Kupno auta!!!!!

23 Lip 2008, 18:16

Witam mam do kupienia po okazyjnej cenie autko tylko jest taki problem iz sprzedajacy kupil je w marcu i do tej pory ani go nie przerejstrowal ani nie odwiedzil us po prostu stalo na ulicy caly czas i teraz jak bym kupil to auto czy nie bedzie zadncyh problemow z zarejestrowaniem i jakie wogole kary groza sprzedajacemu i czy przypadkiem te kary nie przejda na mnie???????
dzieki z gory za odp pozdrawiam
tomi123boom
Nowicjusz

23 Lip 2008, 18:41

Z urzedu skarbowego musisz miec dokument VAT-25 i ten dok musi byc wystawiony na osobe ktora sprowadzila pojazd. Ten co sprowadzil to niech lepiej sie za to wezmie bo US ma 5 lat zeby do niego trafic i wowczas napewno nie beda tak wyrozumiali jak te pare miesiecy roznicy. Jezeli jest to sam osobowy to musisz miec jeszcze oplacona akcyze (tam bylo na to 5 dni) i jezeli on tego nie zalatwil to beda odsetki. Jego kary na ciebie nie oprzejda
kropka1
Początkujący

23 Lip 2008, 22:12

Kary?Hmm,to zleży od US i WK.Ale raczej się nie czepiają.Możesz go kupić,ale potrzebna ci będzie umowa od tego gościa co je kupił i umowa między tobą a nim.Będzie ci łatwiej zarejestrować z tymi dwoma umowami.Zaintersuj się też OC czy jest ważne.Jak jest nieważne,to sprzedający będzie miał problemy finansowe i to poważne.
Kropka - a kto tu pisze o sprowadzeniu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lip 2008, 22:48

Z tego co wiem ( praktyka ) jeśli ten gość nie dokonał opłaty w US i Ty kupisz to auto , to WK prawdopodobnie odmówi rejestracji , lub poleci opłacić podatek dwa razy - za siebie i za niego . Najlepsze rozwiązanie to przed kupnem zarządać aby sprzedający zapłacił co trzeba w US. Wtedy sprawa jest jasna . Przepisanie umowy na pierwszego właściciela , ze względu na spory czas jest niekorzystne dla Ciebie - wysokie odsetki za złoke . To tyle co moge podpowiedzieć ze swojego : podwórka : Polska jest jedna , ale urzędów setki , i w każdym przepisy są różnie interpretowane :cry:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2008, 19:26

MotoAlbercik oczywiscie nikt nie piasał o aucie z zagranicy. przepraszam moja wina, zapedzialam sie bo wiekszosc pytan jest o auta sprowadzone. Jak tak czytam to wydaje mi sie ze moj WK jest tolerancyjny. Nie potrzeba pokazywac OC ani opłaconego podatku. jeszcze raz sory :(
kropka1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Landau - kompaktowy hatchback z silnikiem V8
    W połowie lat 90. Lexus zaprezentował koncepcyjny model Landau, którego konstrukcja została osadzona na płycie podłogowej pierwszej generacji modelu GS 300. Cechą charakterystyczną prototypu było nie tylko pięciodrzwiowe ...
    Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...