Auto z silnikiem do 1.4l, małe, miejskie, TANIE! MAX 4 TYS!

10 Paź 2012, 15:12

Witam

Ciężko zastanawiam się nad zmianą auta, koniecznie na coś małego, typowo miejskiego. Moja jazda ogranicza się w 99% do jazdy po mieście, raz na miesiąc robię trasę Gliwice-Katowice-Gliwice, a dwa razy w tygodniu Gliwice-Zabrze-Gliwice (tutaj są to bardziej miejskie warunki niż trasa). Jestem tylko biednym studentem, to też potrzebuję taniego dupowozu :)
Wozić będę się praktycznie zawsze sam, dojeżdżając do pracy bądź na studia.

Moje wymagania to:
-mały silnik
-mała buda
-wspomaganie kierownicy
-mile widziany gaz (chociaż nie wymagam, przy tak małej pojemności silnika)
-bardzo mile widziana klimatyzacja

Co do moich głównych typów to:
- fiat punto 1.1
- mitsubishi colt 1.3 CJ0
- fiat bravo 1.2
- mazda 323f BA 1.5 (wyjątek, jeżeli chodzi o pojemność silnika)
- civic V/VI 1.3/1.4 (chociaż mam wątpliwości, ulubione auto młodych gniewnych)

Myślałem nad suzuki swiftem 1.3, jednak buda mnie zupełnie nie przekonuje, wygląda jak z lat 80. Rozważałem również micrę, jednak wygląda bardzo kobieco, podobnie corsa.
Jeżeli jesteście w stanie mnie przekonać do POLO, to może go uwzględnię, póki co został wykluczony.
Odpadają również ibizy oraz golfy, ze względu na pochodzenie oraz wygląd.
Na inne propozycje jestem oczywiście otwarty.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!
Szafi
Nowicjusz

Auto: Mondeo mk1

10 Paź 2012, 17:16

Skupiając się na tych co wymieniłeś to tylko i wyłacznie Colt. Od biedy może być też bravo.

Punto 1.1 to najgorszy silnik w tym aucie. Civic 1.3 to kiepski silnik. 1.5 jest ok ale w tej kasie ciężko znaleźć coś w dobrym stanie. Tak samo z Mazdą.
Każdy z wymienionych aut(no może poza bravo) lubi rdze dlatego radze dobrze sprawdzić auto pod tym względem.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Paź 2012, 17:19

Ja właśnie słyszałem, że 1.1 był najbardziej udanym silnikiem. Przed zakupem na pewno będę bardzo dogłębnie sprawdzał autko pod względem rudej. Może ktoś jeszcze wypowie się na temat puncioka i reszty aut?
Szafi
Nowicjusz

10 Paź 2012, 17:23

Najbardziej udany był 1.2 o mocy 75km. 1.1 to 54km i spalanie wyższe niż owy 1.2. Stąd też Punta z tym silnikiem są z reguły najtańsze. Pomijam fakt, że niektóre egzemplarze nie mają nawet wspomagania.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

10 Paź 2012, 17:28

Więc może warto zainteresować się własnie tym 1.2? Ponoć puncioki bardzo dobrze znoszą gaz, więc jest to plus. Kolejnym plusem z całą pewnością jest cena tych aut. Choć nie ukrywam, że colt podoba mi się dużo bardziej.
Szafi
Nowicjusz

10 Paź 2012, 18:25

To fakt, punto lepiej znosi gaz(mówie oczywiście o silniku 1.2). Do Colta gazu bym nie pchał. I również uważam Colta za samochód lepszy wizualnie.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Century
    Producenci najbardziej luksusowych samochodów mają w swoich ofertach kabriolety - Rolls Royce oferuje model Dawn, a Bentley Continentala GT Convertible. A co, gdyby do tego grona dołączyła również Toyota? Japońska ...

10 Paź 2012, 19:35

Ja bym poszukał Fiata Brava ale nie z silnikiem 1.4 najgorszy silnik tam montowany
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Paź 2012, 21:19

Dokładnie,1.1 w Puncie to krótko mówiąc porażka.. wiem bo mam do czynienia z dwoma 1.1 i miałem stycznośc z 1.2 75KM który już całkiem przyjemnie jeżdzi.
Co do gazu to silniki go dobrze znoszą a w Colcie jak ktoś wyżej wspomniał nie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Paź 2012, 13:49

Zacząłem się zastanawiać nad Coltem z silnikiem 1.6, ponieważ spalanie jest ponoć podobne do 1.3, a jednak 15 koni więcej pod maską.

Kolejne sprawa, to bravo z silnikiem 1.2 i klimą znalazłem jedno, dodatkowo do rejestracji, więc wyszłoby to ok 5 tys. Myślę, że zrezygnuję z tej opcji.

Punto jeżeli chodzi o silnik 1.2 i klimę, to tylko wersja II, a tutaj również cena przekracza 4 tys.

Zastanawiam się również mocno nad wspomnianą wcześniej mazda 323f z silniczkiem 1.5, klimę mają, jedynie obawiam się spalania (to jest chyba jedyny wypadek, gdzie mógłbym odłożyć PARĘ złotych więcej).

Może jest ktoś w stanie polecić jeszcze jakieś inne autko? Jestem otwarty na propozycje!
Szafi
Nowicjusz

11 Paź 2012, 14:50

Colt bardzo wdzięczne autko,dobrej Bravy 1.2 w tych pieniądzach nie kupisz,Punto II tak samo,Mazda 323F też dobra ale niektóre silniki lubią wcinać olej.

Ja na Twoim miejscu poszukałbym Corsy B,silniki dobrze znoszą gaz,części tanie jak do Fiata,nieduże wymiary więc praktycznie wszędzie zaparkujesz i wogóle fajny dupowóz do miasta.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

11 Paź 2012, 15:37

Corsa absolutnie odpada. Matka miała właśnie corsę b swego czasu, ani to wygodne, ani ładne. Wyposażenie biedne jak 150, beznadziejne auto moim skromnym zdaniem.

W takim razie, zostaje kwestia przejechania się i mazdą, i coltem oraz dokonanie wyboru. Na coś konkretnego zwracać uwagę podczas oględzin w/w aut?
Szafi
Nowicjusz

11 Paź 2012, 15:49

Na rdze bo obydwa auta ją lubią.
A Lanos?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

11 Paź 2012, 16:07

Lanos odpada, wiem, że dobre (bo polskie), ale niestety wygląd nie leży mi ani minimalnie i nikt mnie do niego nie przekona.

O rdzy w japońcach słyszałem i na to będę zwracał szczególną uwagę z całą pewnością. Coś jeszcze na co warto uważać?
Szafi
Nowicjusz

11 Paź 2012, 16:24

Tylko zapomnij o gazie w tych autach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

11 Paź 2012, 16:34

Uzupełnię wypowiedź Barola, zapomnij o przeciętnej instalacji lpg do japońca. Te auta wymagają naprawdę badzo dobrych.. czyli drogich instalacji lpg.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006