochód marki VW Passat 06 wyjeżdża z fabryki na oponach Dunlop SP SpSport 01 i co jeśli chcesz je zmienić na inne ? Też nie możesz skoro testy homologacyjne przeszły na konkretnym modelu. Na temat homologacji trochę wiem bo pracuje w jednej z największych fabryk przyczep w Polsce i zdaję sobie sprawę że przepisy w tym kraju to pojęcie względne a prawidłowe ich zrozumienie nie należy do łatwych. Pozdrawiamartj napisał(a):Tak tylko Paweł ma racje, z małym błędem nie lampa nie posiada homologacji, a całe auto dostaje taką jak wyjeżdża z zakładu i każda przeróbka jest traktowana jako nielegalna
Pomimo że ktoś założy spryskiwacze, samo poziomowanie, odp. lampy (tylko nie wiem kto ma tyle kasy i się tak bawi) to i tak może zostać zabrany dowód.
trzeba by uzyskać homologacje na całe auto, a to kosztuje sporo kasy.
I WV jeżeli wyszedł z zakładu i producent przewidział xenony w modelu w którym ich nie zamontował to nie ma przeszkód, natomiast jeżeli w homologacji pojazdu nie ma zaznaczonego to przerabiając nawet z modelu który miał (na oryginalnych częściach), i tak to robimy nie legalnie.
Teoretycznie po każdej wymianie żarówek (a w szczególności na niestandardowe) powinno się jechać ustawić lampy na stację diagnostyczną.Toretto napisał(a):i jak takowe założę nie musze ustawiać lamp ?
TypeRa napisał(a):To jesteś w błędzieja zakładałem xenony firmy WellDone i są produkcji Niemieckiej.
TypeRa napisał(a):Przypuśćmy że samochód marki VW Passat 06 wyjeżdża z fabryki na oponach Dunlop SP SpSport 01 i co jeśli chcesz je zmienić na inne ?
Jałowa dyskusja.... skoro wszystko wiesz najlepiej !!pawelMX6 napisał(a):Sprzedaje je niemiecka firma, ale są robione w ChinachPoważnie
Nie ma zalecanego rozmiaru, jeśli dana wersja pojazdu otrzymała homologacje drogową na oponach 205/55/R16 to zastosowanie opon o innym rozmiarze wiąże się z utratą gwarancji oraz jest nie zgodne z prawem, oczywiście nikt na to nie zwraca większej uwagi tak samo jak na xenon w lampie soczewkowej.pawelMX6 napisał(a):Kiepski przykład, ponieważ opony nie są homologowane do auta. Producent zaleca jakiś rozmiar, ale nie jest to obligatoryjne. Natomiast źródło oświetlenia jak najbardziej.
TypeRa napisał(a):Jałowa dyskusja.... skoro wszystko wiesz najlepiej !!
TypeRa napisał(a):Nie ma zalecanego rozmiaru, jeśli dana wersja pojazdu otrzymała homologacje drogową na oponach 205/55/R16 to zastosowanie opon o innym rozmiarze wiąże się z utratą gwarancji oraz jest nie zgodne z prawem, oczywiście nikt na to nie zwraca większej uwagi tak samo jak na xenon w lampie soczewkowej.