Auto z małą utratą wartości - silnik JTD ?

15 Maj 2011, 08:53

eeeeehhhh przesadzacie, przecież nigdzie nie napisałem, że oczekuje aby to auto sprzedać później z zyskiem lub nic nie straciło na wartości. Chodzi mi o to że kupując np jakieś auto za 30k i sprzedając je za 2 lata za 25k stracę 5K. Jednak gdybym kupił teraz auto za 50-60k to za 2 lata załóżmy tez bedzie tańsze o te 5k. Więc tak jakby jedno z drugim się pokrywało, nie musiałbym brać kredytu i miałbym czym jeździć ;)

Niechciałbym tylko kupić czegoś za 30k a za 2 lata prosić sie żeby ktoś to za 15k kupił :(

A czy to będzie Alfa czy Francuz czy co innego to mi to obojętne. Natrafiłem na wątki o silnikach JTD i większość wypowiada się pozytywnie, więc rozmyślam czy nie wypróbować.
sonic64
Nowicjusz

Miejscowość: GT / Gostyń

15 Maj 2011, 09:04

Jedno z drugim w ogóle się nie pokrywa.
Jeśli kupisz auto za 30 tys. zł to stracisz minimum 5tys. zł niezależnie od marki, obstawiam jednak 7-8tys. zł.
Jeśli kupisz za 50tys. zł to stracisz minimum 10tys. zł do 15 w ciągu tych dwóch lat.
Tak naprawdę marka ma niewielkie znaczenie bo wszystkie samochody w podobnej cenie tracą podobnie na wartości.
A niska cena takiego np. Bravo JTD bierze się z tego, że można takiego kupić za 55tys. zł nowego a nie np. 70tys. zł jak analogicznego francuza lub niemca albo japończyka.
I z tego wynika ich niższa cena na rynku wtórnym.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2011, 09:14

Jasiek90 napisał(a):Jedno z drugim w ogóle się nie pokrywa.
Jeśli kupisz auto za 30 tys. zł to stracisz minimum 5tys. zł niezależnie od marki, obstawiam jednak 7-8tys. zł.
Jeśli kupisz za 50tys. zł to stracisz minimum 10tys. zł do 15 w ciągu tych dwóch lat.
...

z tego rachunku wynika że nawet lepiej tak zrobić :D tu stracę aby 8k, a tak straciłbym 15k + % z kredytu;)
sonic64
Nowicjusz

15 Maj 2011, 12:39

Z takim myśleniem to ty nigdy nie kupisz droższego samochodu bo przerażała będzie cie myśl o tym ile to na nim tracisz:)
Pawelcode
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

15 Maj 2011, 13:13

Pawelcode napisał(a):Z takim myśleniem to ty nigdy nie kupisz droższego samochodu bo przerażała będzie cie myśl o tym ile to na nim tracisz:)

ja sie już nastawiłem na to że stracę dużo :) tylko po prostu teraz mnie chyba nie stać na to co chce , a czymś jeździć muszę :( muszę ten czas jakoś przepykać.
sonic64
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...