Auto z gazem do 15 tys. - doradźcie proszę...

27 Kwi 2012, 12:06

Witam,
Niestety muszę wymienić mojego wysłużonego 20-letniego golfika na nowszy model. W grę wchodzi auto na gaz, nie za małe, bo rodzinka powiększyła się do trzech osób. Szukam jakiegoś modelu powyżej 2002 roku, z gazem, klimatyzacją, wspomaganiem (którego tak brakuje w moim VW), części nie za drogie, przebieg nie za duży, wiadomo, bo planuję objeździć "nowym" najchętniej kolejne 10 lat. A i dziennie robię min. 50 km do pracy i z powrotem.
Wiem, że co osoba to opinia, ale na pewno na mechanice, gazie, cenie części itp. znacie się lepiej niż ja :)
Naszymi typami były do tej pory: Ford Focus I, Ford Fusion, Opel Astra II, Opel Zafira, Skoda Fabia w kombiku, ewentualnie Renault Scenic (ale francuzy to chyba części mają drogie i trochę się tego obawiam...).
Czy moglibyście doradzić mi, które auto byłoby dla mnie najlepsze? Może jeszcze jakieś inne? Zdaję sobie sprawę, że w przypadku aut używanych w dużej mierze wchodzi w grę szczęście, ale... będę wdzięczna za pomoc :)
bromba121
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 2009
Auto: VW Golf III

27 Kwi 2012, 12:09

A co powiesz na skodę octavię? Ten model skody z tego co mi wiadomo bardzo dobrze znosi gaz :)
Octavia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A tu masz opla astrę

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ford Mondeo

[link do oferty na Allegro wygasł]

Co do trwałości to nie wiem czy samochód za taką cenę wytrzyma kolejne 10 lat.

Miałem hyundaia accenta bodajże rocznik 1999(kupiłem kiedyś nowego w salonie)
To praktycznie nic się w nim nie psuło. Dalej jeździ i 0 problemów.
Ale to zależy jak się trafi.
sro12345
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Skoda Superb II Kombi 1.8 TSI

29 Kwi 2012, 20:55

Zamiast Octavii zastanawiam się nad fabią w kombiku, trochę mniejsza, ale nie za mała. Albo faktycznie ta astra. Słyszałam tylko, że astry średnio lubują się w gazie... Hm.. Ale czy nie można tak powiedzieć o każdym silniku..?
bromba121
Nowicjusz

29 Kwi 2012, 20:57

Ps. Zapomniałam podziękować za podane propozycje, sou.. dziękuję. Ps. Widziałam ciekawy model Mazdy 323 w kombiku. Czy części do mazd są drogie, czy może porównywalne do opli?
bromba121
Nowicjusz

29 Kwi 2012, 22:00

Części na pewno droższe, ale mazdy się aż tak nie psują. 323 nie wychodziła nigdy w kombi, to był hatchback
farmer93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    System wypożyczania samochodów na minuty w Warszawie
    Bezobsługowy system wypożyczania samochodów na minuty, który już od 3 lipca dostępny jest w Warszawie. Może z niego skorzystać każda osoba, która posiada prawo jazdy przynajmniej rok oraz kartę bankomatową. ...