Auto z klimatyzacją

10 Lut 2011, 12:58

Witam
jestem juz zorientowany na zakup skody octavia II w dieslu
zastanawiam się jaki rodzaj klimatyzacji wybrać autoklime czy klimatronik ?
domyślam się ze klimatronik jest praktyczniejszy i pozwala utrzymac żądaną temp przez cały czas, natomiast autoklime trzeba "pilnować" ręcznie.
Ale jeśli dobrze rozumiem klimatronic musze używac ciągle gdy chce schlodzić auto jak też nagrzac ?
natomiast autoklime moge używac w lecie aby skutecznie schłodzić a np w zimie moge nagrzewac auto zwyczajnie z nadmuchu bez włączonej klimy????

czyli klimatronic musi działac na okragło a autoklima niekoniecznie??
pozdrawiam
Krzych82
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie

10 Lut 2011, 13:04

Klimatyzacja powinna działać jak najczęściej, bo gdy jest włączona ma smarowanie i w tym momencie jest bardzo mało narażona na uszkodzenia. Klimatyzacja uszkadza się właśnie gdy nie jest używana.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

10 Lut 2011, 14:55

Ale za to podwyższa zużycie paliwa - coś za coś :)

Krzych82, z tego co zrozumiałem pytasz jaka jest różnica w klimie manualnej i automatycznej?

Manualna to taka, gdzie nastawiasz temperaturę i siłę nawiewu. Jak jest bardzo zimno na dworzu to np dajesz dmuchawę na 2, a temperaturę na maksa i jest ok, ale gdy się trochę ociepli, to musisz np. zmniejszyć dmuchawę na 1, albo nie ustawiać temperatury na maksa. Dodatkowo masz możliwość włączenia klimatyzacji (która oprócz tego że schładza, to jeszcze osusza powietrze - przydatne gdy parują ci szyby).

W automatycznej zaś nastawiasz na temperaturę jaka chcesz aby panowała w środku auta i ta temperatura się utrzymuje - niestety tylko teoretycznie. W praktyce to wygląda tak że w upalne dni, gdy wsiądziesz do auta to dmuchawa bucha na maksa i jest głośno, więc manualnie zmniejszasz obroty wiatraka lub ustawiasz wyższą temperaturę. Po jakimś czasie znów kręcisz pokrętłami bo uznasz że jest za gorąco/wtedy znów dmuchawa zasuwa na pełen zycher itp. Także jeśli myślisz że mając automatyczną klimę (climatronik - tak ona się chyba nazywa w Skodzie/VW/Audi i Seacie) nie będziesz musiał kręcić pokrętłami to się mylisz...

Efekt jest taki że i w jednej i w drugiej co jakiś czas majsterkujesz przy panelu klimy. Wg mnie wygodniej majstruje się przy manualnej, bo automatyczna czasem potrafi zrobić dziwne rzeczy (np. gdy mam wyłączoną klimę, a nastawię nawiew na najzimniejszy, to klimatyzacja włącza się automatycznie - po czym trzeba ją ręcznie wyłączać przyciskiem A/C), do tego w automatycznej dochodzą dziwne tryby ustawień półautomatycznych.

Powiem tak: ja mam automatyczną, a ustawiam ją manualnie, podobnie jak sporo innych osób które wolą klasyczną "ręczną" klimę a zostały niefortunnie wyposażone we wkurzający automat :) Chociaż z tego co wiem automatyczna też ma swoich zwolenników (np. Lamborghini daje swoim klientom do wyboru: automatyczną i ręczą - obie w tej samej cenie tj. w standardzie).

Każda z nich chłodzi i grzeje tak samo, w każdej z nich można włączyć lub wyłączyć klimatyzację gdy chcesz przyoszczędzić na paliwie lub sucho ci w oczy, różni się tylko sposób ich ustawiania. Ponadto z tego co wiem "klimatronik" uchodzi za lans wśród nastoletnich bywalców dyskotek i amatorów agrotuningu, a zwykła już nie - jednak jak widać po przykładzie Lambo niekoniecznie jest synonimem aut luksusowych :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

10 Lut 2011, 21:02

dzięki kolego za obszerną odpowiedź

chodzi mi konkretnie o to czy w przypadku klimatronika moge włączyc nadmuch ciepłego powietrza bez użycia klimatyzacji tak jak ze zwykłej dmuchawy ?????
Krzych82
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie

10 Lut 2011, 21:05

Tak.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

10 Lut 2011, 21:44

jasne że możesz włączać i wyłączać kiedy tylko chcesz obojętnie jaki to rodzaj klimy ,to co tutaj npisali o klimatroniku to ... jest dobry i tyle. :grin:
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda w klapkach lub boso - to niebezpieczne!
    Zwłaszcza latem zdarza się, że kierowcy prowadzą samochód w nieodpowiednim obuwiu, takim jak klapki czy sandały na koturnie, a czasem nawet próbują obsługiwać pedały gazu czy hamulca bosymi stopami. Grozi to ...

16 Lut 2011, 19:34

Temat przenoszę w bardziej odpowiedni dział :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

16 Lut 2011, 20:25

ACSznycel napisał(a):W automatycznej zaś nastawiasz na temperaturę jaka chcesz aby panowała w środku auta i ta temperatura się utrzymuje - niestety tylko teoretycznie. W praktyce to wygląda tak że w upalne dni, gdy wsiądziesz do auta to dmuchawa bucha na maksa i jest głośno, więc manualnie zmniejszasz obroty wiatraka lub ustawiasz wyższą temperaturę. Po jakimś czasie znów kręcisz pokrętłami bo uznasz że jest za gorąco/wtedy znów dmuchawa zasuwa na pełen zycher itp.

Ja tam na automatyczną klimę nie narzekam włączam i nic mnie dalej nie interesuje a to, że na początku jest głośno to normalne bo chcę schłodzić w jak najkrótszym czasie ale po schłodzeniu jest już ok i trzyma taką temperaturę jaką chcemy i głośno nie jest. A manualną najpierw trzeba na max. żeby schłodził a później trzeba zmniejszać nawiew bo za zimno jak już ustawisz, że temperatura jest ok to staniesz w korku słońce zacznie grzać przez szyby i znowu musisz kręcić bo za gorąco a automat robi to wszystko za Ciebie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001