Auto z salonu klasy B - jakie polecacie?

30 Mar 2011, 07:00

Cześć,

Jestem kompletnym laikiem samochodowym, na przełomie kwietnia i maja mam zamiar kupić nowy samochód klasy B.

Powinien spełniać obowiązkowo poniższe wymagania:
samochód bezpieczny
4-5 drzwi,
benzyna 1,2 lub 1,4 (auto do cyklu miejskiego z niskim spalaniem)
hatchback lub combi
auto głównie dla 2 osób
manualna skrzynia biegów
dobrze prezentować się na drodze
w cenie do 50 000 brutto (cena wersji bazowej do 45 000, potrzebuję około 5 000 na dodatki)

Obecnie moim liderem jest
punto evo z systemem Blue&Me - jestem po jeździe próbnej

zastanawiam się też nad
Fiestą
Corsą
Swiftem
VW Polo - podobne opcje jak przy punto evo jednak w o wiele drożej, może jednak warto?
Coltem - ze względu na bardzo konkurencyjną cenę

Oglądałem też
Fabię
Hyundai'a i30 i ix20
Kia Ceed

Co z Ssang Youngiem - wiele o nich słyszałem?

Najbardziej podoba mi się BMW m1, jednak za drogie - jest realne kupno 2-latka w tym przedziale cenowym?
Frogi
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
1

30 Mar 2011, 09:25

Na twoim miejscu omijałbym Corsę (moja dziewczyna ma więc wiem co mówię).

Punto jest ok, B&Me jednak nie sprawdza się w praktyce tak jak to w Fiacie reklamują.

Pomyśl nad Renault Clio (z silnikiem TCE), KIĄ Vengą, KIĄ Soul i Hondą Jazz. Clio może być w kombi, a Venga, Soul i Jazz to niby segment B, ale na wakacje z kompletem pasażerów nie powinno być problemów.

Jedynym "problemem" Soula może być fakt że najsłabszy benzyniak ma ponad 125 koni - osiągi owszem zadowalające, ale może nieco więcej palić niż jakiś Fiacik albo Polo 1.2
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
0

30 Mar 2011, 10:40

Zdecydowanie najlepszym samochodem z wymienionych przez ciebie jest Punto Evo. jakościa wykończenia wewnątrz bije wszystkie japońce i koreańce na głowę.
Na przeciwległym biegunie jest Colt. Bieda w środku aż piszczy

Do tej listy dołożyłbym jeszcze Alfę Romeo Mito , szczególnie z silnikiem MultiAir.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wykończenie wnętrza równie świetne jak w Punto Evo

Mogę ci też polecić samochód, który sam użytkuję czyli Seata Ibize, ale z tego co widze ceny poszły trochę w góre.
Tutaj w kombi
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
0

30 Mar 2011, 11:15

mam stycznosc z fiesta mk7(nowa), corsa D(w mojej firmie do tyrania) i coltem znajomego.
najlepsza jest IMO fiesta- swietny zawias, dynamika jazdy, przyjemny design, poki co nic sie nie psuje, rewelacyjne hamulce. minus to troche za wysokie spalanie silnika 1,25
corsa d 1,2 80km, poki co 22 000km przejchane, auto poprawne, ale niczym nie zachwyca. nie podzielam natomiast zdania ACSznycela, wnetrze w miare dobrze wykonane jak na ten segment, mi nic nie trzeszczy, nie odpada itd. mimo ze o auto nikt z moich pracownikow nie dba
colt- znajomy ma od ok roku, nie zepsulo sie nic, troche halasliwy silnik 1,1 ale za to oszczedny(ok 6,5 srednio- 70% miasto/30% trasa). niezawodny, przestronny

ja bralbym z nowych fieste, a z uzywek mysal nad mazda 3/bmw 1 lub czyms podobnym
zakup auta uzywanego to wbrew pozorom nie loteria, gdy sie ma troche pojecia i nie szuka 'okazji'. bo nikt auta ktore kupil za 100 nie sprzeda po 2 latach za 30-40% ceny jak oczekuja tego nabywcy uzywek :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
0

02 Kwi 2011, 08:22

IBIZA ST - dzięki za radę, jak na combi super cena, niestety jak dla mne najgorsza stylizacja, ale za to najlepsza funkcjonalność.

FIESTA - bardzo drogie dodatki, przy podobnym poziomie wyposażenia wychodzi drożej od EVO o 10 000zł. Styl i funkcjonalność bardzo porównywalna z EVO

EVO - super styl, szczególnie wnętrza, najtańsze z porównywanych. W najciekawszej cenie.

Pozostaje mi zasięgnąć rady o awaryjności powyższych, bo wybieram się na jazdy próbne???

Dziękuję za rady.

KIA - soul i venga - zdecydowanie nie dla mnie. Ew. CEED.
HONDA JAZZ - za droga, podobnie jak MITO.

Taniej od IBIZY wypadł Clio Grandtour, ale nie podoba mi się wnętrze, mały wybór tapicerek
Frogi
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
0

02 Kwi 2011, 08:57

Przez 2.5 roku Grande Punto jeździła moja siostra. Zrobiła 70kkm bez awarii.
Fiesta mojej zony ma 42000km i rownież nic się nie zepsulo.
Fiesta lepiej jeździ, zobaczysz na jeździe próbnej.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
0

02 Kwi 2011, 12:11

Ja jeszcze bym dorzucił citroena c3. Ma najlepsze wykonanie wnętrza w klasie i jest bardzo stylowy, np:
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa
0

02 Kwi 2011, 12:40

absolutnie odradzam c3 , mam w rodzinie co prawda z 2002 roku ale niewiele sie zmienily od tego czasu - auto w ogole nie trzyma sie drogi.

ja bym sie zastanowil na venga ix20 i jazz. szczegolnie jazz masz zagwarantowana absolutna bezawaryjnosc i miejsca wiecej niz w w wiekoszsci kombi, naprawde swietne auto, no a jesli nie interesuja cie jednak wielkie maluchy to zdecydowanie wybor tylko pomiedzy punto a fiesta. na sto procent nie corsa ani volkswagen
shuji
Początkujący

Miejscowość: Kraków
1

02 Kwi 2011, 13:54

Co ty opowiadasz, nowy c3 nie ma nic wspólnego ze starym. Zawieszenie jest chwalone za zestrojenie pomiędzy komfortem a właściwościami jezdnymi. Dawniej francuzy miały miękkie zawieszenie, ale teraz to już przeszłość.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa
1

02 Kwi 2011, 13:59

w takim razie odszczekuje :)
shuji
Początkujący

Miejscowość: Kraków
0

12 Sie 2015, 08:46

Opel Astra IV, SPRAWDŹ TO ! :mrgreen:
Jgorekk
Nowicjusz

Auto: Nie mam
0

12 Sie 2015, 09:41

Wylecisz z tego forum szybciej niż tutaj przyszedłeś...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0