Auto z małą utratą wartości - silnik JTD ?

14 Maj 2011, 21:28

Witam,

do dyspozycji mam max 30tys zł. i w czerwcu muszę kupić auto. Problem w tym że auta które mi się podobają kosztują o 20-30tys więcej a nie mam możliwości uzbierania tej kwoty, kredyt też odpada.

Myśl jest teraz następująca. Kupić dobre auto za tą kwotę co mamy, odkładać nadal pieniądze i za 1-2 lata sprzedać auto i kupić to co się chce.

Auto musi więc nie wymagać zbytnio wkładu finansowego, nie stracić przesadnie na wartości i bezproblemowo się sprzedać. Wersja najlepiej kombi,ale jakby sedan się znacząco lepiej sprzedawał to jakoś przepykamy ten czas. Miejsca na 4 osoby i bagaż musi być. Gaz odpada bo instalacja się nie zwróci , a przy sprzedaży też mi pełnej kwoty instalacji nie odda.
Rocznie robię 15-20k km. Myślę że z dobrym, niezawodnym dieslem z nie za wielkim przebiegiem nie byłoby problemu później.
Przeglądając www spotkałem się z opinią że FIATowskie JTD spełniałyby to kryterium. Montowane również w Alfach i pewnie innych markach. Moge kupić w moim przypadku jakąś Alfe 156,159,166 itp ? ok 150KM musiałoby być. Czy może jakiegoś Fiat'a ? Czy może jestem na złym tropie ?

Pozdrawiam
Dawid
sonic64
Nowicjusz

Miejscowość: GT / Gostyń

14 Maj 2011, 21:53

Samochód z mała utratą wartości i włoszczyzna? Kiepskie połączenie.
Ja polecę Passka B5FL, Avensisa najlepiej z lat z 2004 -2005 albo takie A4 [link do oferty na Allegro wygasł] . W każdym razie Fiaty i Alfy to chyba samochody, które najszybciej tracą na wartości do tego bardzo cieżko je sprzedać ;)
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

14 Maj 2011, 21:58

Alfę i Fiata kupisz w miare młode i juz straciły sporo na wartości. Mają bardzo dobre silniki diesla i fajnie się nimi jeździ.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

14 Maj 2011, 22:01

fiko7 napisał(a):Alfę i Fiata kupisz w miare młode i juz straciły sporo na wartości. Mają bardzo dobre silniki diesla ...

właśnie tym kryterium myślę. Skoro auta już dużo straciły na wartości i mają dobre silniki to przeciez nie będą kosztować po 5tys zł jako 10-Latki. No chyba że się mylę.
sonic64
Nowicjusz

Miejscowość: GT / Gostyń

14 Maj 2011, 22:05

żeby jak najmniej stracić ? nie da się tak zrobić chyba że będzie miał jakieś pozłacane elementy a złoto idzie w górę to jakaś szansa jest .Tylko my polacy chyba traktujemy auto jak relikwie a to takie samo urządzenie jak TV czy tel.komórkowy ,kupujesz używasz ,sprzedajesz i to zawsze taniej niż kupiłeś a w obecnych czasach nie da się przewidzieć co będzie za rok ,dwa lub więcej lat .Dzisiaj jakieś auto mało atrakcyjne do odsprzedaży może za rok być bardzo poszukiwane.
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Maj 2011, 22:07

Tak to zobacz sobie ceny 10 letnich Alf 156. Średnia to 8- 10 tysięcy złotych, do tego uwierz mi , ale będzie bardzo ciężko ze sprzedaża takiej Alfy. Natomiast Audi z "legendarnym" TDI pod maską nie dość, że trzymie mocno wartość to i ze sprzedażą nie powinieneś mieć problemów.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...

14 Maj 2011, 22:21

Niby tak tyle, że to legendarne Audi z TDI będzie o 2-3 lata starsze od takiej Alfy.
A im starsze auto tym trudniej je sprzedać za dobre pieniądze.
Generalnie to raczej im współcześniejszy model tym lepiej, tu pasowałoby 159 ale za 30tys. zł trudno kupić coś ciekawego, Fiat Bravo II wydaje się niezły pod tym względem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2011, 22:25

Miałem kilku kolegów co mieli Alfy i zadbane egzemplarze szybciej sprzedawali niż ja zadbane inne marki. Raz kumpel 7 czy 8 letna 156 sprzedał w 2 dni, więc nie wiem skąd opinia że sie nie sprzedają. Jest ich znacznie mniej niż Passatów czy A4 bo tego z zagranicy ciagną całe tony.
fiko7
Stały forumowicz

14 Maj 2011, 22:28

Każdy samochód się sprzeda :smile: pytanie tylko za jaką cenę.
Skoro Ty w innych tematach polecałeś 4 letnie 159 za 27 tys. zł lub GT w budżecie do 18tys. zł czyli wynika z tego, że interesowałbyś się nimi wtedy gdyby cena była znacznie niższa od rynkowej a wiadomo co za tym idzie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2011, 22:35

Ja akurat nie patrze na cenę. Jeśli auto mi się podoba, to je jade i ogladam i nie patrzę w ogłoszeniach czy kosztuje powyżej średniej czy poniżej. czasami za duże pieniadze jest szrot a czasami za małe można znaleźć zadbany egzemplarz.
fiko7
Stały forumowicz

14 Maj 2011, 23:07

fiko7 napisał(a):Ja akurat nie patrze na cenę. Jeśli auto mi się podoba, to je jade i ogladam i nie patrzę w ogłoszeniach czy kosztuje powyżej średniej czy poniżej. czasami za duże pieniadze jest szrot a czasami za małe można znaleźć zadbany egzemplarz.

optymista :grin: a powinien być realista
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Maj 2011, 23:42

Tak jasne za małe pieniądze ktoś ci sprzeda dobry samochód:) a co do tematu to myśle że taki samochód jakiego szukasz nie istnieje he bo ty byś chciał kupić teraz za 30 i za dwa lata sprzedać za te 30:)
Pawelcode
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

15 Maj 2011, 08:30

e tam , pewnie ze istnieje - kup jakis zabytek
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
ciezko bedzie sprzedac ale po dwoch latach cena nie tyle ze nie spadnie co jeszcze urosnie :D
NoonVia
Nowicjusz

Miejscowość: tarnów

15 Maj 2011, 09:00

Tak jasne za małe pieniądze ktoś ci sprzeda dobry samochód:)

Znam osoby co kupuja nowe auto w salonie i po 5 latach sprzedają. Auta serwisuja w ASO i potem sprzedaja poniżej ceny rynkowej bo chcą szybko sprzedać. Czasami daja w rozliczeniu a czasami wstawiaja do komisu lub nawet sprzedaja do komisu. Często cena jest ponizej ceny rynkowej bo sie spieszy i tyle.
fiko7
Stały forumowicz

15 Maj 2011, 09:25

sonic64 napisał(a):Myśl jest teraz następująca. Kupić dobre auto za tą kwotę co mamy, odkładać nadal pieniądze i za 1-2 lata sprzedać auto i kupić to co się chce.

Na Alfie, albo Fiacie możesz stracić w 2 lata nawet 5 tys. zł.

fiko7 napisał(a):Alfę i Fiata kupisz w miare młode i juz straciły sporo na wartości.

Tak jak każdy samochód, który wyjeżdża z salonu. Najwięcej tracą auta drogie, powyżej 100 tys. zł i nie ważne, czy Citroen, czy Audi. Fiaty są w salonach stosunkowo tanie, siłą rzeczy mniej % tracą na wartości, niż np. Honda.

Jeżeli chcesz traktować samochód jako "lokatę kapitału" to ja kupowałbym za tą kwotę Toyotę Corollę. Kompakt, który najlepiej trzyma cenę na rynku. Dzisiaj kupujesz takie auto za np. 28 tys. zł, a za 2 lata sprzedajesz za 26 - w przypadku Toyoty jak najbardziej jest to realne.

Generalnie możesz się jednak przejechać, bo samochód to nie lokata pieniędzy, to skarbonka do której ciągle trzeba dokładać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika