REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
kalam napisał(a): Jak nie jesteś z frakcji ekologów to szukaj auta bez EGR.
czemu?kalam napisał(a): Chociaż i tak turbo nie polecam.
w trasie jest za to świetne, szybka jazda na stosunkowo niskich obrotach
Czytaj więcej: posting.php?mode=reply&f=7&t=99341#postingbox
mike napisał(a):czemu?kalam napisał(a): Chociaż i tak turbo nie polecam.
Tylko proszę Cię, nie wyjeżdżaj z argumentem "kolejna rzecz do zepsucia się", bo to jest śmieszne
kalam napisał(a):1. To że kolejna rzecz do zepsucia, to jedno. Ale ja np o pojazd dbam i akurat tego się nie obawiam. Niemniej jednak to argument jest.
2. Wyższe zużycie paliwa. Nikt kto zna podstawowe prawa fizyki nie zaprzeczy. Spalanie jest mniejsze tylko gdy turbo nie działa, wiec w ten sposób to ekonomiczniej kupić auto o jak najniższej pojemności, tylko wtedy pod górkę musi nas pchać rodzina. No ale jak mam z tego nie korzystać, to po co mam za to płacić?
3. Chłodzenie/dbanie o turbo. Wyobraźcie sobie, że auta kupujemy żeby gdzieś dojechać, tj sprowadza się to do oszczędności czasu. No tak, ale przecież gdy jedziemy turbo grzeje się niemiłosiernie i do tego nawet nie trzeba jakoś specjalnie upalać auta, natomiast jak dbasz, to powinieneś je schłodzić na wolnych obrotach/jałowym biegu jak stoisz. I teraz do czego to się sprowadza? Dojeżdżasz na miejsce, i nie gasisz auta i idziesz załatwiać sprawy. Tylko jak d...l stoisz i czekasz aż się schłodzi. Jakim trzeba być kretynem żeby kupować auto do oszczędzania czasu, a potem marnować na czekanie, bo wybrało się złą technologię? Ja wiem że można mieć wszystko w d... i wyłączać silnik od razu i liczyć ze magiczne wymuszacze obiegu dadzą radę. No ale nie ma to jak wierzyć reklamomw końcu "clean diesel" od VW i "dieselgate" to tylko fałszywa propaganda.
diddy79 napisał(a):Tipo z wyprzedaży? Raczej bym na to nie liczył za bardzo, bo mają duże zainteresowanie na ten model. Coś jak szukanie upustów w Mazdach.