Auto z niemiec.

21 Cze 2008, 14:09

Moje pytanie dotyczy samochodu kupionego w niemczech.
Moja sytuacja wyglada nastepujaco: mieszkam w Irlandii ale planuje powrot do polski. Planuje kupic samochod, zeby przewiesc swoje rzeczy do polski. I pytanie brzmi: czy jezeli kupie samochod w niemczech, wykupie tam (niemcy) ubezpieczenie to moge nim od razu pojechac do Irlandii (i spowrotem), czy musze najpierw go przerejestrowac w polsce (plus wszystkie akcyzy, ubezpieczenia, przeglady etc) i dopiero wtedy pojechac..?

Dzieki za odpowiedz.
Thest
Nowicjusz

28 Cze 2008, 20:32

Thest napisał(a):Moje pytanie dotyczy samochodu kupionego w niemczech.
Moja sytuacja wyglada nastepujaco: mieszkam w Irlandii ale planuje powrot do polski. Planuje kupic samochod, zeby przewiesc swoje rzeczy do polski. I pytanie brzmi: czy jezeli kupie samochod w niemczech, wykupie tam (niemcy) ubezpieczenie to moge nim od razu pojechac do Irlandii (i spowrotem), czy musze najpierw go przerejestrowac w polsce (plus wszystkie akcyzy, ubezpieczenia, przeglady etc) i dopiero wtedy pojechac..?

Dzieki za odpowiedz.

Witam!

Jezeli wykupisz niemieckie czerwone tablice wyjazdowe to mozesz jezdzic po calej Europie, albo nawet dalej, tak dlugo jak wazne jest ubezpieczenie(data jest wytloczona na tablicach rej ). Mozesz je wykupic od 14 dni nawet do 12 miesiecy.
Jedyny ewentualny problem to to, ze auto musi miec w tym czasie wazny przeglad.
thomas83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: DE

10 Lip 2008, 22:03

jak tylko bedziesz miał ubespieczenie to nei masz sie o co martwic tylko siadac i jechac niczym sie nie przejmowac
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

22 Lip 2008, 14:40

już chyba dawałem tego linka gdzieś na forum, na ebayu w sekcji [link do eBay wygasł] jest cały poradnik jak sprowadzać auta z Niemiec, terenu UE i z USA.
gofin
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...