Przegląd po części rozebranego samochodu

24 Sty 2018, 11:15

Witam,
na wiosnę kończy mi się przegląd w samochodzie, które będzie remontowane. Będzie rozbierane do gołej budy. Na wiosnę będzie też musiało pojechać w kilka miejsc przed tym jak zostanie zupełnie rozebrane. Pytanie jest takie czy jeśli w samochodzie ogołocę wnętrze i wszystko to co nie jest konieczne do jazdy to czy diagnosta może się do tego przyczepić? Z wnętrza zostałby zapewne tylko fotel kierowcy i pasy bezpieczeństwa, kierownica, pedały, drążek skrzyni i konieczne włączniki od elektryki, reszta zostałaby wyjęta. W jakim dokumencie jest oficjalnie napisane co jest sprawdzane przy przeglądzie?
fripin3032
Nowicjusz

Auto: Corsa B, PN Caro 1.5 GLE

24 Sty 2018, 14:26

fripin3032 napisał(a):czy jeśli w samochodzie ogołocę wnętrze i wszystko to co nie jest konieczne do jazdy to czy diagnosta może się do tego przyczepić?
Jezeli to będzie diagnosta a nie "Klepacz" to masz pewne jak w banku"N".. :!:
fripin3032 napisał(a):W jakim dokumencie jest oficjalnie napisane co jest sprawdzane przy przeglądzie?
Wejdz sobie na neta i wpisz jakiś dzu odnosnie warunków tech.jakie musi spełniac pojazd na OBT..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2018, 17:28

No rozporządzenie już sobie znalazłem, ale tam nigdzie raczej nie jest napisane że samochód ma być kompletny. A wnętrze ma się trzymać. Nikt nie rozpatruje tam braku wnętrza...
fripin3032
Nowicjusz

24 Sty 2018, 18:04

fripin3032 napisał(a):No rozporządzenie już sobie znalazłem,
Brawo...A załączniki do tego rozp.poczytałes ... :?: Właśnie w nich jest czarne na białym co diagnosta musi sprawdzic w trakcie OBT...
fripin3032 napisał(a): Nikt nie rozpatruje tam braku wnętrza...
Pewny jesteś... :?: Ja jak brałem DR do reki to wiadomo:vin,TZ itp oraz takie cos jak S1.Oczywiscie pasy bezp. oraz czy ta pozycja jest zgodna z DR... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2018, 19:05

Migi60 napisał(a):Brawo...A załączniki do tego rozp.poczytałes ... Właśnie w nich jest czarne na białym co diagnosta musi sprawdzic w trakcie OBT...

Tak, łącznie z pomiarem hałasu... Jakoś w życiu nie widziałem sonometru w rękach diagnosty, a o warunkach opisywanych przez normę pomiaru hałasu samochodu można zapomnieć, tak samo pomiar głośności klaksonu. To samo się tyczy pomiaru opóźnienia hamowania. Jakoś nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek instalował akcelerometr w samochodzie podczas przeglądu a co dopiero, żeby ono wynosiło 5m/s2 w znaczącej większości trupów poruszających się po drogach... Co do "kontroli" emisji spalin już może lepiej nic nie mówić... Także jak widać rozporządzenia sobie a praktyka sobie...
fripin3032
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...