Kupno auta!!!!!

23 Lip 2008, 18:16

Witam mam do kupienia po okazyjnej cenie autko tylko jest taki problem iz sprzedajacy kupil je w marcu i do tej pory ani go nie przerejstrowal ani nie odwiedzil us po prostu stalo na ulicy caly czas i teraz jak bym kupil to auto czy nie bedzie zadncyh problemow z zarejestrowaniem i jakie wogole kary groza sprzedajacemu i czy przypadkiem te kary nie przejda na mnie???????
dzieki z gory za odp pozdrawiam
tomi123boom
Nowicjusz

23 Lip 2008, 18:41

Z urzedu skarbowego musisz miec dokument VAT-25 i ten dok musi byc wystawiony na osobe ktora sprowadzila pojazd. Ten co sprowadzil to niech lepiej sie za to wezmie bo US ma 5 lat zeby do niego trafic i wowczas napewno nie beda tak wyrozumiali jak te pare miesiecy roznicy. Jezeli jest to sam osobowy to musisz miec jeszcze oplacona akcyze (tam bylo na to 5 dni) i jezeli on tego nie zalatwil to beda odsetki. Jego kary na ciebie nie oprzejda
kropka1
Początkujący

23 Lip 2008, 22:12

Kary?Hmm,to zleży od US i WK.Ale raczej się nie czepiają.Możesz go kupić,ale potrzebna ci będzie umowa od tego gościa co je kupił i umowa między tobą a nim.Będzie ci łatwiej zarejestrować z tymi dwoma umowami.Zaintersuj się też OC czy jest ważne.Jak jest nieważne,to sprzedający będzie miał problemy finansowe i to poważne.
Kropka - a kto tu pisze o sprowadzeniu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lip 2008, 22:48

Z tego co wiem ( praktyka ) jeśli ten gość nie dokonał opłaty w US i Ty kupisz to auto , to WK prawdopodobnie odmówi rejestracji , lub poleci opłacić podatek dwa razy - za siebie i za niego . Najlepsze rozwiązanie to przed kupnem zarządać aby sprzedający zapłacił co trzeba w US. Wtedy sprawa jest jasna . Przepisanie umowy na pierwszego właściciela , ze względu na spory czas jest niekorzystne dla Ciebie - wysokie odsetki za złoke . To tyle co moge podpowiedzieć ze swojego : podwórka : Polska jest jedna , ale urzędów setki , i w każdym przepisy są różnie interpretowane :cry:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2008, 19:26

MotoAlbercik oczywiscie nikt nie piasał o aucie z zagranicy. przepraszam moja wina, zapedzialam sie bo wiekszosc pytan jest o auta sprowadzone. Jak tak czytam to wydaje mi sie ze moj WK jest tolerancyjny. Nie potrzeba pokazywac OC ani opłaconego podatku. jeszcze raz sory :(
kropka1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...