Auto z budżetem do 8000zł. Diesel lub gaz.

25 Kwi 2021, 15:50

Po złomowaniu poprzedniego samochodu kupionego z pomocą forum szukamy kolejnego. Nadwozie kombi hatchback, sedan. Segment samochodu mniejszy niż Citroen C5. Auto dla emeryta, najważniejsze żeby nie było pognite, w najlepszym stanie technicznym dość ekonomiczne lub żwawe. Moje propozycje to Focus mk2 z silnikiem 1,6 TDCi Astra H, Citroen C4, Opel Meriva Diesel 1,7 . Jestem z Stalowej Woli + 150km możemy dojechać oglądać. Pozdrawiam. :)
kulukaj
Początkujący

Auto: Nie mam

26 Kwi 2021, 10:19

Może coś takiego?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Kwi 2021, 10:32

Nie wiem ile kierowca robi km ale wydaje mi się że jak już miałby być Focus MK2 który bardzo fajnie się prowadzi i nie wiem czy nie najlepiej w swojej klasie to lepiej tu celować w benzynę 1.6 lub 1.8.

Honda którą polecił poprzednik również fajne auto pod warunkiem, że zdrowe blachowo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Kwi 2021, 11:15

Ciekawa bardzo oferta szkoda że nie ma gazu. Mógłbyś jeszcze kilka ogłoszeń (jeśli są) podrzucić nawet dalej od Stalowej? Tato chciałby rozważyć kilka propozycji :) Myślałem jeszcze nad peugeot 407 toyota corolla. Ostatnio na forum byłem u was 5-6 lat temu to wtedy Citroen C4 kosztował ponad 10 tysięcy jeszcze :) A teraz nie orientuje się w rynku i silnikach nowszych aut
kulukaj
Początkujący

26 Kwi 2021, 11:18

Rocznie około 5-7 tysięcy lekka noga.
kulukaj
Początkujący

26 Kwi 2021, 19:13

[link do oferty na Olx wygasł] Coś takiego? Citroen C4?
kulukaj
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf R Cabriolet
    Volkswagen zaprezentował najszybszego kabrioleta w historii marki. Golf Cabriolet w wersji R posiada silnik 2.0 TSI o mocy 195 kW/ 265 KM i rozpędza się od 0 do 100 km/h w 6,4 s. Wszystkie modele produkowane z oznaczeniem ...

26 Kwi 2021, 19:31

Ja bym się trzymał od tego z daleka, bo poza wyglądem zewnętrzny wersji 3d (kwestia gustu) to auto niczym nie powala, na czele z lekko badziewnym wnętrzem i psującymi się pierdolłami, niekoniecznie tymi elektronicznymi
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Kwi 2021, 19:36

Rozumiem rozglądamy się jeszcze nad focusami mk2 z silnikiem benzynowym lub Dieslami. Czy silniki 1.6 benzyna lubią gaz? Czy focus w porównaniu do Citroena pod względami technicznymi i całokształtem będzie lepszy? No i za jakimi silnikami się rozglądać i na co uważać przy oglądaniu
kulukaj
Początkujący

26 Kwi 2021, 19:50

kulukaj napisał(a):Czy silniki 1.6 benzyna lubią gaz?
nie będzie bezobsługowy, ale u kumatego gazownika nie będzie większych historii
kulukaj napisał(a):Czy focus w porównaniu do Citroena pod względami technicznymi i całokształtem będzie lepszy?
zdecydowanie + masz lepsze prowadzenie. Citroen może mieć lepszą blachę, ale i tak mówimy o nastolatkach, więc kwestia jak kto dbał i jak naprawił po ew przygodzie.
kulukaj napisał(a): No i za jakimi silnikami się rozglądać i na co uważać przy oglądaniu
jeśli spokojny kierowca, to lepiej szukać benzyniaka, bo tak czy inaczej nowoczesnego diesla, nawet bez DPF zamuli. W Focusie zwracaj uwagę na blachę (doły drzwi, krawędź tylnej ćwiartki na nadkolu przy tylnym zderzaku, klapa bagażnika przy listwie nad tablicą rejestracyjną). Jeśli znajdziesz egzemplarz opisywany jako taki z podgrzewaną przednią szybą, to przyjrzyj się, czy faktycznie ją posiada - bo są magicy, którzy sprzedają niby z tym (fajnym) bajerem, a tak naprawdę wstawiona jest tańsza szyba bez niego. Z tyłu jest wielowahacz, zwróć uwagę czy nic się nie tłucze i nie ma luzu. Samego rozwiązania nie ma się co bać, bo jest trwałe (no chyba, że wozisz ciężary po polnych drogach i nie wiesz co to spokojna jazda, wtedy będzie gorzej). 1.8 i 2.0 lubią chlapnąć oliwki.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Kwi 2021, 20:15

Z moich typów : [link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
kulukaj
Początkujący

26 Kwi 2021, 21:03

[link do oferty na Olx wygasł] w sprawie tego citroena do wymiany jest uszczelka pod klawiaturą jest to drogi zabieg?
kulukaj
Początkujący

26 Kwi 2021, 21:37

Uszczelka kilkadziesiąt złotych i jakaś stówa za wymianę
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Kwi 2021, 23:16

1.Handlarz,przód bity do tego niska cena nie wróży nic dobrego.
2.Nie jest po żadnej kolizji a z przodu od strony pasażera szczelina między maską a błotnikiem jest dużo większa niż z drugiej strony warto się tym zastanowić co tam się działo no i ten silnik miewa problemy z turbiną i kołem dwumasowym.
3.Z zewnątrz ok ale środek tragedia,pokrowce czy co to jest jakieś najtańsze g.... Silnik był wymieniany dlaczego?
4.Handlarz i niska cena :no:
5.Dobry motor tylko z lewym przodem coś się działo (różnica lakieru między przodem a tyłem na wysokości słupka b i przedni narożnik mi się nie podoba).
6.Dobry motor,wizualnie ok. Ogólnie warto się zastanowić ale z drugiej strony diesel na tak małe przebiegi? Średnio to ma sens.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

27 Kwi 2021, 11:40

Jedziemy oglądać nr 6. Jakieś szczególne uwagi w oglądaniu citroena na co zwrócić uwage?
kulukaj
Początkujący

27 Kwi 2021, 22:21

Stracone 6 godzin 100zl za paliwo :no: Samochód był w sumie bez zarzutu poza jednym ale 1.6 HDi 110Km sugerowałoby to że się powinien zbierać. Auto nie jechało 3 bieg 60km/h z roli gaz w podłoge a przyspieszenie 3 sekundy zeby 10km/h szybciej jechał. Z jedynki totalnie nie było czuć że auto kompletnie szarpie, nie dawało nawet do odciny dojść i nie wchodziło na luzie żwawo na obroty. Gość twierdził że turbina po regeneracji u jakiegoś jego ziomka ma gwaracje i ze to jakaś przepływka i czujnik odpowiada ze auto totalnie nie ma pierdolnięcia i i zachowuje sie jak 40km samochód. Szukam dalej w okolicy prosze o podesłanie ogłoszeń bliżej stw diesel lub benz z gaz lub benz w dobrej cenie zeby gaz wsadzić. Pozdrawiam
kulukaj
Początkujący