Jak ustalic adres sprawcy kolizji?

06 Mar 2009, 15:11

Moja siostra miala stluczke, byla poszkodowana, spisano oswiadczenie, ale tamten kierowca chyba wykorzystal jej niedoswiadczenie, bo w oswiadczeniu nie ma jego adresu, a teraz okazuje sie ze jest potrzebny bo ubezpieczalnia musi wyslac mu pismo. jak mozna ustalic jego adres majac imie, nazwisko, numer rejestracyjny samochodu (w leasingu, czego tez nie powiedzial), numer jego ubezpieczenia, numer prawa jazdy?? dzieki za jakies wskazowki, bo nie moze byc tak ze sie wymiga
d4r3k
Nowicjusz

06 Mar 2009, 15:57

wydaje mi sie ze na komisarjacie dostaniesz jakies informacje :wink:
>>>kamil<<
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zabrze

06 Mar 2009, 17:34

Masz numer polisy to TU będzie miało adres firmy leasingowej. Następnie można wystosować pismo do tej firmy kto jest leasingobiorcą i po sprawie :)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2009, 18:44

Jeżeli masz numer rejestracyjny,markę samochodu i oświadczenie,że gość się przyznał,że jest sprwcą kolizji,to możesz z tym iść poprostu na policję i zgłosić to.Policja go odszuka po numerach rejestracyjnych i wezwie na przesłuchanie.A jeżeli wiesz jaka to firma,to możesz spróbowaću nich zapytać o adres,chociaż ciężko będzie go dostać,ponieważ jest ochrona danych osobowych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2009, 20:53

mamy jego numer prawa jazdy, wiec po tym napewno daloby sie ustalic jego adres. bo ubezpieczalnia (PZU) musi wyslac do niego informacje w celu potwierdzenia jego oswiadczenia pokolizyjnego. policja udostepni mi takie dane? czy moze wystarczy w ubezpieczalni to zglosic i oni to zalatwia?
d4r3k
Nowicjusz

07 Mar 2009, 14:42

Policja adresu ci raczej nie poda(ochrona danych).Ale zrobiąpostępowanie karne - odnajdą sprawcę,zaproszą na komisariat na rozmowę,przy okazji wlepią mandat.
Co do ubezpieczalni - teoretycznie jest im potrzebny numer ubezpieczenia oraz w jakiej ubezpieczalni jest ubezpieczony sprawca - jak mają te dane,to bez problemu mogą dogadać się między sobą i ustalić adres.Wg mnie robią problemy z niczego,aby tylko odwlec sprawę.Zrób trochę zadymy w tej ubezpieczalni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000