Rejestracja auta sprowadzonego z Niemiec

14 Lis 2016, 18:23

Witam.
Chcę zarejestrować auto sprawdzone przezemnie z Niemiec na mojego Tatę. Auto stoi już u mnie na podwórku wyrejestrowanie. Akurat będę teraz przez najbliższe dwa dni w polsce (czwartek, piątek) i chciałbym to wszystko załatwić żeby tym autem wrócić do Niemiec. Mam już tłumaczenie małego i dużego briefu, umowy kupna/sprzedaży i przeglądu technicznego. Wypełniłem wniosek AKC-u i będę wysyłał jutro pieniądze za pośrednictwem poczty lecz dowiedziałem się że będzie to trwać nawet tydzień. Czy jeżeli chce zarejestrować auto muszę mieć natychmiast to potwierdzenie czy mogę dostarczyć go w późniejszym terminie? Jak wygląda to z ubezpieczeniem muszę mieć już wykupione przed wizytą w Wydziale Komunikacji czy mogę to załatwić po rejestracji pojazdu ?
Dobrzycki2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2014
Auto: Mazda 6

15 Lis 2016, 00:22

Dobrzycki2 napisał(a):Jak wygląda to z ubezpieczeniem muszę mieć już wykupione przed wizytą w Wydziale Komunikacji czy mogę to załatwić po rejestracji pojazdu ?
Przy odbiorze DR w WK musisz mieć wykupione OC samochodu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Lis 2016, 09:55

Dobrzycki2 napisał(a):Jak wygląda to z ubezpieczeniem muszę mieć już wykupione przed wizytą w Wydziale Komunikacji czy mogę to załatwić po rejestracji pojazdu ?

Według polskiego prawa ubezpieczenie należy wykupić najpóźniej w dniu zarejestrowania samochodu (w naszym kalkulatorze możesz sprawdzić, gdzie Ci wyjdzie najtaniej OC).

I pamiętaj, że skoro Twój tata jest wpisany na umowie jako właściciel auta, to musi być on obecny przy załatwianiu wszelkich formalności w urzędzie albo musisz mieć pisemne pełnomocnictwo od niego.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...