Auto z niemiec

06 Sie 2010, 16:52

Witam.
Niedługo mam zamiar kupic auto z niemiec. Dowiedziałem sie o pewnej opcji dzieki ktorej moge zaoszczędzić około 150 euro.
Podczas standardowej procedury wyglada to tak ze po podpisaniu umowy wybieramy sie z właścicielem do urzedu aby wyrejestrowad auto i zdac tablice, nastepnie wykupujemy tablice celne i ubezpieczanie (2tyg) kosztuje to około 150euro. Jednak czytałem gdzies w internecie ze jest opcja powrotu na tablicach poprzedniego właściciela, w taki wypadku mozemy poruszać sie autem na starych tablicach po terenie niemiec i polski jednak tylko przez 3 dni od daty wyrejestrowania. Zadko kiedy dochodzi do takiej transkacji poniewaz własciciela boja się puszczać nowego własciciela na swoich tablicach i na swoim ubezpieczniu. Ja jednak jestem w tej komfortowej sytuacji ze auto kupuje od rodziny i własciciel bedzie nawet wracał ze mna do kraju. W polce bede musiał sie troche spreżyc z załatwianiem rejestracji ale dzieki temu około 150euro zostanie w mojej kieszeni.
Chciałbym sie dowiedzieć jak dokładnie wygląda załatwienie tego w taki sposób, jak to musze załatwić w urzędzie i czy potem tablice musza wrocic do niemiec itp itd....
adula
Nowicjusz

Miejscowość: GDA

07 Sie 2010, 06:46

piszesz o czymś ,o czym nie mam pojęcia.Jak chcesz wracać na tablicach ori jak auto jest wyrejstrowane ? jakaś bzdura ,nie możesz jechać bo auto jest wyrejestrowane
Nawet jak pojedziesz to pomyśl jakie to mogą być konsekwencje w razie kolizji lub wypadku ? jak złapie Cie policja niemiecka też już dalej nie pojedziesz i zapłacisz zapewene więcej niż 150€.Jakie celne tablice? teraz takich się nie wykupuje , po co ?Kupuje się żółte.
Kupno żółtych tablic to koszt 120€ i masz je ważne 5dni .Jedziesz spokojnie do domu.
Wracasz jak piszesz z właścicielem ,to niech sie dowie jak to jest .Sam jestem ciekaw co mu odpowiedzą
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Sie 2010, 11:36

akoro będziesz wracał z właścicielem do PL, to po co wymeldowywać, jedź normalnie a przy dojechaniu na miejsce oddasz mu tablice i dowód i on sobie wymelduje u siebie a dowód Ci odeśle pocztą. Proste nie? Albo kupić tablice z żółtym paskiem i po problemie. Po co kombinować dla 100Euro
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie