Przepisy i zasady w autohandlu

22 Sie 2009, 21:41

Witam wszystkich, jestem nowicjuszem na tym forum, jednak temat motoryzacji nie jest mi obcy. I dlatego też zainteresowałem się autohandlem, i mam kilka pytań, powinienem je kierować do prawników, ale widzę że sporo tutaj kumatych ludzi więc mam nadzieję że ktoś pomoże.
Prowadzę działalność gospodarczą, jestem płatnikiem VAT, również w kodach zawarte jest kupno i sprzedaż samochodów używanych. Kupiłem samochód od osoby prywatnej i spisaliśmy umowę kupna-sprzedaży. Sprzedać samochód zamierzam na fakturę vat marża. I stąd pytania:

1.Czy powinienem opłacić podatek PCC czy fakt o dalszej odsprzedaży na fakturę vat marża zwalnia mnie z tego podatku ?

2.Czy kupujący musi odemnie otrzymać fakturę vat marża wraz z umową kupna/sprzedaży, którą zawarłem z poprzednim właścicielem ? Czy nie powinienem mieć kopii czy oryginału tej faktury ?

3.Jeśli samochód sprzedam np. 2 dni po zakupie, to czy PCC mogę zapłacić już po sprzedaży (jeśli wogóle mam je płacić)? W tym przypadku napewno potrzebuje umowę kupna sprzedaży ale osoba kupująca odemnie na fakturę vat marża wg. mnie też potrzebuje tą umowe- bo w dowodzie rej. widnieją dane wcześniejszego właściciela.

4.No i ubezpieczenie, mam kwitek ubezpieczenia i jest do końca października, ale były właściciel może przecież iść samochód wyrejestrować i zwrócić się do ubezpieczalni o wypłacenie części która pozostała ( np za 2 miesiące ). Wtedy wg, mnie ten dokument z którym ja jeżdżę traci ważność. Czyli mimo że mam kwitek ubezpieczenia do października, to powinieniem do 30 dni zapłacić OC na siebie ?

Z góry dziękuję za pomoc
cario14
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

22 Sie 2009, 21:46

AD 4. Ubezpieczenie OC jest przypisane do samochodu i były właściciel nic nie może...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Sie 2009, 21:52

Kubuch napisał(a):AD 4. Ubezpieczenie OC jest przypisane do samochodu i były właściciel nic nie może...

A jeszcze jedno, czy wystarczy taki kwitek wpłaty czy powinienem mieć całą polise- ponieważ mam tylko kwitek i nie jestem pewien że to wystarczy.
cario14
Nowicjusz

22 Sie 2009, 22:28

cario14 napisał(a):
Kubuch napisał(a):AD 4. Ubezpieczenie OC jest przypisane do samochodu i były właściciel nic nie może...

A jeszcze jedno, czy wystarczy taki kwitek wpłaty czy powinienem mieć całą polise- ponieważ mam tylko kwitek i nie jestem pewien że to wystarczy.
na kwitku jest numer polisy ,więc poco ci polisa -ona jest w systemach firmy ubezp.
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

25 Sie 2009, 21:18

nie prowadzę autohandlu ani nie jestem prawnikiem.

1. raczej fakt dalszej odsprzedaży na fakturę nie załatwia sprawy PCC-3 (prawdopodobnie albo każdorazowo płacisz PCC-3 albo prowadzisz jakąś ewidencję i płacisz okresowo) Musisz się upewnić w US lub u księgowego a najlepiej i tu i tu.
Daj znać czego się dowiedziałeś

2. musisz mu oddać egzemplarz umowy na jakiej Ty kupiłeś pojazd bo tak jak wspomniałeś jest rozbieżność w danych między sprzedawcą - Tobą a danymi w dowodzie rejestracyjnym.
Masz do wyboru:
a) wypożyczyć umowę, którą Ci musi oddać
b) zrobić kopię notarialną tej umowy i ją oddać kupującemu od Ciebie razem z Twoim zaświadczeniem o działalności gospodarczej gdzie masz wpisane, że masz handel pojazdami.
Ten wpis pozwala Ci przekazać kopię notarialną zamiast oryginału.

Nie zapomnij potwierdzić kopii Twojego zaświadczenia za zgodność z oryginałem

3. na zapłatę PCC-3 masz 14 dni od daty zakupu więc jeśli sprzedasz 2 dni od kupna to masz jeszcze 12 dni

4. z OC sprawa wygląda tak, że tylko nabywca - Ty ma prawo dobrowolnie i na piśmie zrzec się polisy. Jeśli tego nie robisz ani nie zmienisz firmy w ciągu 30 dni od dnia zakupu to ten co Ci sprzedał nie otrzyma zwrotu niewykorzystanej składki.

To tyle co wiem na ten temat.

Tu możesz sobie wypełnić i wydrukować PCC-3
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

25 Sie 2009, 21:41

dzięki za pomoc, zastanawia mnie ta umowa. Do czego mi ona będzie potrzebna? Wiem że do opłacenia PCC3, ale gdybym opłacił przed sprzedażą, wtedy może wystarczy same xero umowy, bez żadnych notarialnych biurokracji ?

Co znaczy kopia notarialna? Musze iść do notariusza ? Przeraża mnie ta biurokracja :(
cario14
Nowicjusz

25 Sie 2009, 21:54

Zawsze to przecież dokument na podstawie którego kupiłeś pojazd - dowód własności.

Ponadto jest to przecież Twój towar handlowy i powinno Ci być to potrzebne do prowadzenia księgowości. Kopia raczej nie wchodzi w grę - to nie będzie dokument (tak mi się wydaje)

Kopia notarialna to kopia, na której notariusz przybija swoją pieczątkę i podpisuje się poświadczając, że widział oryginał opłata chyba 6 zł za stronę

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

27 Sie 2009, 15:53

A co myślisz jak bym spisywał umowę z klientem w 3 egzemplarzach ? 1 do klienta 1 do mnie i 1 do kolejnego nabywcy ?
cario14
Nowicjusz

27 Sie 2009, 17:22

myślę, że to dobry pomysł.

Spytaj może jak to robią w innych komisach np jako potencjalny klient. Jakie dokumenty Ci dadzą.

Pozdrawiam
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

28 Sie 2009, 15:06

A jeszcze jedno pytanie, kupiłem samochód no i przepis mówi że mam 30 dni na jego zarejestrowanie. W związku że go chcę sprzedać oczywiście rejestrował go nie będe . Ale tak na mój rozum-powiedzmy że auto mi stoi dłużej niż 30 dni, poprzedni właściciel go wyrejestruje na podstawie umowy i tak naprawde nie będzie zarejestrowany na nikogo - można się nim poruszać? Czy to wogóle tak może być?
cario14
Nowicjusz

29 Sie 2009, 21:39

jest obowiązek 30 dni ale w Twoim przypadku jest to przecież towar handlowy - jeśli kupujesz a jeśli zawierasz z klientem umowę komisą to jest jeszcze inaczej bo tam jest często napisane, że ktoś Ci oddaje pojazd w komis a to nie jest jednoznaczne z jego sprzedażą. Ty jesteś tylko pośrednikiem w takiej transakcji.

Jeżeli kupisz to sprzedawca zgłosi sprzedaż a nie wyrejestruje pojazd. Samochód jest cały czas zarejestrowany bo posiada ważne dokumenty - dowód rejestracyjny, tablice tylko umowa świadczy o tym, że zmienił właściciela.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz