Auto z LPG do 12 000zł ?

19 Maj 2010, 20:07

Witam,
Szukam auta z LPG do 12 000zł, pytanie czy LPG to dobry wybór? Nie wielkie doświadczenie ale bardzo pozytywne tym bardziej, że było to auto, którym uczyłem się jeździć "Lka" mam z Renault Clio na gaz.
Sporo również czytałem na temat instalacji LPG i większość znaków, liczb, testów na ziemi przemawia za aspektami ekonomicznymi i ekologicznymi LPG jednak wciąż w moim najbliższym otoczeniu panuję nad tolerancja diesle i kompletna NIE tolerancja LPG (wiele osób śmieje się mówiąc, ze to jest "zagazowywanie" auta, że takie auto kaszle, psika albo, że auto na LPG ma słabe osiągi -które i tak do spokojnej jazdy miejskiej nie są mi potrzebne.

Podsumowując szukam ekonomicznego auta, które służyło by mi do codziennego poruszania się na trasie do 10km w cyklu miejskim.

Po zaznajomieniu się z rynkiem aut, moim faworytem został Fiat Panda z fabryczną instalacją LPG. Auto generalnie można kupić stosunkowo młode 2004/5 za posiadaną przez mnie kwotę. Również ceny części eksploatacyjnych i zamiennych są tanie. Czy fakt, że auto jest produkowane w Polsce ma wpływ na te wszystkie ceny? Generalnie Polska Panda podoba mi się! Co wy o tym sądzicie ? Proszę o propozycję i obiektywne oceny.
krzakx
Nowicjusz

Miejscowość: Wejherowo

19 Maj 2010, 21:48

Panda jak najbardziej. 1.1 to sprawdzony silnik, zapewnia wystarczające osiągi jak na jazdę miejską, a w trasie też da radę. Jeździłem nią stosunkowo krótko, ale urzekło mnie to siedzenie jak na kiblu. Fajny wozik za małe pieniądze, pali mało, części tanie. W firmie mają vany i pracownicy jeżdżą nonstop i nie narzekają, a potrafią załadować tak, że siada tył zupełnie. Więc jeśli tę katorgę wytrzymują to Twoją spokojną eksploatację wytrzyma długo :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

19 Maj 2010, 23:02

Myślę ze jak ci Panda odpowiada pod względem wyglądu i wygody to jest to dobry wybór. Jeździłem Panda na L-ce i wspominam naprawdę nieźle tylko mnie ten wygląd i brak miejsca odstrasza.

Co do gazu to ja mam samochód na gaz i nie narzekam, może moc trochę spadła, ale mimo to samochód ma niezłe przyspieszenie.

Tylko nie polecam zakładania instalacji tylko kupno samochodu z już założoną.
Powód jest taki, że na sam zwrot kosztów instalacji czekamy 20tys km (i to przy 2 litrowym silniku gdzie spalanie jest duże), a jak to ma być twój pierwszy (tani) samochód to podejrzewam, że szybciej go zmienisz niż przejedziesz te 20 tyś
michal00002
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

19 Maj 2010, 23:33

Co do Pandy to nic nie powiem bo nie miałem styczności z tym autem. Ale jeśli chodzi o LPG to mam w swojej Mazdzie i praktycznie nie czuje różnicy czy to benzyna czy gazm jednak trzeba zaznaczyć że mam instalację sekwencyjną
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Maj 2010, 22:46

Wczoraj uczestniczyłem w szkoleniu na temat Gasodiesle i LPG, po szkoleniu i nie tylko wiem, że LPG jest świetną alternatywą. Jestem w 100% zdecydowany na LPG.

Tylko jakie ekonomiczne w eskploatacji (czesci zamienne) auto ?
Panda wciąż jest moim liderem
krzakx
Nowicjusz

30 Maj 2010, 08:23

A może takie coś [link do oferty na Allegro wygasł] autko większe od Pandy,mocniejsze ale też Fiat :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2010, 17:06

Bravy co prawda polecane są i to dobry wybór, ale trzeba brać pod uwagę że jest to samochód starszy stylistycznie i technologicznie od Pandy o 8 lat!
Kierunkowskaz
Zaawansowany

30 Maj 2010, 17:28

A no to wiadome przecież.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Maj 2010, 17:33

Auto na gaz tak, jeśli tylko instalacja jest odpowiednia i prawidłowo założona. Najlepiej sekwencja. Wtedy nie ma praktycznie problemów, wystarczy na bieżąco serwisować.

Ale gaz się sprawdza tak jak diesle głównie na dłuższych dystansach.

Miałem sekwencje w aucie, zimą jak jeździłem krótkie dystansy to zanim auto się nagrzało i przełączyło na LPG, już byłem na miejscu, więc praktycznie śmigałem na PB.
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

30 Maj 2010, 17:47

Dokładnie,zgadzam sie w 100% z przedmówcą.
Barol
Awatar użytkownika

30 Maj 2010, 19:27

Korczus napisał(a):Miałem sekwencje w aucie, zimą jak jeździłem krótkie dystansy to zanim auto się nagrzało i przełączyło na LPG, już byłem na miejscu, więc praktycznie śmigałem na PB.

To co Ty za auto miałeś ? I co instalacje ?

Ja w swojej Madzi mam sekwencje i zimą to była dosłownie kwestia 5 min i się na gaz przełączało ;) z tym że auto trzymam w garażu to zawsze trochę cieplej aczkolwiek przy tych mrozach jakie były to dużo cieplej nie było :mrgreen:
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Maj 2010, 20:04

Ja w swojej Madzi mam sekwencje i zimą to była dosłownie kwestia 5 min i się na gaz przełączało ;)

Może Korczus miał właśnie 5 minut do pracy :)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

30 Maj 2010, 20:25

Polecam Opla Agilę A, sam mam od nowości z salonu.
Silniczek 1.2 i auto idealne do miasta!
Siedzi się wygodnie, super pozycja, niewielkie wymiary.
Od 8 lat żadnych poważnych napraw nie miałem :)
POLECAM

Np. to:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
od pierwszego właściciela, ładny kolor
michal_145
Nowicjusz

30 Maj 2010, 21:31

hosearmando1 napisał(a):
Korczus napisał(a):Miałem sekwencje w aucie, zimą jak jeździłem krótkie dystansy to zanim auto się nagrzało i przełączyło na LPG, już byłem na miejscu, więc praktycznie śmigałem na PB.

To co Ty za auto miałeś ? I co instalacje ?

Ja w swojej Madzi mam sekwencje i zimą to była dosłownie kwestia 5 min i się na gaz przełączało ;) z tym że auto trzymam w garażu to zawsze trochę cieplej aczkolwiek przy tych mrozach jakie były to dużo cieplej nie było :mrgreen:

Rover 200 i sekwencja BRC.

Garaż swoje robi. Jak były te ostre mrozy to praktycznie gaz mi się załączał jak już byłem prawie na miejscu. W cieplejsze dni bez problemów, ale zimą trochę to trwało.

A przez 5 min to już można trochę przejechać jednak ;)
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

31 Maj 2010, 20:00

Zobaczcie !

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] niestety już nie aktualne, cenowo troche wyżej, ale warte prawda ?
krzakx
Nowicjusz