Auto z Belgii a badanie techniczne

02 Gru 2009, 00:38

Witam,

zamierzam sprowadzić samochód z Belgii i z tego co wiem w dowodzie rejestracyjnym nie ma żadnej wzmianki o ważności badania technicznego. Przez to nie mogę zarejestrować samochodu bez dodatkowego badania technicznego w Polsce. Czy jest jakiś sposób na wykazanie ważności badania technicznego z Belgii w Polsce?
Dodam że samochód będzie sprowadzony z francuskojęzycznej części (jeżeli chodzi o nazwy dokumentów to łatwiej będzie dojść po francusku), a samochód ma nieco ponad rok.
bazyliszekk
Nowicjusz

Miejscowość: Wałbrzych

04 Gru 2009, 00:11

Jeżeli samochód ma rok to wg polskich przepisów badanie techniczne robisz do 3 lat od daty pierwszej rejestracji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

06 Gru 2009, 17:04

Ale problem jest z taki że np sprowadzając auto z Niemiec mam wpisane w Briefie że przegląd jest ważny do jakiejś daty i nie muszę w ogóle robić go w Polsce i chodzi o to żeby zrobić podobnie z samochodem z Belgii.
bazyliszekk
Nowicjusz

08 Gru 2009, 00:22

zgadza się ale w belgijskich dowodach chyba nie ma badań technicznych.

Przy czym jeżeli masz auto jednoroczne to pierwszy przegląd robisz po trzech latach od daty pierwszej rejestracji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Gru 2009, 12:27

Ale problem pozostaje taki, że do zarejestrowania samochodu muszę mieć papier potwierdzający badanie techniczne (przynajmniej tak mi powiedziano w moim mieście) znakiem tego muszę zrobić niepotrzebny przegląd przed rejestracją, który będzie ważny do 3 roku życia auta.
bazyliszekk
Nowicjusz