Auto z Niemiec na waznych tablicach

29 Sie 2009, 19:22

Witam. Mam takie pytanko. W planach mam zakup auta z Niemiec.
autko ma wazne tablice, przeglad do konca 2009r.
mam takie pytanko.
1 Czy moge legalnie poruszać sie po drogach???
2 Czy z koncem 2009r moge wykupic moje ubezpieczenie zachowując niemieckie nr????
3 autko ma tablice z niebieskim paskiem - czy nie bedzie problemu przy zarejestrowaniu go w PL?
4 Czy jezeli bede jezdził faktycznie do konca roku na tych nr to co bedzie w przypadku kolizji???
michal877
Nowicjusz

Miejscowość: rts

29 Sie 2009, 22:19

1. jeżeli masz ważny przegląd i ubezpieczenie to możesz się poruszać po drogach.
Oczywiście można trafić na policjanta, który uzna, że miałeś obowiązek przerejestrować samochód w ciąguu 30 dni od daty zakupu.....
Po drugie do 14 dni od wjechania do Polski masz obowiązek zgłosić się do urzędu celnego z deklaracją AKC-U, akcyzę masz zapłacić najpóźniej w dniu rejestracji.

Tu możesz wypełnić druk i wyliczyć sobie akcyzę
[link wygasł]

2. są firmy polskie umożliwiające wykupienie polskiego OC na zagranicznych numerach pod warunkiem, że masz umowę kupna i badanie techniczne w Polsce.

3. nie będzie problemu z przerejestrowaniem samochodu z niemieckimi tablicami.

4. Co będzie w wypadku kolizji zależy od posiadanego przez Ciebie OC, musisz zapoznać się z warunkami ubezpieczenia niemieckiego.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...