Auto z Niemiec - jakie dokumenty, na co uważać?

15 Wrz 2008, 12:00

Witam!

Niedawno zdałam egzamin na prawo jazdy (ah :D ) i rozglądam się za autkiem dla siebie. Znalazłam ciekawą ofertę, tyle że jest to autko sprowadzone z Niemiec. Będzie to moje pierwsze auto tak więc nie mam żadnego pojęcia co i jak. Pojadę oczywiście z osobą zaufaną, znającą się na mechanice. Lecz nie mam nikogo kto powie mi dokładnie jakie formalności muszę załatwić aby nie zostać oszukaną? Liczę na osoby znające się na rzeczy. Konkretnie;
1. Co muszę podpisać?
2. Co musi podpisać druga osoba?
3. Jakie dodatkowe koszty będę musiała ponieść? (rejestracja itp.)
4. Na co zwracać uwagę?

Interesuje mnie ogólna suma jaką będę musiała dołożyć do samej ceny samochodu (urzędy itp.).

Bardzo proszę o pomoc :) :)
Kierownica jak się patrzy... :D
Namati
Nowicjusz

17 Wrz 2008, 10:56

Zwróć uwagę przede wszystkim na numery samochodu. Jedne masz w dokumentach auta drugie wybite na samochodzie (pod maską najczęściej). Zerknij na oznaczenia szyb. Tam jest taki numer. Jak koleś mówi że nie był bity to pewnie nie były szyby tłuczone. Ostatnie dwie cyfry w prawym dolnym rogu to jest rocznik samochodu. Maja byc takie same. Przednia może mieć inny bo czasami np kamień może wybić i trzeba wymieniać ale boczne powinny mieć takie same oznaczenia. Jeżeli chodzi o dokumenty to nie wiem. Możesz jeszcze zadzwonic do poprzedniego wlasciciela i spytac z jakim przebiegiem sprzedawal auto.
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Wrz 2008, 11:01

PS: Przed kupnem radzę sprawdzić stan samochodu i instalacji gazowej w warsztacie ponieważ po kupnie samochodu od osoby prywatnej może Ci nawet wypaść silnik a Ty mu potem nic nie zrobisz. Zwyczajnie powie że nie zna sie na samochodach. Pojedź ze znajomym. Sprawdź stan lakeru. Jeżeli kupisz 10 letni samochod i nie bedzie oznak korozji to coś może być nie tak. Szczególnie na nadkolach, czasami przy szybach. Zależy jeszcze jaki samochód. Możesz pożyczyć od kogoś miernik lakeiru a przed jego wyjęciem spytać właściciela czy byl bity, szpachlowany lub lakierowany.
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Wrz 2008, 11:47

dziekuję bardzo za pomoc i zainteresowanie :) O tym nie wiedziałam, zapamiętam :)
Kierownica jak się patrzy... :D
Namati
Nowicjusz