Rejestracja sprowadzonego samochodu problem.

14 Lis 2018, 13:35

Witam mam problem, mianowicie wczoraj zakupiłem samochód osobowy Audi TT, które pochodzi z Niemiec. Osoba od której kupiłem samochód (na potrzeby tego problemu określę go X'em) sprowadziła go do Polski tydzień temu, nie opłaciła go. Posiadam wszystkie książki serwisowe, ubezpieczenie na miesiąc mały i duży brief oraz umowę kupna używanych pojazdów mechanicznych ( kaufvertrag für gebrauchte kraftfahrzeuge ), niestety umowa dotyczy Polaka X od którego kupiłem samochód jak i od Niemca. W szale emocji sporządziłem przy zakupie umowę kupna i sprzedaży na kolanie, która uwzględnia TYLKO mnie, Pana X od którego kupiłem auto nasze numery seryjne dowodów osobistych oraz VIN na odwrocie podrukowanej kartki :/. Czy mogę mieć problem z zarejestrowaniem oraz opłaceniem samochodu.
Oszczol
Obserwowany

14 Lis 2018, 16:34

Jest takze podpis pod vinem po drugiej stronie?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lis 2018, 21:04

Oszczol napisał(a):nie opłaciła go

to dlaczego go nie opłaci, zgodnie z prawem podatek akcyzowy płaci ten kto wprowadza pojazd po raz pierwszy na teren RP.
Oszczol napisał(a):Posiadam wszystkie książki serwisowe

które nie są potrzebne do rejestracji
Oszczol napisał(a):W szale emocji sporządziłem przy zakupie umowę kupna i sprzedaży na kolanie, która uwzględnia TYLKO mnie

Czyli umowa jest między tobą a osobą z niemieckiego dowodu rejestracyjnego ?
Jeżeli tak to jest to lewa umowa "in blanco" "na niemca" gdzie nawet ten podpis rzekomego niemca jest podrobiony, handlarz sprzedał ci samochód, zarobił nigdzie nie figuruje i się śmieje,
Tak to jest kupować od takich ludzi którzy nigdzie nie figurują i za nic nie odpowiadają i podatków nie płacą, a teraz lament i po forach trzeba się dowiadywać co masz robić.
Moja rada idź do sympatycznego pana który ci pogonił furkę i walnij mu papiery na stół i powiedz : proszę przygotować mi kpl dokumentów do rejestracji inaczej zwracam samochód :lol:
Ale on powie że : ale ty nie kupiłeś ode mnie tylko od niemca :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
    Długo oczekiwany sportowy samochód Toyoty znalazł się w salonach sprzedaży w 2012 roku, wraz z bliźniaczym modelem Subaru BRZ. Oba samochody współpracujących ze sobą japońskich producentów zajęły drugie ...