Auto z Norwegii - na mienie

22 Sty 2010, 20:14

Mam pytanie dotyczace przywozu do Polski samochodu osobowego w ramach mienia przesiedlenczego z Norwegii.
W Norwegii mieszkam i pracuje od blisko 2 lat. W grudniu 2008 r. kupielm samochod osobowy marki Nissan Almera od obywatela norweskiego. Samochod ten chcialbym zabrac ze sob przy powrocie do kraju. Bede wdzieczny za odpowiedz na pytanie jakie formalnosci powinienem dopelnic
?, jakie dokumenty uzyskac i zabrac?, gdzie zglosic samochod do odprawy, w Norwegii czy na przejsciu granicznym miedzy Norwegia a Szwecja?. Czy norweski Urzad Celny powinien wystawic mi jakies dokumenty (dokument tranzytu, dokument wywozu samochodu, swiadectwo pochodzenia samochodu) i czy w takim przypadku na granicy norwesko - szweckiej mam obowiazek zglosic wwiezienie samochodu na obszar UE? Wwieziony samochod zglaszac do odprawy w pierwszym Urzedzie Celnym w Polsce czy w miejscu zamieszkania i czy Urzad Celny w miejscu zamieszkania zgaszac jako punkt docelowy?. Czy samochd powiniem miec tablice przewozowe?
Za pomoc z gory dziekuje
blodey
blodey
Nowicjusz

Miejscowość: Norwegia

24 Sty 2010, 21:30

Zasadniczo przywożąc samochód jako mienie przesiedleńcze (używane przez Ciebie przez minimum 6 miesięcy dla celów prywatnych) masz prawo do zwolnienia z akcyzy.

Czyli po przyjeździe do kraju w ciągu roku musisz zgłosić się do urzędu celnego z wnioskiem o zwolnienie z podatków w związku z mieniem przesiedleńczym.

Mając zaświadczenie z UC w zależności od tego co Ci wydadzą bo nie jestem pewien czy dostaniesz SAD (dokument z odprawy celnej jak dla pojazdów z poza UE) czy normalne zaświadczenie występujesz do Urzędu Skarbowe o zaświadczenie o zwolnienie z opłaty za wydanie VAT-24 (160 zł).

Wcześniej musisz zrobić badanie techniczne i tłumaczenia przysięgłe norweskich dokumentów.

Płacisz recykling 500 zł i idziesz do urzędu komunikacji gdzie płacisz 300 zł.
W dniu rejestracji musisz ubezpieczyć samochód - OC.

Nie musisz wyrejestrować samochodu w Norwegii - możesz przyjechać na norweskich tablicach.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

27 Sty 2010, 22:05

Bardzo dziękuję za informacje i wyjaśnienia.
Z tego co zdołałem dalej ustalić wynika że powinienem udać się do Oslo do ichniego urzędu celnego, adekwatnego do obecnego miejsca mego zamieszkania w Norwegii i tam zgłosić że chcę ten samochód zabrać ze sobą do Polski. Oni wystawiają mi dokument na podstawie którego jadę przez Szwecję do Polski i na podstawie którego zgłaszam ten samochód w polskim UC. Ponadto powinienem udać się do norweskiego wydziału komunikacji, wyrejestrować auto i zakupić tablice na przejazd (czerwone).
To na dziś wiem tyle, ale mogę się mylić. Jak cała procedura będzie zakończona to będę deczko mądrzejszy :), i podzielę się swą wiedzą w tym temacie.
Jeszcze raz dziękuje i nadal czekam na podpowiedzi i informacje mogące pomóc.
Pozdrawiam
blodey
blodey
Nowicjusz

Miejscowość: Norwegia

14 Lis 2016, 22:02

Witam. I jak poszło z autem z norek chce zabrac swoje auto ale nie wiem co i jak
piotrek1559
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 1979
Auto: Skoda octavia
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[C] Alfa 147 2,0 TS / Audi A3 8P 2,0 FSI / BMW e87 120i
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu C - silnik benzynowy o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2005r. Wytypowane modele do zestawienia: Alfa Romeo 147 2,0 TS - 150KM Audi A3 ...
    Lexus UX - hybrydowy crossover
    Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...