Stylowe Auto Do 25tys.zł.

13 Wrz 2008, 10:37

Szukam samochodu stylowego, pięknego, indywidualności. Chciałbym by był niedrogi w eksploatacji, w miarę bezawaryjny. Przeznaczę na niego do 25tys. złotych.
Poszukałem trochę i takie wpadły mi w oko:
- Alfa Romeo 147, wersja czterodrzwiowa. Chciałbym się dowiedzieć jak u Alfy stoi eksploatacja, bezawaryjność i jaki silnik wybrać (oszczędny, dynamiczny. nie musi być rakieta).
- Fiat Grande Punto, wersja dwudrzwiowa (wg mnie ładniejsza). Podobnie jak u Alfy interesuje mnie eksploatacja, bezawaryjność i jaki silnik byłby odpowiedni.
- może jakaś Lancia?
- Lexus IS200, IS300?
- Mercedes W124 ce coupe. Co o takim Mercedesie można sądzić? Poza tym, że bezawaryjny. Ale nieco starszy. Jak z eksploatacją? Jaki silnik najodpowiedniejszy?
- jeśli coś większego to może Peugeot 607? Jak to jest z Francuzami?

Inne propozycje chętnie wezmę pod uwagę :)
robaczek
Nowicjusz

13 Wrz 2008, 11:22

Co do Alfy to NIE. Kupując Alfe nową owszem , używana stanowczo nie , jak była walona wieczne problemy i śmietnik , odradzam Fiat wydaje mi się dużo lepszą opcją
papa
Początkujący

13 Wrz 2008, 11:34

Lexus, Mercedes - bardzo dobre i fajne samochody, ale już pewnie starsze, a ceny napraw do niskich nie należą. Alfa NIE, o Lancii wiem niewiele, fiat może być dobrym wyborem.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Wrz 2008, 12:31

racja jiGsaw, Merce i Lexusy w tej cenie nie są młode. i to ich minus.
tak szczerze, to najbardziej wpadła mi w gust Alfa 147. widzę, że jednak stanowczo odradzacie. papa, a jeśli nie była walona?
Fiat to ciekawy wybór, ale ciężko trafić Grande Punto za 25tys. jeśli już takowe jest, to trzeba uważać na jego przeszłość. To samo dotyczy się tej 607. no cóż, brakuje stylowych autek na rynku...
poza tym, jakich silników szukać do takich autek?
robaczek
Nowicjusz

13 Wrz 2008, 12:42

607 sobie daruj, padlina francuska.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Wrz 2008, 12:58

[quote="robaczek"] papa, a jeśli nie była walona? quote]Mało który mechanik naprawi taka powypadkową Alfę tak , żeby nie było późniejszych komplikacji ,tzn. trzeszczące plastiki połowa elektroniki nie działa duży problem ze spasowaniem elementów, Także jeśli Alfa to dobrze ją sprawdzić przed zakupem i wtedy może i owszem bo auta sa piękne szczególnie 156 :)
papa
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

13 Wrz 2008, 16:34

a jak z codzienną eksploatacją takiej Alfy? jaka wartość zamienników etc?
robaczek
Nowicjusz

13 Wrz 2008, 22:43

Wiesz co denerwują mnie takie pytania? Za duża rozbieżność między nimi. To tak jak byś chciał kupić sobie zwierzątko i wachałbyś się między chomikiem a koniem! Sorry inaczej-"nowszego chomika" czy może "starszego konia". Tak właśnie zrobiłeś. Zastanawiasz się nad Merc W124 albo Alfą 147 :x :x :x Ustosunkuj się do jakiegoś segmentu i podobnego przedziału wiekowego i wtedy załóż post.
mistrz27
Początkujący

13 Wrz 2008, 23:31

Kupujesz, widzę, auto oczami, a nie głową.
Alfa romeo 147 to piękne auto, ale niestety nie nalezy do zbytnio trwałych. Mogę to potwierdzić, bo tak się składa, że znam człowieka, który ma taką Alfę i klnie na nią okropnie.

Fiata Grande Punto możesz kupować, tylko nie wiem, czy nie będzie zbyt mały. Trudno powiedzieć czy to auto jest trwałe, bo to nowy model. Włosi nigdy nie szczycili się trwałymi samochodami, więc czemu teraz miałoby się to zmienić? Ale... kto wie?
Zresztą Fiacik będzie mały. Jeżeli po uwagę bierzesz Merolka W124 to jest to straszna przepaść. Zupełnie inna klasa, ale też zupełnie inny wiek. Jednak po Mercedesie widac upływ czasu.

Można wbijac się spokojnie w Lexusa. Auta dobre, trwałe i z wyższej półki, choć po starszych modelach też widac upływ czasu.

Osobiście za te pieniądze wybrałbym Seata Leona.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Wrz 2008, 10:44

Dishmanie i mistrzu27, sprecyzujmy: szukam samochodu stylowego, indywidualności. w tym zawarte jest to, że tym się wyłącznie chcę kierować. przedkładam prezencję ponad właściwości. oczywiście, byłoby miło, gdyby i właściwości był przednie. Seat Leon to porządny samochód. jeśli byłby w skórze 147, chętnie bym go przetestował. co do rozbieżności o jaką mnie posądzacie: otóż, nie mam sprecyzowanych wymiarów auta. nie wiem czy to będą 2 metry czy 4. zadowolony będę i z pięknej Alfy 147 i pięknego Mercedesa W124. znajdźcie mi np. jakiegoś SUVa, wykwintnego, do 25 tys. zł, a ja go chętnie wezmę pod uwagę. mogę sprecyzować tak: auto stylowe do 25tys. zł. i tyle. po Waszych postach widzę, że samochody piękne nie są trwałe. samochody trwałe, nie są piękne. chyba, że macie przykład obalający tę teorię? Dishman, z czy konkretnie ma problemy ten człowiek w swojej Alfie? jakie podzespoły szybką się psują?
robaczek
Nowicjusz

14 Wrz 2008, 11:00

Jeżeli chcesz stylowe to na pewno jakaś sportówka/pseudosportówka spełni kryteria.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Wrz 2008, 11:22

a bym za te pieniądze kupił Mitsubishi GAlanta. Autko niezawodne podobno a prezentue się świetnie. Dla mnie jeden z ładniejszych samochgodów na rynku. Oczywiscie hatchback
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Wrz 2008, 13:18

jiGsaw, co radzisz ze sportowych?
robaczek
Nowicjusz

14 Wrz 2008, 14:05

całego grande raczej za 25 nie kupisz a z trwaloscia jest bardo ok , a merol w124 jesli zadbany dlugo Ci jeczcze poslozy...
Bajer
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Wrz 2008, 14:40

Ze sportowych - powinieneś już wyrwać Mitsubishi 3000GT, gwarantuję, że drugiego takiego na drodze szybko nie zobaczysz, a fura jest po prostu super.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika