Auto z V6 pod maską. Co wybrać?

13 Sie 2010, 15:48

Jak zacząłem się rozglądać za Beemkami, to zauważyłem, że wiele z nich odpowiada moim potrzebą i wymaganiom (no oprócz silników V6):/ Jeszcze nie wiem, czy uda mi się przekonać do tego samochodu, ale jednak będę musiał spróbować, bo za pewne auta są warte swojej ceny, a koniec sierpnia się zbliża powoli, a od września auto samochód będzie potrzebny.
Lena(R)
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchów

13 Sie 2010, 15:57

Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma... R6 to nieco wyższa półka. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Sie 2010, 22:05

BMW bardzo dobre auta polecam , jak jakieś auto kupisz to napisz na co padł wybór .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

15 Sie 2010, 01:32

Dlaczego mówiąc o 2.5 TDI wspominasz tylko o problemach z turbiną? Jako główny problem wymienił bym wycierające się wałki rozrządu.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

27 Wrz 2010, 11:51

Odświeżam delikatnie temat.
Przede wszystkim, nic do tej pory jeszcze nie kupiłem. Po pierwsze, niespodziewanie przyszedł inny wydatek, a poza tym, z kupnem auta chyba raczej nie powinno się spieszyć. Co nagle to po diable, jak to się mówi.

W każdym razie, rozglądając się za autami, doszedłem do wniosku że potrzebuje auta o dynamicznym silniku (tak żeby miał przynajmniej 9-10 sek. do setki, tak chyba najłatwiej określić co rozumiem przez dynamiczny), jednocześnie dość elastycznym oraz żeby (w razie awarii) nie było problemów z naprawą (typu brak części lub cholernie droga naprawa).

Koniec końców, myślałem o Fordzie Cougarze 2.5 V6. Czy byłby to dobry wybór? Co prawda to Coupe, ale jakoś chyba bym przeżył. Czy lepiej wziąć motor 2.0 tego modelu? Niby jeden i drugi silniczek ma dobre opinie, ale ja wiem...trochę jestem zielony w tym temacie.

I tak się zastanawiam, czy to że ta V6 ma napęd na przednią oś (tak wyczytałem na stronie funclubu forda), to nie sprawi, że auto będzie bardzo podsterowne?

Zakup auta muszę odłożyć, do końca listopada, więc trochę czasu jest na przemyślenie. Także, co sądzicie o Cougarze? Czy macie inny pomysł? Cały czas obowiązuje cena do 15000 zł.

----

PS: Trochę dużo pytań i spraw w jednym poście, ale wybaczcie, dużo myśli mnie nachodzi.
Zamiast w ogóle silnika V, to jakie auto z R6 (inne niż BMW) moglibyście polecić? Ewentualnie zwykłe R4 też by wchodziło w grę, ale ten rodzaj silnika, to chyba większość autek ma.
Lena(R)
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchów

27 Wrz 2010, 12:13

Jeżeli podobają Ci się Coupe to możesz pomyśleć o Fordzie Cougarze 2.5 V6,chociaż nie wiem czemu tak się uparłeś na ten silnik :smile: 2,5 TDI to nie tylko problemy z turbiną ale także i wtryskami.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...

27 Wrz 2010, 12:41

Albo Hyundai Coupe.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

27 Wrz 2010, 15:12

Z R6, ale nie BMW to cieżko coś znaleźć... supra, jakieś amerykańce, niektóre stare Ople miały chyba R6. Ford Cougar raczej nie spełni warunku "(typu brak części lub cholernie droga naprawa)" No i to FWD... ciężka V6 na przedniej osi napędowej = podsterowność.

Ja bym pomyślał o E36 323i coupe. Auto bardzo dynamiczne, przy czym dość oszczędne.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Wrz 2010, 16:18

Dokładnie,co do Cougara to może być problem z dostępem części a jesli już to raczej trzeba będzie je sciągać na zamówienie z USA czy skąś a wtedy napewno jest długi czas oczekiwania no i ceny też nie będa przystepne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Wrz 2010, 16:29

Dlaczego? przecież Cougar to Mondeo w przebraniu a nie żadna egzotyka.
Płyta podłogowa, zawieszenie i silniki są te same.
Części do Mondeo jest masa, jeśli tylko nie chodzi o elementy blacharskie to nie powinno być żadnego problemu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2010, 18:13

tak w sumie dodam, że alfa robiła swego czasu silnik V6 z turbiną o pojemności 2.0l. dostępny był w modelach GTV i 166, z tym że raczej żaden nie podchodzi pod twoje wymagania :)

a cougara sie nie ma co bać - tak jak pisał kolega wyżej, to mondeo z inną budą, czesci są, nie są porażająco drogie. sam ostatnio jechałem ST220 - auto nie ma może tego "kopa", ale kultura pracy V6 jest świetna i chętnie bym takie auto przygarnął :) no niecałe 8s do 100 też nie jest wartością słabą.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

06 Paź 2010, 23:59

A może coś z bardzo fajnym stosunkiem jakość/cena.

Alfa Romeo 156 2.4 JTD 5 garów moc..... z wirusem do 200km. Za Twoją kasę w standardzie 140km, ale te silniki bardzo łatwo się podkręca, dobra mapa, hamownia, parę stówek i autko mocniejsze o kilkadziesiąt km!

Za 15 000zł auto było by po 2000r. Trafiał bym w rocznik ok 2001. Autko mocne, dynamiczne i ekonomiczne. Dodatkowo bardzo ładne mimo upływu lat. Klameczki tylnych drzwi w słupkach. Niby banał, ale jak kupowałem swoją, to mój kumpel odradzał mi zakup, bo mówił że w środku są klamki, a na zewnątrz nie :D
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Paź 2010, 06:55

Z tymi klamkami to też czasami słyszałem podobne tezy np o Civicu VIII,kumpel mi kiedyś wmawiał że z tyłu nie ma klamek :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

07 Paź 2010, 10:05

jacek04 napisał(a): Niby banał, ale jak kupowałem swoją, to mój kumpel odradzał mi zakup, bo mówił że w środku są klamki, a na zewnątrz nie :D

Chciałem tylko dodać że w taki sam sposób powstają mity o awaryjności Alfy ;)
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

07 Paź 2010, 11:02

Dokładnie :)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika