Auto z Niemiec na waznych tablicach

29 Sie 2009, 18:22

Witam. Mam takie pytanko. W planach mam zakup auta z Niemiec.
autko ma wazne tablice, przeglad do konca 2009r.
mam takie pytanko.
1 Czy moge legalnie poruszać sie po drogach???
2 Czy z koncem 2009r moge wykupic moje ubezpieczenie zachowując niemieckie nr????
3 autko ma tablice z niebieskim paskiem - czy nie bedzie problemu przy zarejestrowaniu go w PL?
4 Czy jezeli bede jezdził faktycznie do konca roku na tych nr to co bedzie w przypadku kolizji???
michal877
Nowicjusz

Miejscowość: rts

29 Sie 2009, 21:19

1. jeżeli masz ważny przegląd i ubezpieczenie to możesz się poruszać po drogach.
Oczywiście można trafić na policjanta, który uzna, że miałeś obowiązek przerejestrować samochód w ciąguu 30 dni od daty zakupu.....
Po drugie do 14 dni od wjechania do Polski masz obowiązek zgłosić się do urzędu celnego z deklaracją AKC-U, akcyzę masz zapłacić najpóźniej w dniu rejestracji.

Tu możesz wypełnić druk i wyliczyć sobie akcyzę
[link wygasł]

2. są firmy polskie umożliwiające wykupienie polskiego OC na zagranicznych numerach pod warunkiem, że masz umowę kupna i badanie techniczne w Polsce.

3. nie będzie problemu z przerejestrowaniem samochodu z niemieckimi tablicami.

4. Co będzie w wypadku kolizji zależy od posiadanego przez Ciebie OC, musisz zapoznać się z warunkami ubezpieczenia niemieckiego.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jazda pod prąd! Jak reagować na takie zachowanie?
    Choć jazda pod prąd nie należy do najczęstszych przyczyn wypadków, to jej skutki bywają bardzo poważne, ponieważ może ona prowadzić do zderzenia czołowego. Czasem jazda niezgodnie z kierunkiem ruchu bywa efektem nieuwagi, ...