Bartek7 napisał(a):A komis co prowadzi własną działalność może mi dać tymczasowe tablice legalne?
Nie jest to praktykowane. Ponieważ komis może jak najbardziej czasowo zarejestrować na 30dni ale na czasówkach z miękkim dowodem sprzedawać NIE WOLNO
Można to zrobić tak:
1. Komis rejestruje czasowo i ubezpiecza na siebie
2. Ty jedziesz po auto, kupujesz, i płacisz
3. Wracasz do domu, odkręcasz tablice i wysyłasz do Bydgoszczy razem z dowodem miękkim
4. Komis wyrejestrowuje samochód i wystawia fakturę sprzedaży i wysyła pocztą lub e-mailem
5. Ty możesz zarejestrować samochód w swoim wydziale komunikacji
Uwagi:
a) do momentu nie wyrejestrowania samochodu przez komis w bydgoszczy ty nie zarejestrowałbyś samochodu u siebie.
-b)nie wiadomo czy komis się zgodzi na coś takiego, bo jak narobisz szkód czy złamiesz kilka przepisów to będzie to widniało na komis, sprawa jest do odkręcenia ale nikt nie chce się kłopocić. Więc na 99% Ci się NIE ZGODZĄ, Ba nie znam nikogo kto by robił to w ten sposób.
c) Ja bym się nigdy na takie coś nie zgodził bo mój znajomy miał taką sytuację gdzie kupujący zrobił szkodę na czasówkach na ciągnik siodłowy, później przyszło mu coś tam ubezpieczyć składka większa o 10 000zł. Odkręcali to ale nie wiem czy odkręcili. Więc po co ja mam się za kogoś podkładać. ?
d) ja bym zrobił to tak: jadę do bydgoszczy jeżeli auto OK kupuję, i wracam ,zlecam transport na clicktransie i za 2-3 dni powinno być auto przywiezione w cenie w jedną stronę do Krakowa.
e) opcja druga, jadę do bydgoszczy, kupuję auto, wysyłam kpl. papierów do krakowa i upoważniam kogoś do zarejestrowania samochodu , i osoba upoważniona wysyła tablice, OC i dowód do bydgoszczy, zakładam i wracam na kołach.
Ogólnie jeżeli ktoś ma problem z przetransportowaniem pojazdu to niech siedzi w domu i wogóle nic nie kupuje.
W dzisiejszych czasach firmy transportowe same Ci się zaoferują że w dobrej kasie dostarczą samochód tylko trzeba wiadomo co: mieć jaja.
A taki co siedzi, marudzi i pieprzy że nic się nie da że wszystko drogo to wiadomo kto: janusz.