Auto z LPG, jestem laikiem

19 Maj 2016, 20:25

Hej, mam pytanie, ostatnio przeszła mi przez głowe mysl, żeby kupić auto w LPG. :D Mieszkam w niemczech, i tutaj zamontowanie LPG kosztuje naprawdę sporo, więc uznałem, że najlepiej mi wyjdzie jak kupie auto które od razu to LPG ma. No tylko, że na LPG sie nie znam :no:

1. Oglądając takie auto, z instalacją, na co powieniem zwracać uwagę? Co tam może sie zepsuć? Jaki są objawy? Jak ktos ma jakis poradnik to chętnie bym zobaczył.
2. Jakie auta sie do tego nadają? Słyszałem, że np Focus MK2 nie pasuje, podobnie jak Mazda 3. Znalazłem pare aukcji, gdzie jest i focus, i mazda w gazie, to auta ktore mnie najbardziej interesują, no ale troche sie boję, że cos walnie i wpadne w koszta, a po to interesuje sie LPG żeby tych kosztów mieć jak najmniej.
3. Jakie są wady jazdy na gazie (nie tym podwójnym 8) )?
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Maj 2016, 21:12

Zawsze możesz założyć nową instalację lpg w Polsce.
Poczytaj sobie jak się gazuje wybrane przez Ciebie auta lpg-forum.pl
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Maj 2016, 22:10

Aż tyle nie jeżdże, żeby mi sie opłacało zakładać gazik, wpadłem na pomysł zakupu auta z gazem ;D
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Maj 2016, 09:28

Jak mało jeździsz to po co ci gaz? Używane auta z założonym gazem trzeba dobrze sprawdzić przed zakupem. Jak zle trafisz to będziesz narzekał.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Maj 2016, 19:30

Chęć kupno auta z LPG to nie jest zachcianka porównywalna np. do kupna samochodu typu kombi, bo ,,zawsze jeżdżę samemu, lecz podoba mi się bryła nadwozia''. O ile w tym drugim przypadku skutkiem takie decyzje może być jedynie ząbkowanie opon na tylniej osi przez jazdę bez obciążenia, to przy zakupie auta z LPG może się okazać, ze po paru miesiącach będzie trzeba samochód sprzedać po kosztach. Wady samochodu z LPG? W Polsce droższy przegląd (nie wiem jak w DE), droższy koszty serwisowania pojazdu (niewiele, ale jednak trzeba częściej wymieniać świece, filtry gazu, serwisować instalację), brak miejsca w bagażniku - chyba, że zrezygnujemy z koła zapasowego oraz słabsze osiągi pojazdu - instalacja z pełnym zbiornikiem może waży ponad 50 kilogramów, o ile taki ciężar na jakimś silniku V6 nie robi prawie żadnego wrażenia i czas ,,do setki'' ewentualnie pogorszy o 0,1-0,2 sekundy, to przy słabym silniku taki ciężar na tylniej osi jest jednak sporym balastem, co wpłynie nie tylko na gorszą dynamikę jazdy, ale również na przedwczesne zużycie amortyzatorów tylnich.

Jak widzisz, LPG to nie tylko same zalety. Wyżej wymienione wady, dla kogoś, kto rocznie robi 20 tysięcy kilometrów nie są aż tak istotne, bo większość z nich wyeliminuje z pieniędzy zaoszczędzonych na paliwie. Przy małym rocznym przebiegu jest to już większy problem, tym bardziej, że chcesz kupić auto już z LPG, więc dochodzi do tego spore ryzyko, że jeśli się na tym nie znasz, to kupisz trefny egzemplarz i oprócz wyżej wymienionych kosztów może dojść w skrajnym przypadku nawet remont silnika za 2000zł (nie żebym straszył, ale zdarzają się czasem takie przypadki :) )
Petento
Początkujący

Auto: .
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...