Auto z niemiec

12 Lut 2013, 08:27

Witam. Mam zamiar kupić auto w granicach 34tyś zł i szukam na niemieckich stronach typu mobile.de Myślałem nad Golfem 6 lub jakimś Audi A3 ew coś innego i natrafiłem na stronę niemieckiego handlarza. Nie znam się zbytnio na tym wszystkim i chciałbym się zapytać o sprowadzenie auta, np znalazłem takie piękne (według mnie ofc) Audi A3, silnik mógłby być diesel
i cena jest 7600 euro = 31700 zł
i do tego doliczyć dopłaty typu Cena ubezpieczenia/Cena tablic/Cena briefu/Badanie techniczne/Akcyze/Tłumaczenie dokumentów/Opłata ekologiczna i inne pierdoły.
Czyli do każdego auta z Niemiec, do pojemności 2.0 należy doliczyć te 3 tyś złotych opłat? Czy coś jeszcze trzeba zapłacić? I stwierdzenie MwSt. nicht ausweisbar chodzi o to, że ONI nie wystawiają faktur VAT?
Pozdrawiam!

ps edit
link znikl do wszystkich aut handlarza, mimo to podtrzymuje zapytanie o koszty :)
kamil19s
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 01 1993
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 2.0 180km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
7

12 Lut 2013, 08:56

Na sam początek kolego, zastanowił bym się czy na prawdę warto jest się w to bawić, sam zajmuje się na co dzień sprowadzaniem aut zza granicy i handlem ich tutaj w Polsce. Na sam początek, dobrze poszperaj w internecie może trafi się coś dobrego u nas w Polsce, jeśli się trafi to taka wyprawa na pewno nie będzie warta swojej ceny - Zaraz Ci przedstawię koszta, jakie musisz oddać Państwu, są to dość duże koszty jak dla mnie, za takie koszty mógłbyś wybrać się na tydzień, na cypr z żoną czy tam dziewczyną. Stawka cła przy sprowadzanym pojeździe do pojemności 2.0 - Wynosi 3.0% a w przypadku pojemności powyżej 2.0 - Stawka wzrasta już do 18.3%.

Okej - Teraz przedstawię Ci kalkulację, gdybyś chciał kupić samo auto ile wyniosą Cię opłaty ( nie wliczając dojazdu po to auto, koszty tablic zjazdowych, kosztów paliwa itp)

- Cena auta 7600euro ( ~32tysiące złotych)
- Akcyza 970zł
- Potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego 20zł
- Tablice zjazdowe - 350zł
- Zaświadczenie o niepodleganiu pod VAT - 170zł
- Tłumaczenie dokumentów w polsce ~150zł
- Przegląd zerowy w kraju ~100zł
- Rejestracja pojazdu 260zł
- Opłata recyklingowa - 500zł

Zobacz jakie te koszta są wysokie - Po zliczeniu wszystkich kosztów Państwu za nic musisz oddać - 2600zł. Dla mnie to są duże pieniądze. Taką kwote wolał bym przeznaczyć na wakacje dla dziewczyny niż oddawać Państwu. Zastanów się czy na prawdę jest to gra warta świeczki. Gdybyś chciał zasięgnąć więcej informacji na temat ściągania aut zza granicy, zapraszam na forumowe PW.

// Edit - Przykład ładnej audiczki znalezionej w Polsce - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
2

21 Mar 2013, 13:54

Warto sobie przeliczyć koszty bo akcyza do 2 l to 3,6% powyzej 18%, recykling 500zł , 250 pierwsza rejestracja, 160 skarbówka, 60 tablice probne , tablice tymczasowe w niemczech 800zł lub laweta ja kozystałem z "pomoc drogowa wroclaw" i skasowali mnie 2 tys zł, a to itak najtansza w okolicy laweta.... wiec łącznie ok 2500zł opłat lub i wiecej zalezy jaki samochod +9 przejazd tablice i paliwo lub laweta to ok 4 tys zł....
MESIU13
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 12 1988
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Mercedes 190
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
1

20 Cze 2013, 18:41

Przepraszam że odkopuję temat ale chcialem napisać PW do uzytkownika vw i nie mogłem znaleść nigdzie przycisku.

Mam zamiar sciągnąć auto na handel z niemiec. Powiedzcie mi czy opłaca mi sie zakładać działalność gospodarczą i sciagać auta regularnie czy raczej polecacie inne sposoby?
kamiiru
Nowicjusz

Auto: Mazda
6

20 Cze 2013, 19:26

Zaznaczony element to PW :)
Zdjęcie
NooControl
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Szukam
1

20 Cze 2013, 19:28

@Kamiiru musisz sobie policzyć wszystko jak na tym wyjdziesz ale bez kombinowania nie jest tak łatwo zarobić na sprowadzaniu.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...

20 Cze 2013, 21:15

kamiiru napisał(a):Mam zamiar sciągnąć auto na handel z niemiec. Powiedzcie mi czy opłaca mi sie zakładać działalność gospodarczą i sciagać auta regularnie czy raczej polecacie inne sposoby?

Oficjalnie zapomnij, będziesz miał najdroższe auta na allegro. Generalnie temat rzeka....
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
6

21 Cze 2013, 09:50

NooControl napisał(a):NooControl
- no wlasnie u mnie nie pojawia sie te przyciski u nikogo.

szybki -> A jest taka opcja bym kupił auto na siebie i nie przerejestrowywał je tylko sprzedawał na niemieckich blachach?
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie zaznajomił jak to wyglada prawnie i dlaczego na działalność się nie opłaca. Nie mam znajomych ktorzy sprowadzaja auta wiec nie mam od kogo popytać.
kamiiru
Nowicjusz

3

21 Cze 2013, 12:43

na mobile.de wszyscy szukają więc nie licz że coś znajdziesz
sprowadzanie samemu to gra nie warta świeczki
http://hanesco.pl/s14,serwis.html
Autohan
Obserwowany

Auto: Audi
0

21 Cze 2013, 15:08

czytajac wasze komentarze wynika że faktycznie dodatkowe opłaty są baardzo wysokie, a zawsze zastanawiałem sie czy sie opłaca ściągać auta z Niemiec
Rabbit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: Audi
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003
1

21 Cze 2013, 16:17

Autohan napisał(a):na mobile.de wszyscy szukają więc nie licz że coś znajdziesz
sprowadzanie samemu to gra nie warta świeczki

a ten spam to po co?
kamiiru
Nowicjusz

0

30 Maj 2014, 11:42

Niemieckie auta lecą na starej opinii. Dziś to jedne z bardziej awaryjnych samochodów.
bartektsw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2001
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
1

30 Maj 2014, 12:16

bartektsw napisał(a):Niemieckie auta lecą na starej opinii. Dziś to jedne z bardziej awaryjnych samochodów.

Wow dzięki za odkop kolego patrz na daty niech któryś z moderatorów zamknie ten temat.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
0

10 Wrz 2014, 10:12

Mitsubishi Lancer 1.5 2010 jest do kupienia od firmy AutoOrder, super autko i dobry rocznik, z tego co mi wiadomo o tej firmie to jedyna uczciwa firma w okolicy, sąsiad kupował już kiedyś od nich Astrę, po którą mógł jechać do Niemiec z przedstawicielem, wg mnie porządna firma.
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
0

02 Kwi 2015, 07:24

Używane infinity coraz lepiej stoją. W zasadzie za małą kasę idzie kupić auto z na prawdę niskim przebiegiem i w bardzo dobrym stanie technicznym. Zatem jeśli masz wystarczający budżet to weź go pod uwagę.
kierowiec
Początkujący

Miejscowość: czewa
0