Auto z V8 - które można zagazować

30 Maj 2016, 11:52

Witam
Od jakiegoś czasu chodzi za mną auto z V8.
Trochę tego jest na rynku, jedne lepsze jedne gorsze.
Na allegro jest sporo Audi A8 z tym silnikiem, ale akurat nie chcę audi i nie chcę takiego wielkiego samochodu. Ma być to osobówka, Terenówki i SUV-y odpadają.
Szukam auta, którym nie będę musiał jeździć tylko w weekendy, tylko w miarę na co dzień. Dobrze więc, żeby dało się zamontować w nim LPG. Liczy się dla mnie mała awaryjność pojazdu.
Nie mam doświadczeń z tymi motorami, miałem akurat w swojej historii auto z V6 i trochę było z tym silnikiem problemów - wycieki oleju itp.
Proszę o poradę i propozycje.
Zapewne padnie pytanie do jakiej ceny - powiedzmy tak do max 100 tysięcy zł( sto tysięcy)
Ostatnio edytowany przez Spider448, 30 Maj 2016, 12:35, edytowano w sumie 1 raz
Spider448
Nowicjusz

Auto: GOLF GTI
Silnik: 1,8 T
Paliwo: Benzyna + LPG
1

30 Maj 2016, 12:05

Zagazować teraz da się wszystko. Jedne taniej inne drożej. Generalnie z wtryskiem MPI czyli wielopunktowym opłaca się bardziej kupić.
Bardzo udane V8 masz w Lexusie jednak te nowsze chyba już są na wtrysku bezposrednim.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

30 Maj 2016, 12:37

No włąśnie tego się obawiam
noisy napisał(a):Zagazować teraz da się wszystko. Jedne taniej inne drożej. Generalnie z wtryskiem MPI czyli wielopunktowym opłaca się bardziej kupić.
Bardzo udane V8 masz w Lexusie jednak te nowsze chyba już są na wtrysku bezposrednim.

Witam
Właśnie tego się obawiam, ze te nowe będą na bezpośrednim wtrysku, a to już traci sens. Instalacje co prawda są, ale chyba lepiej poszukać czegoś na wielopunktowym.
Lexus ok, może coś jeszcze jest interesującego?
Spider448
Nowicjusz

0

30 Maj 2016, 12:53

Może coś z amerykańców. Silnik HEMI - Chrysler 300C czy Dodge Charger. Silniki stworzone do LPG i zawsze to coś nietuzinkowego.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

30 Maj 2016, 13:24

dzida napisał(a):Może coś z amerykańców. Silnik HEMI - Chrysler 300C czy Dodge Charger. Silniki stworzone do LPG i zawsze to coś nietuzinkowego.

Fajne auta, ale mogą dość sporo palić przez swoje gabaryty. Szybciej bym się skłaniał tym przypadku do Chryslera, bo jest bardziej osobowy i jest 5-drzwiowy.

Może ktoś ma autko z silnikiem V8 i jest zadowolony i by pochwalił się ;)
Spider448
Nowicjusz

0

30 Maj 2016, 14:30

Spider448 napisał(a):Szybciej bym się skłaniał tym przypadku do Chryslera, bo jest bardziej osobowy i jest 5-drzwiowy.

Charger też, bo chyba pomyliłeś z Challengerem. Obydwa auta są technicznie spokrewnione.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Yellow Edition
    W połowie 2018 roku Lexus wprowadził do europejskiej oferty model LC w wersji Yellow Edition. Nadwozie samochodu pomalowano jaskrawym, żółtym lakierem Vibrant Flare Yellow. Ta sama kolorystyka zagościła również ...
    Aston Martin Vanquish Vision
    Ten zupełnie nowy model Astona Martina będzie się wyróżniał centralnie umieszczonym silnikiem z tyłu Jest to całkowicie nowa konstrukcja która została zbudowana od podstaw i nie bazuje na żadnym z poprzednich ...

30 Maj 2016, 15:24

dzida napisał(a):Spider448 napisał(a):
Szybciej bym się skłaniał tym przypadku do Chryslera, bo jest bardziej osobowy i jest 5-drzwiowy.

Charger też, bo chyba pomyliłeś z Challengerem. Obydwa auta są technicznie spokrewnione.

Tak masz rację, mój błąd.
Ale coś słyszałem, że są problemy z gazem w silnikach Chargera.
Spider448
Nowicjusz

0

30 Maj 2016, 16:06

Co do aut V8 usa to silniki są naprawdę fajne, serwis jest znośny ale trzeba uważać bo może się trafić dłuższe oczekiwanie na jakąś część. Spalanie będzie dużo wyższe niż w Lexach V8 ale w większości są to większe pojemności i z lepszymi parametrami. Automaty są trwałe ale troszku ospałe.
po założeniu LPG sądzę że koszty są w 100% znośne jak na Hemi.
Zresztą Hemi uważane są za jedne z najlepszych V8ek na rynku USA.

Osobiście skłaniałbym się do 300c ponieważ jak nie uda się go kupić w PL to zawsze można sobie zrobić wycieczkę do CH ponieważ jest tam sporo ofert.
Charger fajnie wygląda ale 99% to autka z USA z przeszłością :lol: no i ofert jest znacznie mniej.

Oczywiście nie będę Cie namawiał na odrobinę szaleństwa i wersję 6,1 czyli srt :mrgreen: ale 5,7 też fajnie jedzie i fajnie brzmi. Dobry wydech i można jechać :twisted:

p.s.

takie cuś :D :
[link do AutoScout24 wygasł]

[link do AutoScout24 wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

30 Maj 2016, 19:06

Może Volvo S80 4.4 V8? Dobry silnik Yamahy, można zgazować o ile ktoś lubi taką profanację ;)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
1

30 Maj 2016, 19:18

Hehe, gramy grubo :D
V8 brzmi dobrze. Gdzieś widziałem dodge ram 1500 hemi na 100% w necie na instalacji gazowej - jakiś moto serwis to był. na szybko znalazłem ci 2 x v6, choć wiem, wiem, masz już to za sobą. ale jest też 2 x V8.
V6: [link do Onet wygasł]

http://www.auto-swiat.pl/lpg/japonski-h ... lpg/vfj0jw

V8 o to to:
http://www.auto-swiat.pl/lpg/jaka-insta ... wym/qy7r8t

http://www.eco-tech.com.pl/galeria/galeria-ig/dodge/

pochwal się, jak coś wybierzesz.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Rok produkcji: 2009
0

30 Maj 2016, 19:48

Forumowicz napisał(a):Hehe, gramy grubo :D
V8 brzmi dobrze. Gdzieś widziałem dodge ram 1500 hemi na 100% w necie na instalacji gazowej - jakiś moto serwis to był. na szybko znalazłem ci 2 x v6, choć wiem, wiem, masz już to za sobą. ale jest też 2 x V8.
V6: [link do Onet wygasł] ... lpg/0ld8ty

V8 o to to:

Ogólnie autor szuka czegoś innego... :D

Pamiętaj V8 to V8 :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

31 Maj 2016, 10:28

Forumowicz napisał(a):Hehe, gramy grubo
V6: [link do Onet wygasł] ... lpg/0ld8ty

V8 o to to:

Dziękuję za wiadomość.
Ale nie chcę terenówki. Są fajne, ale duże i dużo palą. Raczej wolę osobówkę ;)
Na pewno się pochwalę gdy w końcu znajdę coś dla siebie idealnego.
Spider448
Nowicjusz

0

08 Cze 2016, 13:34

Zrobiłem rozeznanie w samochodach.
Cięzko z gazem w tych v8. Musi byc to starsze auto.
Dodatkowo słabo z ekonomicznością, palą strasznie. Gdy zblizamy się do 17 l na setkę Pb to jest już źle.
Patrzyłem na amerykańce - challenger to tylko HEMI - pali jak smok, w ogóle sie nie opłaca inwestować. To samo z Camaro.
Mustang niestety ustępuje ogólnie jak samochód - cena/jakość.
Lexus jest bardzo fajny, ale problemy są z montażem gazu. Gdyby nie to to byłby idealny.
Dodge Charger także za dużo pali.
Najlepiej się sprawuje tutaj Chrysler 300C. Fajne auto, w miarę ekonomiczne - max 16 l gazu na setkę i da się zagazować.
Nic innego nie wpadło mi w oko.
Spider448
Nowicjusz

0

08 Cze 2016, 13:52

Mówisz o Lexusie z wtryskiem bezpośrednim? Jeżeli masz na myśli MPI dam Ci namiar na instalatora, który gazuje takie auta.
Ostatnio widziałem jak gazował GS430. Mowa o Rawa auto gaz.
Zawodowa robota. W moim aucie też zakładali instalkę. Wszystko zgodnie ze sztuką.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

08 Cze 2016, 14:37

Nie mam niestety pojęcia do którego rocznika i w ktorych modelach montowali motory v8 mpi
Spider448
Nowicjusz

0