REKLAMA
Witam,
Mam problem z dowodem rejestracyjnym samochodu. Auto zostało zakupione na Babcie, jednak współwłaścicielem jest Dziadek. Dziadek zmarł kilka lat temu. Miejsca w dowodzie rejestracyjnym na przeglądy się skończyły. Problem w wyrejestrowaniu dziadka z dowodu rejestracyjnego samochodu polega na tym, że Babcia miała dwie córki (moją mamę oraz jej siostrę). Siostra mamy prawdopodobnie przebywa poza granicami kraju. Nie mam z nią żadnego kontaktu od lat. W związku z czym nie można załatwić sprawy spadkowej ani u notariusza, ani w sądzie. Aktualnie Babcia zamierza uczynić mnie współwłaścicielem tego samochodu i pojawia się problem z dowodem rejestracyjnym. W wydziale komunikacji uzyskałem informację, że nic się nie załatwi w sprawie dowodu rejestracyjnego dopóki sąd jednoznacznie nie stwierdzi, kto jest właścicielem pojazdu. Odbyła się pierwsza rozprawa w sądzie, podczas której sąd przydzielił kuratora do sprawy. Jednak sędzia dał do zrozumienia, że ta sprawa może trwać latami, a auto mimo kilkunastu lat ma przejechane nie całe 70 tysięcy kilometrów. Aktualnie nie można pojazdu sprzedać, zezłomować, przestać płacić ubezpieczenia, mimo braku możliwości jazdy. Proszę o rady i pomoc w tej sprawie. Jak najszybciej załatwić tę sprawę? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam