Ełk/Mazury

06 Cze 2016, 09:01

Witam !
Jestem Nowym uzytkownikem tego forum - przeczytalem pare ciekawych tematow wzgledem auta do 5 tyś zł jako 1 auto, lecz nie znalazlem takiego tematu w moich okolicach - a tutaj z kolei male miasta miasteczka wiec mysle ze jest o wiele trudniej..
Chcialbym wam powiedziec ( napisac ) ze to nie bedzie moje pierwsze autko wczesniej jezdzilem autami tj.

Mazda Xedos 6 ( automat ) za 2 tyś., Rozleciala sie skrzynia po miesiacu..
Rover 620 Si jak dobrze pamietam 2,5 tyś zł. padła turbina i elektryka po miesiacu
Hyuidai Accent x2 za 1,5 zł padla uszczelka w kazdym znich oraz wile wiele inych po miesiacu

Jak widac auta byly na dojechaniu i kupione tylko dlatego ze sie uczylem jezdzic po zdaniu prawka

Aktualnie mam zaoszczedzone 5000 zl chcialbym kupc autko ktorym pojezdze dobry rok czasu i wiecej za nie wielkie koszty utrzymania, napraw...
Problem w tym ze nie znam sie na autach zbytnio i u nas na Mazurach ciezko cos znalezc ... uwielbiam auta 3 drzwiowe !! natomiast nie lubie kombiakow..

Silniki moga byc malutkie od 1,4 max 1,9 - powodem jest niskie ubezpieczenie jakie chce zaplacic ;-)

Czy znalazby sie ktos kto by mi pomogl, doradzil... znalezc auto do w/w kwoty w Ełku +50 km po za nim?
czy takie Fiacik za te cene jest ok ?
jakie sa typowe usterki tego fiata?
[link do oferty na Olx wygasł]

dzieki
PiotrekPE
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 03 1991
Auto: BRAK Auta

06 Cze 2016, 10:54

Stilo zdecydowanie za tanie :roll:
[link do oferty na Olx wygasł] tylko wiekowy i za drogi
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Cze 2016, 11:14

Stilo to starego dziadka bo dzwonilem i taki starszy Pan oderał.. dzis sie do niego przejde i obejrze tego Stilo.

Powiedz mi jeszze przy ogladaniu Stilo na co mam zwrocic uwage ?

a w/w auta to audi moge obejrzec jeszcze bo resztę to od 2 miesiecy krążą po wlascicielach na zmiane wiec cos musi byc nie tak.
PiotrekPE
Nowicjusz

06 Cze 2016, 16:50

Zobacz sobie liczbę wyświetleń w Stilo i jak myslisz dlaczego nikt go jeszcze nie kupił? Nawet handlarz?

Audi ładne ale ten diesel będzie kompletnie zamulony..

I takie pytanie czy 5000zł masz na samo auto czy już łącznie z pakietem startowym?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Cze 2016, 17:40

Barol napisał(a):Audi ładne ale ten diesel będzie kompletnie zamulony..

W sumie prawda ale nie jest tak bardzo tragicznie :mrgreen: Kolega ma taki w Golfie i jakoś nieźle lata :wink: Sporą robotę robi moment obrotowy więc nie ma co gadać a do tego za 5000 zł to nie kupi się perełki super szybkiej i za razem mocno zadbanej :sly:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Cze 2016, 06:54

5000 zl mam na same auto na inne koszta mam tez odlozone z 1,500 zl ;-)
PiotrekPE
Nowicjusz

07 Cze 2016, 07:16

ale jednak odpuszcze - dozbieram jeszcze 2-3 tysiace i moze jak sie uda to kupie A3 ;-) dzieki za pomoc - wydawanie kasy na auto do 5 tys nie oplaci sie ;-)
PiotrekPE
Nowicjusz

07 Cze 2016, 11:46

Barol napisał(a):Zobacz sobie liczbę wyświetleń w Stilo i jak myslisz dlaczego nikt go jeszcze nie kupił? Nawet handlarz?

A co to za wyznacznik liczba wyświetleń? Widzę to w co drugim temacie.

Sprzedawałem kiedyś auto. Miało rekordową liczbę odsłon, bo jeździłem nim od początku, było w idealnym stanie, nie widywało eksploatacji miejskiej, miało po ponad pięciu latach znikomy przebieg (całe 40 tys.). Nie miałem czasu umówić się na oględziny, więc ludzie sobie odświeżali i pewnie sprawdzali czy wciąż aktualne. Kupiła je oczywiście pierwsza osoba dla której znalazłem czas, bez negocjowania. Warto skreślać?
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

07 Cze 2016, 12:33

OW05 napisał(a):Sprzedawałem kiedyś auto. Miało rekordową liczbę odsłon, bo jeździłem nim od początku, było w idealnym stanie, nie widywało eksploatacji miejskiej, miało po ponad pięciu latach znikomy przebieg (całe 40 tys.). Nie miałem czasu umówić się na oględziny, więc ludzie sobie odświeżali i pewnie sprawdzali czy wciąż aktualne. Kupiła je oczywiście pierwsza osoba dla której znalazłem czas, bez negocjowania. Warto skreślać?
przypadek jeden na milion
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

07 Cze 2016, 13:01

mike1735 napisał(a):przypadek jeden na milion

Nie sądzę. Zwyczajna statystyka. Klikniesz w ogłoszenie auta, które dobrze rokuje i wygląda, ale może mieć ukryte wady czy w zmęczony i zaniedbany pojazd?

Wiadomo, że w pierwszy i tak zrobi kilka tysięcy innych osób. W sieci klikasz w to, co zwraca uwagę i tyle. Weź pod uwagę, że dużo osób ogląda sobie auta i przegląda ogłoszenia, choć ich nie ma zamiaru kupić, więc nie ma co generalizować i tworzyć zasady. Niech sobie i pół miliona obejrzy, a jak jest w dobrym stanie to dlaczego by nie kupić?
OW05
Aktywny

07 Cze 2016, 16:40

I co myslisz że takich przypadków jak Twój jest sporo? Masz rację myśl tak dalej..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2016, 21:46

Barol napisał(a):I co myslisz że takich przypadków jak Twój jest sporo? Masz rację myśl tak dalej..

Nie wiadomo, ile jest. Ale po co zamykać sobie całkowicie drogę do nabycia takiego auta? Nie przeczę, że wiele wisi długo, bo jest fatalnych, ale postępując tak, automatycznie skreśla się również te najbardziej warte uwagi. A tego już nie chcemy, prawda? Każdy przypadek warto rozważyć odrębnie.
OW05
Aktywny

07 Cze 2016, 21:52

Dodam, że napisałem o liczbie wyświetleń, a nie czasie od ogłoszenia. I mówię o autach, które mają dużo wyświetleń w kilka dni, bo są bardzo dobre, a nie takich co są na sprzedaż od roku i nikt ich nie chce. Dlatego liczba wyświetleń jest niemiarodajna, bo obydwa mogą mieć tyle samo.
OW05
Aktywny

07 Cze 2016, 23:38

Twoja teoria ma sens, jeśli mówimy o aucie rzadkim, zabytkowym czy też "projekcie", a to z dwóch powodów:
1. Ludzie boją się rzadkich aut
2. Rynek klasyków i projektów (auta po modyfikacjach) wygląda zupełnie inaczej. Auta są wystawiane i zazwyczaj długo wiszą, bo musi się znaleźć ten jedyny klient.
3. Linki do aut są wklejane na różnego rodzaju fora.

Pomyśl logicznie - czy popularne poszukiwane auto, które jest w dobrym stanie wisi długo na ogłoszeniu? Nie, bo jeśli jest ładne to szybko znajduje klienta.
To jest jak z kobietami - ładna, a jeszcze jak jest inteligentna, to praktycznie od razu kogoś sobie znajduje :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

08 Cze 2016, 13:19

Nie przyznam Ci racji. :) Tworzenie takiego uogólnienia, że jest korelacja pomiędzy ilością odsłon a stanem auta, jest tyle samo warta co teorie o tym, że nowszy rocznik jest zawsze lepszy, a po 200 tys. przebiegu odpadają koła. Uważam, że nie ma reguły i już. Nie ma co dywagować.
OW05
Aktywny