Przegląd po części rozebranego samochodu

24 Sty 2018, 12:15

Witam,
na wiosnę kończy mi się przegląd w samochodzie, które będzie remontowane. Będzie rozbierane do gołej budy. Na wiosnę będzie też musiało pojechać w kilka miejsc przed tym jak zostanie zupełnie rozebrane. Pytanie jest takie czy jeśli w samochodzie ogołocę wnętrze i wszystko to co nie jest konieczne do jazdy to czy diagnosta może się do tego przyczepić? Z wnętrza zostałby zapewne tylko fotel kierowcy i pasy bezpieczeństwa, kierownica, pedały, drążek skrzyni i konieczne włączniki od elektryki, reszta zostałaby wyjęta. W jakim dokumencie jest oficjalnie napisane co jest sprawdzane przy przeglądzie?
fripin3032
Nowicjusz

Auto: Corsa B, PN Caro 1.5 GLE

24 Sty 2018, 15:26

fripin3032 napisał(a):czy jeśli w samochodzie ogołocę wnętrze i wszystko to co nie jest konieczne do jazdy to czy diagnosta może się do tego przyczepić?
Jezeli to będzie diagnosta a nie "Klepacz" to masz pewne jak w banku"N".. :!:
fripin3032 napisał(a):W jakim dokumencie jest oficjalnie napisane co jest sprawdzane przy przeglądzie?
Wejdz sobie na neta i wpisz jakiś dzu odnosnie warunków tech.jakie musi spełniac pojazd na OBT..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2018, 18:28

No rozporządzenie już sobie znalazłem, ale tam nigdzie raczej nie jest napisane że samochód ma być kompletny. A wnętrze ma się trzymać. Nikt nie rozpatruje tam braku wnętrza...
fripin3032
Nowicjusz

24 Sty 2018, 19:04

fripin3032 napisał(a):No rozporządzenie już sobie znalazłem,
Brawo...A załączniki do tego rozp.poczytałes ... :?: Właśnie w nich jest czarne na białym co diagnosta musi sprawdzic w trakcie OBT...
fripin3032 napisał(a): Nikt nie rozpatruje tam braku wnętrza...
Pewny jesteś... :?: Ja jak brałem DR do reki to wiadomo:vin,TZ itp oraz takie cos jak S1.Oczywiscie pasy bezp. oraz czy ta pozycja jest zgodna z DR... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2018, 20:05

Migi60 napisał(a):Brawo...A załączniki do tego rozp.poczytałes ... Właśnie w nich jest czarne na białym co diagnosta musi sprawdzic w trakcie OBT...

Tak, łącznie z pomiarem hałasu... Jakoś w życiu nie widziałem sonometru w rękach diagnosty, a o warunkach opisywanych przez normę pomiaru hałasu samochodu można zapomnieć, tak samo pomiar głośności klaksonu. To samo się tyczy pomiaru opóźnienia hamowania. Jakoś nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek instalował akcelerometr w samochodzie podczas przeglądu a co dopiero, żeby ono wynosiło 5m/s2 w znaczącej większości trupów poruszających się po drogach... Co do "kontroli" emisji spalin już może lepiej nic nie mówić... Także jak widać rozporządzenia sobie a praktyka sobie...
fripin3032
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...