Dwie propozycje do 30-stu tysięcy

27 Kwi 2012, 14:44

Witam,
Szybka piłka - poszukuję auta do 30-stu tysięcy, ale oczywiście im mniej, tym lepiej. Szukam czegoś z w miarę małym przebiegiem, najlepiej z polskiego salonu. Będę jeździł sam, ale miniaturki aut pokroju Ford Ka mnie nie interesują.

Oto co wygooglałem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pytanie - które auto wybralibyście na moim miejscu? Czy cena jest w miarę, czy jednak za wysoka? Ewentualnie - czy w podobnym przedziale możecie zaproponować poszukiwania czegoś innego? Na którym pojeździe w perspektywie 2-3 lat utrata wartości będzie najmniejsza?

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie!
Geekboy68k
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 12 2011

27 Kwi 2012, 15:03

Tu masz nowsze megane. Myślałeś nad taką ofertą? Może warto kupić sprowadzone auto. A jak dobrze trafisz do jeszcze z gwarancją którą można przedłużyć nawet do 10 lat :)
sro12345
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Skoda Superb II Kombi 1.8 TSI

27 Kwi 2012, 15:26

Wiesz. Na chwilę obecną nie mam się czym poruszać, więc najlepiej, gdyby pojazd znajdował się w woj. opolskim. Tak, wiem, wymagania duże, ale takie okazje zdarzają się, sam widziałem :D
W grę wchodzą jeszcze te samochody:

Wiesz, od stycznia szukam auta (zgodnego z moimi wymaganiami) i widziałem raptem 10-15 pojazdów, które by je spełniały. Nad autem zza granicy się zastanawiałem, ale obejrzałem ich już trochę - niestety, samych szrotów.

Problemem jest sprawdzenie takiego auta, szczególnie przebiegu. ASO, a to kosztuje. Wolałbym nie znaleźć interesującego auta, które po dojechaniu na ASO i zapłaceniu za pobieżny przegląd okaże się po poważnej awarii silnika, bądź będzie miało przebieg grubo ponad 300 000 (zamiast powiedzmy 30-100).
Geekboy68k
Nowicjusz

27 Kwi 2012, 16:18

Hmm to może zrób tak. Jeśli ktoś będzie uczciwy to powinien się na takie coś zgodzić. Pojedziesz auto sprawdzić, jeśli będzie walnięte i nie zgodne z opisem to płaci ten gościu a jeśli wyjdzie że wszystko od to ty i kupujesz samochód :)
Nigdy nie kupowałem samochodu z zagranicy to nie wiem jak to jest.
Tu masz civic ale to już 38 tyś..Sądzę jednak że byłby on w bardzo dobrym stanie i zrobiłbyś nim z 100 tyś, tak mi się wydaje, a poza tym jest to auto które mało traci na wartości w porównaniu z innymi modelami tej klasy.

No i możesz też jeszcze wyrwać starszego civica

Chciałeś opolskie :D
Civica brał bym mocno pod uwagę, ale szczerze corsa to też ciekawa ciekawa propozycja :)
sro12345
Nowicjusz

Auto: Skoda Superb II Kombi 1.8 TSI

27 Kwi 2012, 16:32

Hehe. Dzięki ^^
No niestety Civic, daleko przekracza moje możliwości finansowe. Zwłaszcza, że studia incoming ^^

Jeżeli chodzi o auta zza granicy to najczęściej sprzedają je handlarze - na taką umowę nie ma więc szans. Zwłaszcza, że 90% samochodów z Francji i Niemiec jest po mniejszym (rzadziej) lub większym (już częściej) dzwonie. Z hardkorowych przypadków widziałem używaną Kię pro_c'eed z Niemiec, którą sprzedawał... polski salon (przysalonowy komis). Kia została sprowadzona jako uszkodzona i naprawiona w ASO. Niemniej jednak po takim dzwonie, że komora silnika była klepana (i to krzywo - na stadionowej giełdzie widziałem lepszą robotę), a "nowe drzwi" trącały szpachlą. Przebieg też nieciekawy - 28 000 km w ciągu 3 lat, ale wnętrze było podejrzanie wyeksploatowane. VIN wysłałem do Niemiec z prośbą o identyfikację - w grudniu zeszłego roku (dzwon) auto miało 178 tysięcy! :O O rdzy na łączeniach nie wspomnę. Absolutna partyzantka - pewnie faceci z salonu myśleli, że sprowadzą i sobie dorobią. Tylko tyle, że auto na gwarancji - ale nic, tylko zgłosić do centrali.

Czekam na więcej propozycji :D No i najbardziej zależy mi na opinii jaka cena jest odpowiednia za pojazdy, które już zostały wymienione - ta z aukcji, czy mimo wszystko sporo za wysoka?
Geekboy68k
Nowicjusz

29 Kwi 2012, 13:31

Dodam coś od siebie, kup autko krajowe, 1 właściciel oczywiście, gdyż masz szanse sprawdzić auto w ASO, a jak kupisz autko z zagranicy to raczej mało kto tam dzwoni i się pyta czy auto było serwisowane.
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
    Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...

29 Kwi 2012, 23:55

Wśród sprowadzonych aut nawet nie szukaj, chyba, że chcesz ryzykować życiem swoim i swoich najbliższych.
W najlepszym wypadku będzie po prostu wyeksploatowane z przebiegiem rzędu 300tys. km w górę w sumie nie ma to aż tak wielkiego wpływu na bezpieczeństwo i to jest opcja optymistyczna.
Jak będziesz miał mniej szczęścia to kupisz coś w stylu dwa w jednym z wspawaną ćwiartką, z udawanymi podłużnicami czy elementami układu jezdnego trzymającymi się na słowo honoru.
Na Zachodzie auta są droższe niż w Polsce i nie ma czegoś takiego jak dojścia, chyba, że do wraków z ubezpieczalni.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000