Auto z USA

02 Lip 2008, 07:16

Witam serdecznie.
zwracam się do Was bo liczę ze ktoś ma więcej wiedzy na temat jak najtaniej sprowadzić samochod z USA. Chodzi o to:
- jakie są realne opłaty za sprowadzenie auta do Polski.

a druga sprawa to taka, że słyszałem (choć nie wiem czy to prawda), że sprowadzając samochód przez Niemcy i tam robiąc wszystkie opłaty jest to znacznie tańsze rozwiązanie.

Może ktoś wie coś na ten temat ???

z góry dzięki
owip
Nowicjusz

02 Lip 2008, 08:31

czy-oplaca-sie-sprowadzac-auto-z-ameryki-vt9370.htm

Wyszukanie nie boli poszukaj ten temat jest ostatnio bardzo popularny.
astro007
Aktywny

02 Lip 2008, 10:25

dzięki za rade - bardzo cenna. Pragnę Cię poinformować że zadałem sobie trud i szukałem na forum (tym i innych) informacji o które pytam. Nie znalazłem informacji nt sprowadzania samochodów ze stanów przez Niemcy dlatego też pozwoliłem sobie zadać pytanie. Odnośnie linku który wstawiłeś po bezbolesnym (zapewne) przeszukiwaniu chce powiedzieć że jest do niczego bo niema tam żadnej merytorycznej informacji o którą pytam. Życze miłego dnia
owip
Nowicjusz

02 Lip 2008, 12:46

Najpierw poszukaj czy niema podobnego tematu na forum. Jeżeli jest podobny (a jest) dopisz się do niego, podbijając go.

Unikajmy pisania dwa razy tych samych informacji, bo to niczemu nie służy.

Kilka takich zasad "by żyło się lepiej" :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lip 2008, 17:59

Dokładnie, sprowadzanie przez Niemcy do USA?? no to tak jak sprowadzasz przez Niemcy to trzeba albo wsiąść lawetę i przywieść go do Polski koszt ok. 2000zł, jak masz tam zarejestrowane i ubezpieczone ( w USA) to masz najmniej kłopotu bo wsiadasz i jedziesz ale niewiele osób tak robi bo z tym wiele zachodu.Można tez ubezpieczyć i zarejestrować w Niemczech ale z tego co wiem to problemów podobna ilość co w Polsce .Cenę za transport podałem ci taka jaka mi podali na trasie Kraków- Hamburg- Kraków. Opłaca się to o tyle że ze Świnoujścia zapłacisz za transport ok 1500zł a za transport samochodu do Hamburga zaoszczędzisz ten 1000zł.ale moje zdanie jest takie że nie warto oszczędzać bo jest z tym masa kłopotu no chyba że znasz perfekcyjnie Niemiecki.Polecam dla laików skorzystanie z usług pewnej firmy,która zajmuje sie tym zawodowo bo w tym wszystkim można się pogubić.
astro007
Aktywny

03 Lip 2008, 08:28

O i to jest rzeczowa odpowiedz. Bardzo dziękuję. Jednak zdecyduje się na droższy wariant transportu do Polski. Różnica w kosztach (przy założeniu że za samochód w USA dam 11 - 12 tyś USD) to ok 2000 pln, ale dochodzą koszty dojazdu i powrotu z Niemiec oraz bariera językowa.

Słyszałem także, że w Polsce celnicy potrafią robić "kwasy" z wyceną samochodu, tzn potrafią znacznie podnieść wartość samochodu przed ocleniem i "oVATowaniem" - jak to jest i jak się tego ustrzec ???

A wy wszyscy Mędrki co umiecie napisać jedynie "poszukaj se to nie boli" bierzcie przykład z kolegi. I jeszcze jedno nie wypisujcie "poszukaj se ... czy co tam" bo zaśmiecacie takimi głupimi textami forum.
owip
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 5.0 V8 2UR-GSE - Lexus
    Silniki samochodów luksusowej japońskiej marki słyną z doskonałej kultury pracy, niezawodności i znakomitych osiągów. Jednak prawdziwą dumą Lexusa jest 2UR-GSE – pięciolitrowy, wolnossący silnik V8, napędzający ...

03 Lip 2008, 09:27

Nie przed takim czymś nie da się ustrzec znajomemu tak zrobili z samochodem sprowadzanym z Niemiec w latach 90 kiedy płaciło się jeszcze cło. Facet sprowadził mocno rozbity samochód za którego dal 6000ZŁ a celnicy wycenili samochód na 30000zł. Możesz pisać podania próby odwołania ale nic ci nie pomorze jeśli samochód kupisz po niższej cenie rynkowej ale nie w Polsce ale w USA ( np. samochód kosztuje w Polsce 300tys. a ty za niego dałeś 50 tys. USD ale po tyle on tam chodzi to nie masz problemu )
astro007
Aktywny

03 Lip 2008, 16:24

owip napisał(a):A wy wszyscy Mędrki co umiecie napisać jedynie "poszukaj se to nie boli" bierzcie przykład z kolegi. I jeszcze jedno nie wypisujcie "poszukaj se ... czy co tam" bo zaśmiecacie takimi głupimi textami forum.

Dziękuję, że w czwartym poście na forum zaczynasz obrażać innych userów.
Dublowanie swoich wypowiedzi w dwóch różnych tematach zaszczytu Ci nie przynosi, więc jak przychodzisz w nowe miejsce, może nie zaczynaj od oczerniania ludzi, OK?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika