Auto z Belgii na sprzedaż w Polsce

23 Sty 2018, 19:00

Witam, mieszkam w Belgii. Posiadam auto już prawie 5 lat i zostało ono w Polsce po mojej ostatniej wizycie, chcę je sprzedać (nie jestem handlarzem). Jak przebiega proces, gdzie się muszę udać, jakie dokumenty muszę mieć, aby móc sprzedać samochód ? I mogę sprzedać bezpośrednio komuś "z Belgii" czy muszę najpierw osobiście zarejestrować itp. czy nowy nabywca sam to będzie mógł zrobić ?
zurek121
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

23 Sty 2018, 19:18

Nie wiem jak to tam w Belgii się odbywa proces sprzedaży ale Ty chcąc sprzedać auto w polsce musisz zrobić tłumaczenie dokumentów, badania techniczne i opłacić akcyzę. Podejrzewam że jest tak jak w niemczech że auto się wyrejestrowuje jak idzie na eksport.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Sty 2018, 19:32

zurek121 napisał(a):Posiadam auto już prawie 5 lat
Mam rozumiec ze samochód został kupiony gdzieś tam i zarejestrowany na Ciebie w Belgii.. :?:
zurek121 napisał(a):jakie dokumenty muszę mieć, aby móc sprzedać samochód ?
Jezeli zostal w Belgii zarejestrowany na Ciebie to oczywiscie DR tego samochodu z adnotacja o wyrejestrowaniu.W samochodach z Belgii czesto tez był wyciag świdectwa homologacji ale to warunek nie konieczny.
zurek121 napisał(a):mogę sprzedać bezpośrednio komuś "z Belgii" czy muszę najpierw osobiście zarejestrować itp.

Mozesz to rozjaśnic... :?: :?:
Kao napisał(a): Ty chcąc sprzedać auto w polsce musisz zrobić tłumaczenie dokumentów, badania techniczne i opłacić akcyzę.
Kao-jego obowiązkiem jest opłacić akcyzę.Natomiast pozostałych czynnosci nie musi wykonywać.Jednak jak znam zycie a wtym temacie to jednak troche znam to jestem pewny ze kazdy kupujacy bedzie jednak na to patrzyl przychylnym okiem... :ok:
Ps.Jezeli ten sam.jest zarejestrowany na Ciebie w Belgii to nie placisz zadnej akcyzy.Ty jesteś wtedy sprzedającym.Wszystkie obowiazki w oplatach spadaja na kupujacego...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Sty 2018, 20:05

Tak samochód posiadam prawie 5 lat.
Co do dokumentów, kupiłem w Belgii nowe autko (tamto zostało w Polsce z powodu usterki i nie mogłem nim wrócić), w ubezpieczalni przepisałem blachy ze starego auta na nowe (blachy w Belgii są dożywotnio przypisane do osoby). I ubezpieczyciel powiedział mi, że przepisując blachy auto zostaje automatycznie wyrejestrowanie, ale nie posiadam żadnego dokumentu potwierdzającego to i mówił, że nic nie trzeba. No właśnie mówić to on sobie... Może jest ktoś kto wie coś o takim dokumencie.
Czyli jak bym miał "wszystkie" dokumenty to mogę auto sprzedawać jak stoi z dopiskiem, że kupującego czekają opłaty. I
zurek121
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

23 Sty 2018, 21:50

zurek121 napisał(a): No właśnie mówić to on sobie...
Miałem w ręku nie raz dokument sam.z Belgii ale prawdę mowiac nie zwróciłem na taki fakt zadnej uwagi to trudno mi jednoznacznie powiedziec jak to ma wygladac...
zurek121 napisał(a):Czyli jak bym miał "wszystkie" dokumenty to mogę auto sprzedawać jak stoi z dopiskiem, że kupującego czekają opłaty. I
Wtedy juz nic nie stoi na przeszkodzie i mozesz go z powodzeniem sprzedać.Oczywiscie w ogloszeniu dajesz info co kupujacego czeka po zakupie tego sam..... :)
Ps.W umowie k/s wpisujesz uwagę ze samochód nie posiada tab.rej. :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014