Auto z komisu - ile czasu na wypowiedzenie/przeliczenie OC?

01 Mar 2019, 22:48

Cześć :)

We wtorek kupiłem auto z komisu, dostałem dokument polisy na komisanta, data do sierpnia. Dziś zadzwonił do mnie ubezpieczyciel z pytaniem, czy rekalkulować składkę, czy już ubezpieczyłem się gdzieś indziej. Pierwszy raz mam auto z komisu, więc byłem zaskoczony. Mam w związku z tym parę pytań, których nie zdążyłem zadać przez telefon.

1. ile czasu mam na wypowiedzenie umowy/rekalkulację składki od momentu zakupu?
2. Czy rekalkulacja oznacza dopłatę różnicy kwoty z uwzględnieniem pozostałego okresu ubezpieczenia?
3. Czy podczas rekalkulacji można rozszerzyć obecną ofertę, np o AC?
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI
Paliwo: Benzyna

02 Mar 2019, 12:34

Silu napisał(a):1. ile czasu mam na wypowiedzenie umowy/rekalkulację składki od momentu zakupu?
Masz 30 dni od daty zakupu samochodu.
Silu napisał(a):2. Czy rekalkulacja oznacza dopłatę różnicy kwoty z uwzględnieniem pozostałego okresu ubezpieczenia?
Tak, jeżeli rekalkulacja składki wyjdzie niższa bądź równa zapłaconej to nic nie będziesz musiał dopłacać (jak masz maksymalną ilość zniżek to tak się może zdarzyć). Jak ubezpieczenie aktualne kończy się np. za 6 m-c to rekalkulacja będzie dotyczyła tego czasu kiedy ty już jesteś właścicielem samochodu. Tu trzeba pamiętać że nie zawsze rekalkulacja z dopłatą może się opłacać czasem taniej wyjdzie zrezygnować i wybrać nowe ubezpieczenie w innej firmie.
Silu napisał(a):3. Czy podczas rekalkulacji można rozszerzyć obecną ofertę, np o AC?
AC wykupujesz osobno więc tu nie będzie problemu ale w tym przypadku lepiej będzie chyba zrezygnować z OC które na ciebie przechodzi i wykupić policę OC + AC na dużo lepszych warunkach finansowych.

Zerknij sobie też do tematu na forum rekalkulacja-skladki-oc-w-nowym-aucie-vt82210.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Mar 2019, 21:31

Cichy77, bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI
Paliwo: Benzyna

02 Mar 2019, 22:10

Silu napisał(a):1. ile czasu mam na wypowiedzenie umowy/rekalkulację składki od momentu zakupu?

Cichy77 napisał(a):Masz 30 dni od daty zakupu samochodu.

A nie ma po zmianach czasem tak, że jak się auto kupi, to OC można wypowiedzieć w dowolnym momencie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Corolla Verso (2001–2007)
    Bazująca w znaczniej mierze na Toyocie Corolli 9. generacji, Toyota Corolla Verso została zaprezentowana w 2001 roku. Oprócz walorów w postaci do maksimum praktycznego wnętrza oraz bagażnika o pojemności 417/1760 ...