Auto z Niemiec - sprzedaż a opłaty?

16 Mar 2014, 23:57

Witam serdecznie,
przychodzę na to forum z pytaniem jak się ma kwestia sprowadzonego auta z zagranicy w tym przypadku Niemcy z jego sprzedażą?
Wczoraj przyprowadziłem z Niemiec Opla, początkowo myślałem żeby go zostawić, lecz sytuacja zmusiła mnie do sprzedaży. W Niemczech kupiłem go od osoby prywatnej, mam umowę, ona też załatwiła tablice itp.
Wróciłem do Polski, lecz na tych tablicach mogę poruszać się chyba tylko 5 dni?
Czy mogę go teraz sprzedać w PL bez jakiejkolwiek rejestracji i opłat, po prostu przepisując umowę?
Co musiałbym wykupić aby osoba kupująca mogła zabrac go ode mnie na tzw. kołach?
miem
Obserwowany

Auto: Opel vectra

17 Sie 2015, 12:17

Witam niedawno kupiłam autko od Niemca Audi A3 sportback 2006 r. Jeszcze nie zdążyłam go przywieźć do Polski (przebywam jeszcze w Niemczech) a już mam kupca który chce po niego przyjechać. Jakie dokumenty mam mu przygotować. Dodam jeszcze że nie zajmuję się handlem samochodów bo w takim wypadku bym nie pytała. Bardzo proszę o pomoc :)
Jusii23
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 11 2005
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mercedes a klasa
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...