Bezawaryjny samochód "for fun" do 20tysięcy

12 Maj 2011, 13:53

Witam. Udało mi się nazbierać trochę pieniędzy na zmianę samochodu, dlatego też zaczynam powoli rozglądać się po rynku w poszukiwaniu czegoś ciekawego. Poszukuję samochodu głównie do jazdy dla przyjemności, aczkolwiek chciałbym, aby był to samochód czteromiejscowy. W grę wchodzą samochody min. 2000 rok produkcji, pojemność silnika do 2.0. Na zakup auta+opłaty mam przeznaczone do 20 tysięcy. obecnie rozważam Toyotę Celicę 1.8. podoba mi się też Eclipse, al tu pojemność silnika, a zatem spalanie i koszt ubezpieczenia mnie przerastają. Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły/sugestie to będę bardzo wdzięczny.
Wdowiar
Nowicjusz

Miejscowość: Zadupie
Auto: Citroen C2 VTR by Loeb
Silnik: 1.6 122
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Maj 2011, 14:00

spokojnie w tej cenie toyota corolla 1,6 vvti 2003r. Ogólnie toyoty są bezawaryjne ale wszystko zależy od użytkowania...
fugithora
Nowicjusz

Miejscowość: Cała polska
Prawo jazdy: 01 09 2001
Auto: Toyota Corolla

12 Maj 2011, 17:46

Samochód for fun i Toyota Corolla :roll:

Toyota Celica to dobry wybór, ale zastanów się również nad Hyundaiem Coupe.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeszcze możesz rozejrzeć się za:

Lexusem IS200 Napęd RWD, wysoka jakość wykonania, bezawaryjność. Minusem z pewnością będzie droższy serwis niż w Toyocie.

Mazdą MX-5. Idealnie pasuje do definicji fun car, silnik dużo nie spali, części nie powinny być horrendalnie drogie, do tego świetne wyważenie i radość z jazdy mimo FWD naprawdę wielka. Wadą na pewno będzie dla ciebie to, że jest to samochód tylko dwumiejscowy

Hondą Prelude.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

12 Maj 2011, 18:03

Libre napisał(a):
Lexusem IS200 Napęd RWD, wysoka jakość wykonania, bezawaryjność. Minusem z pewnością będzie droższy serwis niż w Toyocie.

A dlaczego ma byc drozszy? Lexus to taka Toyota, tylko ze drozsza, sporo czesci od Toyoty pasuje wlasnie, a te ktore nie pasuje pewnie w podobnej cenie co czesci do Toyoty.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

12 Maj 2011, 22:02

O tym lexusie w ogóle nawet nie pomyślałem, a naprawdę ciekawa propozycja. O prelude też myślałem, ale trochę mało na rynku ich chodzi i może być ciężko ze znalezieniem zadbanej. Rozważałem też Rovera Streetwisa. Słyszeliście jakieś opinie o nim? I jeszcze o MR2 chciałem dopytać czy występowały modele nie w kabrio lub ewentualnie ze sztywnym dachem? Samochód będzie stał pod blokiem w dość nie ciekawej dzielnicy, więc nie chciał bym żegnać się z nim zbyt szybko. Chociaż do MR i MX-5 jestem sceptyczny- tylko 2 miejsca
Wdowiar
Nowicjusz

13 Maj 2011, 18:00

Alfa Romeo 147
Mazda RX-8
smolar16
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

13 Maj 2011, 20:23

aczkolwiek chciałbym, aby był to samochód czteromiejscowy

Jakos wydaje mi się ze część z tych aut jest 5 miejscowa, np Corolla.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

13 Maj 2011, 21:45

mimo że jestem fanem mazdy RX8 to odradzam. Koszt utrzymania jest bardzo duży. Z tego co wiem to pali to z 30-40 na 100km + olej bo posiada silnik wancla czyli silnik z obrotowym tłokiem a nie tak jak w tradycyjnych autach posuwisto zwrotny, czyli nie mały problem z częściami a poza tym silnika wancla nie cieszą się długo żywotnością
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Rok produkcji: 2005

13 Maj 2011, 22:41

mirko50 napisał(a):mimo że jestem fanem mazdy RX8 to odradzam. Koszt utrzymania jest bardzo duży. Z tego co wiem to pali to z 30-40 na 100km + olej bo posiada silnik wancla czyli silnik z obrotowym tłokiem a nie tak jak w tradycyjnych autach posuwisto zwrotny, czyli nie mały problem z częściami a poza tym silnika wancla nie cieszą się długo żywotnością

15-16 l srednio, bez przesady. duzo. jak na sportowe auto- w normie
problem z czesciami to byl w PRLu, jest Internet, ebay, allegro- dostaniesz wszystko. gorzej z mechanikiem, ktory ogarnie auto. ale taki urok nowoczesnych aut :wink:
176kkm ma nalatane znajomy, kupil z przebiegiem 150 000. jezdzi, nie psuje sie. olej zjada, ale taka specyfika silnika. trzeba pilnowac i lac tylko to zaleca producent :wink:

ja odradzam mazde tylko tym, ktorych na to auto nie stac. w tym wypadku nie chodzi nawet o utrzymanie, a sam zakup. w tym temacie to 20 tys. na REXa w srednim stanie potrzeba 34-5, na ideał 45-50. mowa o rocznikach 2002-4 :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

15 Maj 2011, 14:25

A jak skomentowali byście te propozycje?
Wdowiar
Nowicjusz