Auto z niemiec i podatek z nim zwiazany

06 Mar 2009, 01:18

witam serdecznie chcialbym sie was poradzic a mianowicie mam zamiar kupic auto w niemczech VW pasat 2005 r, i wlasnie przegladam strony internetowe z ogloszeniami a tam sa ceny a pod nimi wypisane PODATEK VAT PODLEGA ZWROTOWI ,19% wiec w zwaizku z tym jaka cena jest do zaplaty jesli wystawiona jest cena 12 tys euro?? czy t o jest tak ze do zaplaty bedzie 12 tys - 19% vat??
Z gory dziekuje za pomoc
aronspartan
Nowicjusz

Miejscowość: przysucha

06 Mar 2009, 22:27

W niemieckich ogłoszeniach które wystawiają firmy jest wpisany VAT.

Jeżeli kupujesz samochód jako osoba prywatna (nie na firmę) to kupisz go właśnie z tym podatkiem, którego nie odliczysz. Przynajmniej ja nie znam procedury odliczenia VAT.

Kiedyś miałem takie pytanie czy można wystąpić o zwrot VAT zagranicznego podobnie jak np. z kupnem telewizora możesz pójść do punktu zwrot VAT dla podróżnych ale przyznam, że nie uzyskałem zbyt konkretnych odpowiedzi więc nie wiem czy to działa czy nie.

Może zapytaj mail'em sprzedawcę jak możesz odzyskać ten VAT i daj znać co napisali.

Nie wiadomo też co się potem dzieje z VAT w Polsce, czy trzeba go zapłacić?

Jak byś wiedział coś konkretnego to daj znać bo to ciekawy wątek na zaoszczędzenie 20%.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

07 Mar 2009, 15:06

hmmm tak myslalem , za dobrze by bylo gdyby kazdemu odliczyli ten podatek odrazu:/ Dzieki za pomoc
ps. jak cos sie dowiem to dam znac
aronspartan
Nowicjusz

Miejscowość: przysucha
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja tankowania wodoru w Belgii
    Belgia dołączyła do stale rozrastającej się europejskiej sieci stacji tankowania wodoru. Pierwsza publiczna stacja została uruchomiona na terenie Toyota Motor Europe w Zaventem pod Brukselą. To wydarzenie otwiera Toyocie ...